Városlista
2018. szeptember 18, kedd - Diána

Hírek

2018. Szeptember 14. 06:48, péntek | Helyi

Törékeny ragyogás a múzeumban

Törékeny ragyogás a múzeumban

Csütörtökön mutatták be Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos alpolgármester jelenlétében Havassyné Andorfi Rozália: Törékeny ragyogás című albumát, az Esterházy-palotában.

Az albumot Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónője méltatta. Úgy fogalmazott: "Havassyné Andorfi Rozáliáról: színgazdag, formagazdag, ötletgazdag. "Precíz alkotókedvvel ítéli el a mechanikus rutint."

Andorfi Rozália a Kovács Margit Iskolában pedagógusként és festőként teljesedett ki. A Paál László Festőkörben ismerkedett az alkotás folyamatával, vele született képességeit tudatosan fejlesztette. A szecesszió egyik legismertebb tálentuma, Mucha művei ragadták el, valamint a híres üvegfestő Roth Miksa munkái gyönyörködtették.
Hamar rátalált saját útjára, a gyűjteményes kötetben talán a festményei a legizgalmasabbak. A magányos tájban meglátta a színek, formák rendjét, dinamikáját, a sárga és a zöld különböző árnyalatai lüktetnek a képein.

"Csendéletei ízléssel összerakott csokrok, melyek többnyire sötét háttérből válnak ki. Festett és ólmozott üvegalkotásaiban a sárga és a zöld mellett a kék és a mályva, valamint a piros is is megjelenik. Üvegmozaikjaiban az a tetsző, hogy jól használta ki az üveg anyagiságát, jellegzetességeit." - fogalmazott a múzeumigazgatónő.

Derűt csalt a közönség arcára, amikor Andorfi Rozália elmondta: arcmása felbukkanhat néhány templom freskóján, képzőművész nagybátyja, Döbrentey Gábor ugyanis esetenként róla mintázta képei szereplőit. Mégsem képmodellként mutatkozott be, hanem saját alkotásinak összefoglaló albumát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A könyvbemutatón közreműködött Kalmus Felician csellóművész, aki szívhez szóló, szíveket melengető dallamokkal kápráztatta el a közönséget.

Forrás: H.F.- GyőrPlusz

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 18. 08:23, kedd | Helyi

Színészbüfé Agócs Judittal

Hétfőn kezdetét vette a "Színészbüfé" beszélgető est Mosonmagyaróváron, az Óvárosi Kávéház és Étteremben. Első alkalommal Agócs Judit szinkronszínésznő, a Győri Nemzeti Színház művésze volt a vendég.

2018. Szeptember 17. 12:01, hétfő | Helyi

"Tekints az égre és lásd meg!"

Az ARS SACRA Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozatból született.

2018. Szeptember 17. 11:58, hétfő | Helyi

Épületbemutatás és kupolalátogatás a 150 éves győri Zsinagógában - Fotók

A Kulturális Örökség Napja egyik győri programja volt a győri Zsinagóga épületének bemutatása és a kupolalátogatás.

2018. Szeptember 16. 06:52, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp szeptember 17-től

Nézzük, mit ígérnek a csillagok erre a hétre: