Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. December 13. 11:45, szerda | Belföld

Új cirkuszművészeti Központ és jubilumi Cirkuszfesztivál Budapesten

Új cirkuszművészeti Központ és jubilumi Cirkuszfesztivál Budapesten

Januárban nagyszabású Nemzetközi Jubileumi Cirkuszfesztivált rendeznek Budapesten, néhány éven belül pedig új cirkuszművészeti központ is épül.

A kor elvárásainak megfelelő, a legmodernebb technikai háttérrel rendelkező cirkuszművészeti központ épülhet néhány éven belül Budapesten, amely Közép-Európa szakmai adatbázisát és kutatóközpontját is magában foglalja – jelentette be Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, miniszteri biztos a jövő évi nagyszabású nemzetközi jubileumi cirkuszfesztivált beharangozó tájékoztatón.

Ön tudja, ki volt Philip Astley, Jane Austen kortársa? Nos, egyike a világ különleges tehetségű lovas akrobatáinak, egyben őt tartják a műfaj megalapítójának. Neve máig fennmaradt, pedig amikor ő kápráztatta el a közönséget, még nem volt fényképezőgép, tévé vagy videó sem, hiszen több mint 200 éve meghalt. Ez a rendkívül sokoldalú tudással büszkélkedő művészeti ágazat idén ünnepli modernkori megszületésének 250. évfordulóját. Ebből az alkalomból, január 8. és 14. között Magyarországra figyel az európai cirkuszművészet.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kijelentette, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál – hasonlóan a vizes VB-hez, a patinás Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz és más nagyszabású sport- és kulturális rendezvényhez – magára irányítja a külhoni figyelmet, ami kedvez a turisták érkezésének, a turisztikai bevételek növekedésének. Amint Fekete Péter megjegyezte, több mint 30 külföldi cirkuszigazgató is jelezte részvételét, akik előtt mutatkoznak majd be nemcsak a nemzetközi sztárok, de a fiatal magyar tehetségek is.

Az évforduló alkalmából a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a korábbiakhoz képest bővebb műsorkínálattal, a klasszikus programok mellett kortárs stílusú előadásokkal, több helyszínen is várja a közönséget. A cirkuszfesztiválok történetében egyedülálló módon jelenik meg a hagyományos és a kortárs műfaj, egy helyen.

A nagyszabású nemzetközi seregszemle hét napja alatt a versenyprogram mellett számos kísérőrendezvényt terveznek: filmvetítések, cirkuszpedagógiai foglalkozások, kiállítások kínálnak betekintést a műfaj rejtelmeibe.

A verseny zsűritagjai között ott lesznek a világ legnagyobb tekintélyű cirkuszainak igazgatói és producerei is. A Fővárosi Nagycirkusz úttörő gondolkodója a cirkuszpedagógia szakterületének. E témakörben rendezik meg a European Circus Association (ECA) szakmai konferenciáját, amelyen neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek tárgyalják meg szakterületük módszereit és lehetőségeit január 10-én, a Vajdahunyad várban.

Forrás: turizmus.com

Fotók: Urbán Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.