Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Szeptember 24. 14:46, hétfő | Helyi

Profilt váltott a Mobilis

Profilt váltott a Mobilis

A tanév kezdetétől jelentősen átalakult Győr természettudományos élményközpontjának, a Mobilisnek a működése.

A megújult Mobilis a tanítási napokon alapvetően általános iskolai csoportok fogadására és a diákok hosszú távú fejlesztésére fókuszál, megtartva az ismert és közkedvelt „tudományos játszótér” funkcióját is – jelentették be az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

A város képviseletében Borkai Zsolt polgármester azt hangsúlyozta, hogy gondolkodásban profilváltás történt, a jövő nemzedékét akarják megszólítani. Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora arról beszélt, a jövő generációját nem két évvel az érettségi előtt kell elérni, hanem sokkal előbb, általános iskolás vagy akár már óvodás korban.

Ugyancsak a hétfői sajtótájékoztatón mutatta be a Mobilis vezetése a tudományos élményközpont új fejlesztését, a Mobilis Diáklabor projektet. Az újonnan kialakított labor foglalkozásai 20 győri és Győr környéki iskola diákjai számára nyújtanak egyedülálló lehetőséget a műszaki és természettudományokkal való élményszerű foglalkozásra, valamint az iskolai tananyag elmélyítésére, kiegészítésére – tudtuk meg a sajtótájékoztatón. A diákok és tanáraik egybehangzó értékelése szerint a kitűnő hangulatú, élménydús, játszva tanító foglalkozásokon már az első hetekben több mint 2000 diák vett részt.

Dr. Dőry Tibor, a Mobilis ügyvezetője elmondta, hogy a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Széchenyi István Egyetem által közösen működtetett Mobilis országosan is egyedülálló intézmény, amely mára a térség meghatározó pályaorientációs központjává vált. Az új fejlesztés, a Mobilis Diáklabor létrejöttét a három éves időtartamú, „Természettudományos élménypedagógiai programok fejlesztése Győrben és térségében, a GYEKE és a Mobilis együttműködésében” című EFOP pályázat tette lehetővé. A projekt célja, hogy hozzájáruljon a korszerű, kísérletközpontú, élményszerű oktatás elterjesztéséhez.

A Diáklabor projekt részben infrastrukturális fejlesztést jelent. A teljesen átalakult földszinti kiállítótérben egy jól felszerelt, egyetemi előadóra emlékeztető előadótér és egy 120 fő befogadóképességű lelátó került kialakításra, valamint 10, egyenként 8 fő foglalkoztatására alkalmas, kitűnően felszerelt laborsziget várja a diákokat.

A Felfedezések Háza következő kiemelt rendezvénye az ingyenesen látogatható Kutatók Éjszakája, amely programjai szeptember 28-án, pénteken 18 óra és éjfél között zajlanak a Mobilisben.

Forrás: gyorplusz.hu, Koloszár Tamás

Főkép: mobilis-gyor.hu

Fotók: Marcali Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.