Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Szeptember 14. 06:48, péntek | Helyi

Törékeny ragyogás a múzeumban

Törékeny ragyogás a múzeumban

Csütörtökön mutatták be Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos alpolgármester jelenlétében Havassyné Andorfi Rozália: Törékeny ragyogás című albumát, az Esterházy-palotában.

Az albumot Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónője méltatta. Úgy fogalmazott: "Havassyné Andorfi Rozáliáról: színgazdag, formagazdag, ötletgazdag. "Precíz alkotókedvvel ítéli el a mechanikus rutint."

Andorfi Rozália a Kovács Margit Iskolában pedagógusként és festőként teljesedett ki. A Paál László Festőkörben ismerkedett az alkotás folyamatával, vele született képességeit tudatosan fejlesztette. A szecesszió egyik legismertebb tálentuma, Mucha művei ragadták el, valamint a híres üvegfestő Roth Miksa munkái gyönyörködtették.
Hamar rátalált saját útjára, a gyűjteményes kötetben talán a festményei a legizgalmasabbak. A magányos tájban meglátta a színek, formák rendjét, dinamikáját, a sárga és a zöld különböző árnyalatai lüktetnek a képein.

"Csendéletei ízléssel összerakott csokrok, melyek többnyire sötét háttérből válnak ki. Festett és ólmozott üvegalkotásaiban a sárga és a zöld mellett a kék és a mályva, valamint a piros is is megjelenik. Üvegmozaikjaiban az a tetsző, hogy jól használta ki az üveg anyagiságát, jellegzetességeit." - fogalmazott a múzeumigazgatónő.

Derűt csalt a közönség arcára, amikor Andorfi Rozália elmondta: arcmása felbukkanhat néhány templom freskóján, képzőművész nagybátyja, Döbrentey Gábor ugyanis esetenként róla mintázta képei szereplőit. Mégsem képmodellként mutatkozott be, hanem saját alkotásinak összefoglaló albumát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A könyvbemutatón közreműködött Kalmus Felician csellóművész, aki szívhez szóló, szíveket melengető dallamokkal kápráztatta el a közönséget.

Forrás: H.F.- GyőrPlusz

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.