Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 25. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

További piaci növekedésre számítanak az idén a gépjárműimportőrök

További piaci növekedésre számítanak az idén a gépjárműimportőrök

Módosította idénre vonatkozó piaci előrejelzését a piaci folyamatok alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE),

A januárban közölt 125 ezerhez képest 142 ezer új személyautót helyeznek majd forgalomba Magyarországon ebben az évben - közölte az MGE hétfőn az MTI-vel.
Az egyesület legfrissebb előrejelzése szerint idén új kishaszon járművekből mintegy 23 ezer kerülhet forgalomba, a januári prognózis 21 ezer volt. A korábbi várakozásaikkal szemben idén 350-nel több, 2850 motorkerékpárt, illetve 100-zal több, 700 autóbuszt, valamint 1400-zal több, 7000 tehergépkocsit helyezhetnek forgalomba. A közúti nehéz pótkocsikra vonatkozó előrejelzését az MGE nem módosította, azokból 3800 darabot prognosztizálnak.

Az MGE közleménye szerint az év végével piaci konszolidáció várható, amely a további években kisebb mértékű, stabil növekedést vetít előre, amennyiben a magyar gazdaság helyzete, illetve világpiaci folyamatok ezt nem változtatják meg.

Korábbi közlésük szerint a piaci bővülés az új személyautók esetében többek között a magán vásárlók visszatérésének köszönhető, emellett fogyasztásösztönző hatásúnak említik az alacsony betéti kamat és a mostanra kifutott deviza alapú forint hitelek nagy részének lezárását, illetve a szeptember 1-jétől az Európai Unióban (EU) kötelezően bevezetésre került WLTP-RDE mérési előírás miatt előrehozott forgalomba helyezéseket is. Ennek megfelelően az új és a használt gépjármű import is fejlődik, erősödik az idősödő autópark lecserélésének folyamata - tették hozzá.

Az MGE korábban tájékoztatott arról is, hogy a kishaszon jármű piac visszaesése megállt és emelkedést mutatott augusztusban. Továbbra is szükségesnek tartják és szorgalmazzák a vegyeshasználatú kishaszon jármű kategória felélesztését, mivel ez a kategória nagymértékben támogatná a kis- és középvállalatokat (kkv), ami a kormányzat célja is.

Várakozásaik szerint a nagyhaszon járműveknél is folytatódik a piac növekedése, ami nagymértékben függ a nagy szállítmányozók flotta beszerzéseitől, illetve a havi átadások alakulásától. A piac az előre jelzett növekedés előtt jár.

Rámutattak, hogy a motorkerékpárok piaca az előre jelzett növekedés ellenére is alacsony. A piac fejlődésére jótékony hatással lehet az, hogy a jövő évtől a használati motorok esetében a motorkerékpárok regisztrációs adója csökken.

Kitértek arra is, hogy a közúti nehéz pótkocsik piaca tavaly az előző évhez képest 8,1 százalékkal nőtt Magyarországon, jellemzően az ügyfélkör a régebbi járműparkját cserélte új eszközökre, ugyanakkor masszív európai fuvar megrendelési volumenek mellett rendkívüli igény jelentkezett tavaly a kelet-európai és balkáni térségbeli fuvarozóktól is. Az MGE fenntartja korábbi prognózisát, miszerint 2018-ra enyhe piaci csökkenés várható az előző évhez viszonyítva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.