Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 14. 07:30, szombat | Helyi
Forrás: HírTv

Testnevelés minden nap: a győri iskolák is pályáznának fejlesztésekre

Testnevelés minden nap: a győri iskolák is pályáznának fejlesztésekre

A kormány a köznevelési törvény alapján ez év szeptemberétől felmenő rendszerben vezeti be az általános iskolákban a mindennapos testnevelést.

Az óraszám növekedése azonban sok oktatási intézményben komoly próbatétel elé állítja a pedagógusokat, mivel számos városi és kistelepülési iskolában nem áll rendelkezésre megfelelő tornaterem vagy tornacsarnok - számol be a Hír TV. Az önkormányzatok arra számítanak, hogy lehetőségük lesz pályázni infrastruktúra-fejlesztésre, ellenkező esetben legfeljebb az osztálytermekben tudnak majd a diákok tornázni.

Tornáznak az alsó tagozatosok a győri Gárdonyi-iskolában. A harmadikasok szerencsések, ma nekik jutott a tornaszoba. De gimnasztikázó gyerekekkel van tele a lépcsőház is, a kézen állást pedig a két épületet összekötő átjáró folyosón gyakorolják a diákok.

Fábián Eszter tanuló, Gárdonyi Géza Általános Iskola, Győr: "A súlyzóval is akármikor kiverhetjük az ablakot, leverhetjük a radiátorokat, akár itt a csempét is a szélén."

Az iskolába 700 gyermek jár. A mindennapos testnevelés bevezetése itt 50 tornaórával jelent majd többet, vagyis a 75 helyett 125 tanórában használhatják az iskola helyiségeit.

Gellér Ferenc testnevelő tanár, Gárdonyi Géza Általános Iskola, Győr: "Van egy 20-szor 10-es úgynevezett tornatermünk idézőjelben, van egy tornaszobánk és egy összekötő folyosónk, illetve azt szoktuk még csinálni, hogy amikor jó idő van, értve ezalatt, hogy nem esik az eső, vagy éppen nincs mínusz 5-6 fok, akkor kimegyünk egy csoporttal. Szóval így tudjuk megoldani a testnevelésórákat."

A több válogatott kézilabdázót nevelő iskolában készült terv a fejlesztésre.

Szalai Ferenc főigazgató, Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság: "Egy tornacsarnokkal tudna bővülni az iskolánk, az elméleti lehetőség adott, anyagilag ez legalább 500 millió forint, és nyilván, hogy az önkormányzatnak erre külön forrása nincs, tehát bízom benne, hogy valamiféle külön pályázati lehetőségek lesznek, akkor megvalósulhat ez a régi szép álom."

Az új köznevelési törvény előírja, hogy mielőtt állami kézbe kerülnek az alapfokú oktatási intézmények, mérjék fel az állapotukat, és ez a tornatermekre is igaz.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "A kormányhivatallal együtt felmérjük, hogy melyik iskolában lenne szükség tornateremre, egészen pontosan milyen lehetőség van annak a megvalósítására. Ami nehézzé teszi kicsit a dolgot, hogy olyan iskoláink vannak, amelyek nagyon sűrű beépítésűek, a belvárosi és a nádorvárosi városrészben, de ott is lehet szerintem egy rendezési tervmódosítással megoldani ezt a problémát."

A kormány ígéretet tett rá, hogy a jövőben lesz lehetőség a mindennapos testnevelés infrastruktúrájának fejlesztésére pályázni. Hogy mekkora összegre, egyelőre nem tudni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.