Városlista
2019. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2010. Január 22. 13:55, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Sólyom kiírta a választások időpontját

Sólyom kiírta a választások időpontját

A lehető legkorábbi dátumra, április 11-ére írta ki a 2010-es országgyűlési választások első fordulóját Sólyom László államfő.

A köztársasági elnök április 11-ére kiírta a 2010-es országgyűlési választások első fordulóját, a második forduló pedig április 25-én lesz. A hagyományoknak megfelelően idén is mindkét nap vasárnapra esik. A pénteki bejelentéssel hivatalosan is elkezdődött a választási kampány. Sólyom László az eddigi szokásoktól eltérően közleményben tudatta, hogy mikor lesznek a választások.

Sólyom az előző országgyűlési választások idején is nagyjából hasonló időszakban közölte, hogy pontosan mikorra írja ki az akkori fordulókat. 2006. január 19-én jelentette be, hogy április 9-én lesz az első és április 23-án a második forduló. Beszéde nem egészen másfél perces volt és a televízió is közvetítette. Az itthoni voksolás időpontjai mellett közölte még a külképviseleti szavazások időpontját, valamint azt, hogy az országgyűlési választások kitűzéséről szóló határozatát a Magyar Közlönyben közzéteszi.

2006-ban az államfő jelezte, hogy a választások napjának kitűzése előtt nem egyeztetett a pártokkal, mert mint többször nyilatkozta: erre őt az alkotmány nem kötelezi.

Elemzők négy éve azt mondták az időpont bejelentése után: az előzőhöz képest rövidebb lesz a kampány, és kiélezett, mert csak így lehet sokakat rávenni arra, hogy elmenjenek szavazni.

(FH, lanchidradio.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 21. 16:07, kedd | Belföld

Ápolóra támadt egy makói férfi

A makói férfi bement az egyik helyi háziorvosi rendelőbe, hogy gyógyszereket írasson fel magának. A nyugtatókat sem az orvos, sem az ápoló nem akarta felírni, ezután ragadta meg az ápoló nyakát.

2019. Május 21. 16:01, kedd | Belföld

Plácido Domingo koncertjével nyitják meg a szegedi a Szent Gellért Fórumot

A világszerte ünnepelt énekes, Plácido Domingo koncertjével nyitják meg augusztus 28-án Szeged új ifjúsági és sportcentrumát, a Szent Gellért Fórumot - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

2019. Május 21. 14:40, kedd | Belföld

Júniusban lép életbe az e-jegyrendszer Budapesten

Egy hónapon belül elindulhat Budapesten a közösségi közlekedésben az e-jegyrendszer kísérleti programja, a főváros és a kormány megállapodása értelmében.

2019. Május 21. 13:01, kedd | Belföld

Meghamisított jegyzőkönyv miatt emeltek vádat egy zalai jegyző ellen

Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek egy kistelepülés jegyzője ellen, aki meghamisította egy önkormányzati ülés jegyzőkönyvét