Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Február 22. 06:22, hétfő | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Tavasszal újra nyit az "Ősvilági Pompeji"

Tavasszal újra nyit az "Ősvilági Pompeji"

Március 2-tól újra látogatható Ipolytarnócon az "Ősvilági Pompeji". A húszmillió évvel ezelőtti vulkánkitörés nyomait bemutató Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területet új attrakciókkal is bővítik az idei tu

Szekeres Rita, az ipolytarnóci látogatóközpont munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta: A mozgószékes, 4 dimenziós mozijukban immár három film segítségével, élményszerűen mutatják be az ősvilági életet, a vulkánkitörést és a dinoszauruszok világát. Idén változik a nyitvatartási rend: a park hétfő kivételével minden nap 9-17 óráig (nyáron 18 óráig) tart nyitva, az utolsó túra 15.30-kor (nyáron 16.30-kor indul).

Folyamatosan új látnivalókkal is bővül a 460 hektáros védett természeti terület: a korabeli tájképet idéző miocén erdő telepítését követően azt április végére ősállatok élethű szobraival népesítik be. A meglévő négy geológiai, illetve botanikai tanösvényen kívül megépül egy ötödik is, amely 8-10 méter magasan a fák lombjai között vezet. A lobkorona sétányon a gyermekek számára kis függőhidat és drótkötélpályát alakít ki a terület gazdája, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, valamint elkészül egy vadonatúj játszótér is az Ipolytarnócra látogatók számára.

Ipolytarnóc nevét először a környéken megtalált közel száz méter hosszúságú, és 8 méter kerületű óriási megkövesült fa tette híressé. A világ legnagyobb ismert megkövesedett fenyő-féléjét a Borókás-patak bontotta ki a vulkáni kőzetekből. A helybéliek "Gyurtyánkő-lóczának" nevezték el, és kővé válásáról varázslatos meséket szőttek. A terület első tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el Kubinyi Ferenc révén. Az Ősvilági Pompejinek is nevezett, Európa Diplomás és világörökségi nevezés alatt álló terület 23-17 millió éves képződményeinek változatos kövületei az őskörnyezetet elpusztító vulkáni katasztrófának, illetve a különleges konzerválódási körülményeknek köszönhetően válhattak közkincsé. A vulkáni katasztrófa elpusztította az ősi Ipolytarnócot, de egyúttal lehetőséget is adott arra, hogy maradványai átvészeljék az évmilliókat.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére