Városlista
2017. június 28, szerda - Levente, Irén

Hírek

2012. November 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejt terápia: havi egy pizza árába kerülhet a hosszú élet

Őssejt terápia: havi egy pizza árába kerülhet a hosszú élet

A felnőtt őssejteket körülbelül 80 betegség kezelésére lehet használni. A levett mintákat a vérképzőszervi eredetű betegségek mellett a daganatos elváltozások kiegészítő kezelése során lehet alkalmazni. Továbbá egészséges sejtek pótlására, autoimmun betegségek kezelésére és szövetelhalások pótlására is alkalmasak. Mennyibe kerül a szolgáltatás? Hogyan zajlik az őssejt levétele? Mit várhatunk a tudomány fejlődésétől? A Rádió Orient műsorában dr. Balogh István, a KRIO Intézet vezérigazgatója beszélt az őssejt terápia rejtelmeiről.

Az őssejtek az autizmus, a vakság, a vérképző eredetű betegségek kezelésében és a kemoterápia negatív hatásainak enyhítésében is segítséget jelentenek. Alapvetően két nagyobb típusukat, az embrionális és a felnőtt szöveti őssejteket különítjük el. Az előbbi a petesejt megtermékenyülésekor jön létre, felhasználásával pontosan ugyanazokat a lényeket tudják létrehozni. A sejtek továbbfejlődésével elkezdődik a differenciálódás, az embriózsákban kis sejtek jelennek meg. Ezek nem tudják az egész emberi szervezetet leképezni. A Rádió Orient műsorában dr. Balogh István elmondta, az embrionális őssejtek két típusát kizárólag kutatási célra lehet felhasználni.

A felnőtt szöveti őssejteket köldökzsinórvérből, valamint csontvelőből lehet kinyerni. Az előbbit felnőtt szervezetből, míg az utóbbit a baba születésekor veszik le. A KRIO Intézet vezérigazgatója hozzátette, a köldökzsinórvér eredetű őssejtekbe sokkal több osztódás van kódolva. A fenti két típust a 60-as-70-es évektől egyre jobban alkalmazzák a napi orvoslásban – emelte ki.

„A felnőtt őssejteket körülbelül 80 betegség kezelésére lehet használni” – hangsúlyozta az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége. A vérképzőszervi eredetű betegségek mellett a daganatos elváltozások kiegészítő kezelése során lehet alkalmazni. Emellett egészséges sejtek pótlására, autoimmun betegségek kezelésére és szövetelhalások pótlására is alkalmas – foglalta össze Balogh az őssejt terápia lehetséges alkalmazási formáit.

Magyarország jól áll az európai mezőnyben: családi használatra a szülések 9-9,5 százalékában vesznek le őssejtet. Balogh kiemelte, az országban számos jó, elsősorban embrionális őssejtekkel foglalkozó kutatócsoport van. Hazánkban évente 250-350 beültetés történik – hangsúlyozta.

A köldökzsinórvér eredetű őssejtek levétele a baba születésekor történik, a köldökzsinóron futó érből nyerik ki a mintát. A művelet nem jár mellékhatásokkal, egészségügyi károsodást nem okoz. Általában 80-100 milliliter közötti vérmennyiséget vesznek le. A Rádió Orient vendége hozzátette, a köldökzsinórban található őssejtek eltérnek a vérben lévőktől: belőlük a szervezet szinte valamennyi része előállítható. Ezekkel a sejtekkel csökkenthető az idegen sejtek beültetésekor fellépő kilökődési reakció – emelte ki a vezérigazgató.

A levett mintának mennyiségi és minőségi kritériumoknak kell megfelelnie. Az őssejtbank a szakszerűen levett őssejtet fagyasztva tárolja a felhasználás idejéig. A mélyfagyasztás funkciója, hogy időben és térben különválasztja a sejtnyerést és a beavatkozást, így akár 50-70 év múlva is alkalmazható az őssejt. Balogh a tárolással kapcsolatban a biológiai nulla pont alatti hőmérséklet fontosságát emelte ki.

Az őssejtek elsődleges célpontja az újszülött, azonban a minta bizonyos esetekben családtagoknál is felhasználható. „Testvérek esetén két nagyon hasonló szervezetről beszélünk, így valószínűleg nem lesz kilökődési reakció” – mondta a vendég.

A KRIO Intézet többféle szolgáltatási csomagot ajánl az ügyfeleinek. „Az őssejt levétele, analízise és fagyasztása 20 évre 300-550 ezer forint között mozog. Ez havi szinten egy pizza ára. Az összeget részletfizetéssel is lehet törleszteni, így a lehetőség mindenki számára elérhető” – hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzátette, a minta sorsáról a 20 éves időtartam lejártakor a tulajdonosa dönthet. Az ügyfél az őssejt megtartását, felajánlását vagy megsemmisítését kérheti” – beszélt a lehetőségekről Balogh.

„A minta levétele egyfajta biztosítást jelent. Amennyiben van a birtokunkban, előnyt jelent a családnak, amennyiben nem, hátrányt okozhat” – mondta a vendég. Balogh hozzátette, az elmúlt 25 év új betegségeinek megjelenése 30-40-szeresére növelte az őssejt terápia valószínűségét. „A jövő nagy eredménye az őssejtek regeneratív orvoslásban való felhasználása lesz. Ebben az esetben a donor szerveit és szöveteit ki lehet váltani a minta segítségével – beszélt a jövőről dr. Balogh István.

Ezek érdekelhetnek még

2017. Június 28. 16:16, szerda | Belföld

Különös sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében

Különös, eltérő időpontokban életüket vesztő, de valamilyen sajátos rítus részeként együtt eltemetett tizenegy ember maradványait rejtő késő bronzkori,

2017. Június 28. 14:40, szerda | Belföld

Megszökött egy rab a fővárosban

Megszökött egy fővárosi egészségügyi intézménybe kihelyezett rab szerda délelőtt, a 43 éves nőt a rendőrség keresi - közölte a Büntetés-végrehajtási szervezet szóvivője szerdán az MTI-vel.

2017. Június 28. 13:04, szerda | Belföld

Szerverkábel átvágása miatt leállt az internetes jegyértékesítés a MÁV-nál

Elektromos kábelátvágás miatt leállt a MÁV Déli pályaudvaron lévő szerverterme, az erről üzemeltett informatikai rendszerek délelőtt 10 óra után leálltak

2017. Június 28. 11:55, szerda | Belföld

Tűz a Fertő tónál - Kigyulladt egy cölöpház

Kigyulladt egy cölöpház a Fertó tónál. Az erős szélnek köszönhetően 2 további házra átterjedt a tűz. Az oltás már folyamatban, de az erős szél nagyban nehezíti a munkát.