Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Április 29. 14:39, péntek | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város honlapja, Fotó: Elaine Thompson/AP

TETTEN ÉRT SZEMETELŐK - akcióban a szemétkommandó

TETTEN ÉRT SZEMETELŐK - akcióban a szemétkommandó

A GYŐR-SZOL Zrt. tájékoztatása szerint ebben az évben is folytatódik a tavaly indult, és szemétkommandó néven ismertté vált együttműködés.

Az illegálisan lerakott hulladék mennyiségének csökkentése, a szabálysértők felderítése és a tevékenység szankcionálásának erősítése érdekében a Győr-Szol Zrt., a Győri Városi Rendőrkapitányság valamint a győri Közterület-felügyelet és Mezei Őrszolgálat munkatársai közös akciókat szerveznek a város területén, az illegális hulladéklerakás szempontjából legkritikusabb pontokon.
Az első negyedévben a hetente többször megtartott razziák eredményeképpen több illegális szemetelőt sikerült fülöncsípni: ellenük 71 eljárást indult, és 5 esetben született feljelentés. Ez számszerűen több intézkedés, mint tavaly egész első félévben, ami mutatja az ellenőrzés hatékonyságának javulását.
Akadnak különösen eredményes akciók, a napokban például az egyik győrszentiváni szelektív szigetnél egymás után négy szemetelőt is megleptek az ellenőrök – valamennyien pénzbírságot kaptak. A legtöbb esetben autóval érkező elkövetők sokszor állnak döbbenten, amikor a kommandó tagjai váratlanul, több irányból érkezve „félreérthetetlen helyzetben” érik tetten az illegális hulladékot lerakókat. A legtöbben a büntetés kiszabásakor ismerik fel: olcsóbban megúszták volna, ha a rendelkezésre álló hulladékudvarban próbálnak megszabadulni a lomoktól, építési törmeléktől.
A szemetelők egyik csoportja főként a háztartási vegyes hulladékot viszi s szelektív szigetekre, ők gyakran a városba vezető utak melletti edényeket találják meg. Ezeket a helyeket fokozottan figyeli a kommandó és minden ilyen kísérletet szankcionálnak. Mások – ahogyan ezt a helyszínen készített fotók is igazolják – lomot próbálnak elhelyezni az edényekben vagy mellettük.
A szelektív szigetekre kihelyezett, oda nem való, illegálisan lerakott hulladék mennyisége jelentős. A Győr-Szol Zrt. 2015-ben csak az edények mellől több mint 663 ezer kilogramm szemetet szállított el, ez a mennyiség idén az első három hónapban 156 ezer kilogramm volt. Természetesen ennek költsége is jelentős, Győrben a zugszemét elszállítására, elhelyezésére kezelésére fordított összeg éves szintem megközelíti a százmillió forintot.
A szelektív gyűjtőszigeteket, a közterületet továbbra is szemmel tartják a Győr-Szol Zrt., a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársai, az ellenőrzések a következő hónapokban is folytatódnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.

2024. Április 17. 08:14, szerda | Helyi

Megnyerte az Andersen Ligát az Uni-Győr ETO HC

Története során először nyerte meg az Andersen Ligát az Uni Győri ETO HC jégkorong csapata.

2024. Április 17. 07:16, szerda | Helyi

Akár 50 ezer forintot is nyerhetnek az ügyesen rajzoló gyerekek

A természethűség nem elvárás, légy kreatív! – pályázatot hirdet a Szépművészeti Múzeum.

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.