Városlista
2018. december 11, kedd - Árpád

Hírek

2018. Szeptember 14. 06:48, péntek | Helyi

Törékeny ragyogás a múzeumban

Törékeny ragyogás a múzeumban

Csütörtökön mutatták be Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos alpolgármester jelenlétében Havassyné Andorfi Rozália: Törékeny ragyogás című albumát, az Esterházy-palotában.

Az albumot Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónője méltatta. Úgy fogalmazott: "Havassyné Andorfi Rozáliáról: színgazdag, formagazdag, ötletgazdag. "Precíz alkotókedvvel ítéli el a mechanikus rutint."

Andorfi Rozália a Kovács Margit Iskolában pedagógusként és festőként teljesedett ki. A Paál László Festőkörben ismerkedett az alkotás folyamatával, vele született képességeit tudatosan fejlesztette. A szecesszió egyik legismertebb tálentuma, Mucha művei ragadták el, valamint a híres üvegfestő Roth Miksa munkái gyönyörködtették.
Hamar rátalált saját útjára, a gyűjteményes kötetben talán a festményei a legizgalmasabbak. A magányos tájban meglátta a színek, formák rendjét, dinamikáját, a sárga és a zöld különböző árnyalatai lüktetnek a képein.

"Csendéletei ízléssel összerakott csokrok, melyek többnyire sötét háttérből válnak ki. Festett és ólmozott üvegalkotásaiban a sárga és a zöld mellett a kék és a mályva, valamint a piros is is megjelenik. Üvegmozaikjaiban az a tetsző, hogy jól használta ki az üveg anyagiságát, jellegzetességeit." - fogalmazott a múzeumigazgatónő.

Derűt csalt a közönség arcára, amikor Andorfi Rozália elmondta: arcmása felbukkanhat néhány templom freskóján, képzőművész nagybátyja, Döbrentey Gábor ugyanis esetenként róla mintázta képei szereplőit. Mégsem képmodellként mutatkozott be, hanem saját alkotásinak összefoglaló albumát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A könyvbemutatón közreműködött Kalmus Felician csellóművész, aki szívhez szóló, szíveket melengető dallamokkal kápráztatta el a közönséget.

Forrás: H.F.- GyőrPlusz

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 11. 06:00, kedd | Helyi

Életműdíjat kapott a Győri Nemzeti Színház műszaki vezetője

Hétfőn este adták át a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat Budapesten, a Nemzeti Színházban.

2018. December 10. 16:01, hétfő | Helyi

Rátámadt a nagymama egy miskolci ápolónőre

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 66 éves miskolci nővel és 14 éves unokájával szemben.

2018. December 10. 14:12, hétfő | Helyi

Fúvósok forogtak a város felett

A Győri Filharmonikus Zenekar adventi koncerttel "kerekezett" egyet szombaton.

2018. December 10. 13:17, hétfő | Helyi

Bandaháború Győrben

Vasárnap, hat huszonéves fiatal verekedett össze Győr belvárosában.