Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Május 26. 08:32, péntek | Helyi

Szivacsos vagy rugós matrac legyen? - Szerencsére már nem ilyen egyszerű a kérdés

Szivacsos vagy rugós matrac legyen? - Szerencsére már nem ilyen egyszerű a kérdés

Szerencsére a technológia fejlődésével a ma már a klasszikusnak számító szivacs és rugós matracok mellett elérhetők az egyéni igényeket és alvási szokásokat figyelembe vevő táskarugós, memóriahabos és hideghab matracok.

Vegyük sorjában a legkedveltebb modern matrac típusokat:

TÁSKARUGÓS

A táskarugós matracok esetén a rugók külön zsákban, egymástól függetlenül találhatók. A rugók közötti kapcsolat hiánya komfortosabbá teszi a pihenésünket, mivel minden fajta alvási pozíció váltásunk nem fogja a partnerünket zavarni. Táskarugós matracok gyártása során a táskarugók a matracot 9 zónára bontják. Ezen sávok külön-külön a test adott részéhez igazodnak.

Ez azért fontos, mert a testünk egyes részei más-más alátámasztási erőt igényelnek alvás során. A Lengyelországban gyártott FDM matracok esetén egy új speciális technológiát használnak. A NanoHARD technológiával a rugók gyártásához megnövelt számú tekercselésű, kétszeresen edzett huzalt használnak. Ezzel az új módszerrel a betét élettartamát több mint 30 %-kal sikerült meghosszabbítani a hagyományos rugós technológiához képest.

Az FDM matracok kínálatában található táskarugós matracok esetén kétszeres mennyiségű rugó található. Így rendkívül magas rugalmasságot és kényelmet biztosítanak.

MEMÓRIA

Memória matracok tényleg egy NASA fejlesztés kapcsán kerültek a piaci forgalomba. Ez a különleges anyag tökéletesen alkalmazkodik a testünkhöz alvás során, így kiváló matracalapanyagként szolgál már hosszú évek óta. Rendkívül sok verzióban elérhető már ez a matrac típus is. Táskarugós, kókuszbetétes memória matracok is elérhetők a piacon.

A memóriahabos matracok megszületésében alapvető szerepet játszott egy (eredeti célját tekintve) elbaltázott Nemzeti Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) által kiírt tender. Szigetelő anyagot kerestek az akkor javában tomboló (70-es évek eleje) űrsikló programjukhoz. Az alkalmazott anyag hőszigetelésben és alacsony tömege miatt jónak tűnt, de a felszerelés során folyamatosan törekedett visszanyerni a gyártás során kapott eredeti formáját minden darab, függetlenül az alakját megváltoztató beépítési eljárástól.

Egyszóval nem lehetett vele hatékonyan dolgozni. A fantáziátlan mérnökök azonban úgy voltak vele, hogy csak jó valamire, mivel igen tartós és strapabíró, így a civil szféra számára is hozzáférhetővé tették addigi tapasztalataikat ( lehet, hogy már megbánták..). Ezzel a modern világ csak nyert.

Mára a fél mázsa/köbméter körüli sűrűségű viszkoelasztikus- poliuretán habok uralják a matracok világát, ráadásként a teljes kényelmen felül nyomáskülönbségeket kiegyenlíti az alvó ember teste alatt, így orvosi terápiák szerves részét is képezheti, különösen a 3D-s, alul hideghabos technológiának köszönhetően. Hipoallergén és a poratkákat is távol tartja, matracvédőt alkalmazva tisztítása pofonegyszerű.

HIDEGHAB

Összefoglaljuk már most az elején a legfontosabb előnyöket, amit a hideghab matrac biztonsít:
- a különleges poliurethan hideghab nagyon könyű és légáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik
- tökéletesen megtartja hosszú távon is formáját, illetve nagyon hosszú az élettartama. Vizsgálatok igazolják, hogy a hideghabok intenzív használat esetén is kevésbé deformálódnak mint a többi matracgyártásban használt alapanyag.
- az allergiásoknak nagyon jó hír, hogy hipo-allergén, vagyis antiallergén a hab. Így a poratkák sem kedvelik és még extraként antisztatikus képességgel is rendelkezik.
- a gyártás során a matrac kiválóan formázható, illetve alakítható így bármilyen egyedi ágyméretben elérhető, rendelhető.

A hideghab matracok különleges mikrocellás kialakítása könnyen felveszi az emberi test minden görbületét, vonalát. Ez a test alakjára formálódó tulajdonsága a testsúly könnyen szétosztja és a kellemetlen nyomáspontokra is reagál, így elkerülhetők, hogy olyan nyomáspontok alakuljanak ki csípő, a karok, és vállak környékén, ami felkelés után fájdalmat, kellemetlenséget okozhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.