Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Szeptember 28. 18:37, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tűzriadó a Bercsényi Szakközépiskolában

Tűzriadó a Bercsényi Szakközépiskolában

Szeptember 28-án délelőtt 11 órakor szaggatott csengőszó hangzott fel a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskolában.

A diákok nem ijedtek meg, hiszen többen közülük már találkoztak ezzel a figyelemfelkeltő hangjelzéssel, amely a tűzriadót jelzi. Jogszabályban rögzítették, hogy az oktatási intézmények és iskolák kollégiumai évente tartsanak tűzriadó gyakorlatot. Ezt évről évre gyakorolják is az intézmények, s a mai délelőttön is jól vizsgáztak az iskola dolgozói, tanárai és a gyerekek. A gyakorlat végrehajtását az intézmény vezetője, Németh Zsolt igazgató rendelte el, melyen a valósághű helyzetet szimulálva a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője Galumba Lajos tűzoltó alezredes és a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság is részt vett egy gépjárműfecskendővel és egy magasból mentő gépjárművel.

A főfelügyelő egyik tanítási óra alatt a földszinten és az első emeleten füstgéppel füstöt állított elő, majd felhangzott a veszélyt jelző szaggatott csengőszó az épületben. A diákok a „Tűzriadó Tervben” meghatározott útvonalakat igénybe véve a tanárok irányításával szervezetten, fegyelmezetten hagyták el a termüket, s néhány perc alatt kivonultak az épület elé a kijelölt gyülekezőhelyre.

A tűzoltók, akiket a feltételezett tűzeset helyszínére riasztották, átvizsgálták az iskola összes helyiségét, s az emeleti előtérben találtak is egy „sérültet”, aki menekülés közben meghúzta a lábát. Őt a nyáron üzembe helyezett IVECO-Magirus magasból mentő segítségével pillanatok alatt az ablakon keresztül hozták le a tűzoltók. Így mind a 870 diák normaidőn belül elhagyta a füsttel telített épületet. Az iskola igazgatója és a tűzoltósági főfelügyelő erről egy gyors létszámellenőrzés keretében meg is győződött, s rövid szellőztetés után, hamarosan folytatódhatott a tanulás.

Az ilyen gyakorlatok célja, hogy a tanulók és az intézményben tartózkodó dolgozók egy esetleges tűz esetén szükséges feladataikat megismerjék, gyakorolják. Fontos, hogy ne pánikszerűen cselekedjenek és ne ijedjenek meg, hiszen ezzel veszélyeztethetik társaik testi épségét, vagy a tűzoltói beavatkozás eredményességét.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik fő célkitűzése a tűz megelőzése, a tűz elleni védekezésre való felkészülés, felkészítés. Ennek gyakoroltatása fontos feladat az ifjúság körében is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.