Városlista
2019. február 22, péntek - Gerzson

Hírek

2018. Szeptember 14. 06:48, péntek | Helyi

Törékeny ragyogás a múzeumban

Törékeny ragyogás a múzeumban

Csütörtökön mutatták be Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos alpolgármester jelenlétében Havassyné Andorfi Rozália: Törékeny ragyogás című albumát, az Esterházy-palotában.

Az albumot Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónője méltatta. Úgy fogalmazott: "Havassyné Andorfi Rozáliáról: színgazdag, formagazdag, ötletgazdag. "Precíz alkotókedvvel ítéli el a mechanikus rutint."

Andorfi Rozália a Kovács Margit Iskolában pedagógusként és festőként teljesedett ki. A Paál László Festőkörben ismerkedett az alkotás folyamatával, vele született képességeit tudatosan fejlesztette. A szecesszió egyik legismertebb tálentuma, Mucha művei ragadták el, valamint a híres üvegfestő Roth Miksa munkái gyönyörködtették.
Hamar rátalált saját útjára, a gyűjteményes kötetben talán a festményei a legizgalmasabbak. A magányos tájban meglátta a színek, formák rendjét, dinamikáját, a sárga és a zöld különböző árnyalatai lüktetnek a képein.

"Csendéletei ízléssel összerakott csokrok, melyek többnyire sötét háttérből válnak ki. Festett és ólmozott üvegalkotásaiban a sárga és a zöld mellett a kék és a mályva, valamint a piros is is megjelenik. Üvegmozaikjaiban az a tetsző, hogy jól használta ki az üveg anyagiságát, jellegzetességeit." - fogalmazott a múzeumigazgatónő.

Derűt csalt a közönség arcára, amikor Andorfi Rozália elmondta: arcmása felbukkanhat néhány templom freskóján, képzőművész nagybátyja, Döbrentey Gábor ugyanis esetenként róla mintázta képei szereplőit. Mégsem képmodellként mutatkozott be, hanem saját alkotásinak összefoglaló albumát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A könyvbemutatón közreműködött Kalmus Felician csellóművész, aki szívhez szóló, szíveket melengető dallamokkal kápráztatta el a közönséget.

Forrás: H.F.- GyőrPlusz

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 22. 18:06, péntek | Helyi

Meglepetéssel készül a két győri műsorvezető A Dal döntőjében

Döntőjéhez érkezett A Dal 2019: szombaton kiderül, hogy melyik mű lesz Magyarország legjobb dala. A két győri, Dallos Bogi és Freddie, meglepetéssel készülnek.

2019. Február 22. 16:18, péntek | Helyi

I. Arrabona Állásbörze-2019. március 1. Győr, ETO Park Élményközpont

Nincs munkahelyed, vagy váltanál? Szeretnél több lehetőségről egy helyen tájékozódni? LÁTOGASS EL ÁLLÁSBÖRZÉNKRE, és tedd fel kérdéseid a régió legjelentősebb munkaadóinak. Regisztrálj a helyszínen, és NYERJ LAPTOPOT!

2019. Február 20. 14:54, szerda | Helyi

Tűz ütött ki egy győri óvodában

Az ott tartózkodóknak sikerült még időben elhagyniuk az épületet- számolt be honlapján a Országos Katasztrófavédelemi Igazgatóság.

2019. Február 19. 15:30, kedd | Helyi

Húsvétra elkészül a belvárosi keresztút

A Győr belvárosi szabadtéri keresztút a Győri Egyházmegye, az önkormányzat, valamint elkötelezett helyi vállalkozók összefogásából, kortárs alkotók közreműködésével készül. Az Európában egyedülálló projekt részleteiről kedde