Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Augusztus 25. 14:25, péntek | PR

Rejtett költségek nélkül is utalhat pénzt külföldre

Rejtett költségek nélkül is utalhat pénzt külföldre

Ha a bankunk szolgáltatását használjuk arra, hogy külföldre juttassunk el pénzt átváltással, feltűnően nagy költségekkel szembesülünk.

A pénzintézeteknél fizetni kell az utalásért - a másik félnek költséget számolnak fel a pénz fogadásáért -, emellett ha közben át szeretnénk váltani a pénznemet, a bankok nem túl barátságos váltási rátájával is szembesülünk. Ha nagyobb összegekről van szó, csak ez az egy, 1-3 % közt mozgó költség jelentős veszteséget okoz rövid idő alatt.

Szállást foglalna külföldön, vagy tandíjat fizetne?

A probléma sokakat érint, mivel tömegek dolgoznak a határ túloldalán, akik haza szeretnének küldeni pénzt, vagy otthonról várnak támogatást. A többszázezer külföldön, főleg az EU-ban dolgozó polgár számára, vagy azoknak, akik diákként várnak családjuktól támogatást a világ valamelyik pontján, napi szintű kérdés a pénz utalás. Számukra a bankok hagyományosan magas díjazása luxusnak minősül.

Nem csoda, hogy sokan keresnek olyan szolgáltatást, amelyik a lehető legkevesebb költséggel eljuttatja egy másik országba a pénzt. Ezt a lehetőséget először a TransferWise hozta el 2011-ben, ez a cég jelenleg is a piac vezető szereplője.

A siker receptje három összetevőből áll:

λ Nem terhelnek magas díjakat az átváltásra és a küldésre
λ Nincsenek rejtett költségek, amelyek a végösszegből bogarászhatóak vissza
λ A művelet gyorsan és kiszámíthatóan zajlik

Ez utóbbi téren a pénzintézetek is reagáltak a konkurenciára. A bankoknál akkor, mikor a startup cégek megjelentek, napokba telt egy tranzakció külföldre, a verseny hatására ma általában egyik napról a másikra megtörténik.

Követhető a képernyőn

A felhasználó teljes egészében kézben tarthatja az utalást. A TransferWise és az azóta feltűnt hasonló szolgáltatók, mint a CurrencyFair működése rendkívül felhasználóbarát. A tranzakció folyamata nyomon követhető mobil applikáción vagy weboldalon, amellett, hogy emailt kapunk minden mozzanatról.

Ha attól tartunk, hogy ezek a szolgáltatók kevésbé biztonságosak, jó tudni, hogy a TransferWise például be van jegyezve az Egyesült Királyság Pénzügyi Felügyeleténél éppúgy, mint a klasszikus pénzintézetek. A cég 59 országban működik, összesen 504 deviza ‘útvonalon’.

És a leglényegesebb a díj: a TransferWise-nél ez 0,5-0,7 % devizától, országtól függően, a Currencyfairnél pedig összegtől függetlenül 1000 forint, vagy 3 euró.

A megszokott banki megoldásoktól amúgy is sok területen el fogunk hamarosan szakadni - legalábbis nemzetközi szinten - , mivel korszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatást nyújt immár 4 ezer cég világszerte különböző területeken, lekörözve a bankokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.