Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. November 13. 14:30, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Többfelé megint romlott a levegő minősége

Többfelé megint romlott a levegő minősége

Több településen romlott a levegő minősége, öt városban ismét egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) kedden az MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint egészségtelen volt a levegő minősége Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Vácon. Az ország középső és a Dunától keletre eső területein szinte mindenhol meghaladta a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja az egészségügyi határértéket. Így további tizenhat településen kifogásolt volt a levegő minősége. Ezek: Budapest, Debrecen, Dorog, Dunaújváros, Eger, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Oszlár, Salgótarján, Sajószentpéter, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl, Veszprém.

Szigeti Tamás, az NNK levegőhigiénés szakértője az MTI-nek elmondta: az érzékeny lakosságcsoportba tartoznak a gyermekek, az idősek, a légúti-, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők. Nekik azt javasolják, hogy amikor egészségtelen a levegő minősége, lehetőleg kevés időt tartózkodjanak a szabadban.

A légszennyezettség először légúti megbetegedéshez vezethet: légúti irritációt, nehézlégzést, köhögést okozhat. Ha pedig hosszan tartóan rossz a levegő minősége, ezek a tünetek súlyosbodhatnak, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Ezért az egészséges lakosságnak is azt javasolják, hogy ahol rossz a levegő minősége, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb utakat, ne végezzenek kültéren fizikai munkát, és ne sportoljanak a szabadban. A kerékpárosoknak is azt javasolják, hogy kerüljék a forgalmas utakat és viseljenek megfelelő védőmaszkot. Külön kiemelte, hogy a gyermekek is minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.

Szigeti Tamás elmondta: a helytelen lakossági tüzelés jelentősen hozzájárul a rossz levegőminőség kialakuláshoz. A kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt pedig – mint a szél- és csapadékmentes idő – nem csökken a kibocsátott szennyezőanyag koncentrációja. A nem megfelelő anyagok – mint a műanyagok, gumiabroncs, ruházat, nedves és a kezelt fa – égetésének káros hatása lehet az egészségre.

A levegőhigiénés szakértő azt mondta: amíg szél, illetve csapadék nem várható, a légszennyezettség sem csökken. A következő 1-2 napban így várhatóan nem javul a levegő minősége.

Címkék: levegő, szálló por

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.