Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 19. 09:05, szombat | Helyi

Új gépek szolgálatban

Új gépek szolgálatban

Két új, Wisconsin típusú kisgéppel gyarapodott a Győr-Szol Zrt. járműflottája, amelyeket a januári havazásban már élesben is kipróbált a szolgáltató.

„A városüzemeltetés magas színvonalú működtetéséhez megfelelő eszközrendszer is szükséges.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester a gépek bemutatásakor. Mint mondta, ez a két gép együttesen mintegy 16 millió forintos érték, de a közeljövőben további gépek is érkeznek a flottába.

Az amerikai licenc alapján készült, cseh gyártmányú gépek a kiegészítő adaptereknek köszönhetően a téli és a nyári időszakban egyaránt használhatóak, jelenleg hóeke és sószóró adapterekkel működnek. Valamennyi városrészben dolgoznak, elsősorban járdák, parkok, kerékpárutak, belvárosi, szűk utcák takarítására, síkosságmentesítésére használják őket. A Wisconsin fordítható tolólapjának szélessége 130 centiméter. A gép hátsó felére szerelhető vontatható sószóró berendezés 150-170 kilogramm síkosságmentesítő anyag szállítására és kijuttatására alkalmas. A szóróanyag kijuttatásának sebessége a jármű sebességéhez igazodik.

A gépek a tavasztól őszig fűnyíró adapterrel dolgoznak, ennek vágásszélessége 120 centiméter. Rendelkezik fűgyűjtővel, melynek előnye, hogy igény szerint magasra emeli a nyesedéket, így akár a jármű mellet haladó platós autóra is feljuttatja a levágott füvet.

Radnóti Ákos, városüzemeltetésért felelős alpolgármester kiemelte, a síkosságmentesítés és hóeltakarítás egy szabályozott, szisztematikus munka, amelyet összességében 35 gép több mint száz munkatárssal végez. Hozzáfűzte a most bemutatottakon kívül hamarosan további gépek is érkeznek.

Köztük egy 18 tonnás, két tengelyes, egy 26 tonnás, három tengelyes konténerszállító tehergépkocsi, egy 18 tonnás, két tengelyes, 4x4-es, billenőplatós, darus tehergépkocsi, mindegyik teljes téli felszereléssel, de egy plusz sószóró berendezés is, már meglévő tehergépkocsira. A teljes beruházás értéke megközelíti a kétszázmillió forintot.

A Győr-Szol Zrt. Városüzemeltetési Igazgatósága egyébként 2019. január 1. és január 15. között 16 alkalommal végzett síkosságmentesítési tevékenységet Győr területen. Ebben az időszakban mintegy 600 tonna síkosságmentesítő szóróanyag került az utakra.

Hasznos tudnivalók a síkosságmentesítési munkákról

A Győr-Szol Zrt. Városüzemeltetési Igazgatóságának munkatársai minden év decemberének elejétől fokozottan figyelik az időjárási előrejelzéseket. Ekkorra már a gépeknek műszakilag megfelelő állapotban kell lenniük, s ezt a katasztrófavédelem felé jogszabályi kötelezettség is dokumentáltan bemutatni. A hóeltakarítási feladatokban résztvevő munkatársaknak ismerniük kell beosztásukat, a vezénylések rendjét, hogy amikor az időjárás megköveteli, azonnal megkezdhessék a beavatkozást. Gyakran már a havazás előtt megkezdődik a síkosságmentesítés, hiszen amikor előre látható, már a csapadék érkezése előtt kijuttatják a szóróanyagot az utakra, hogy megelőzzék a lefagyásokat, illetve, hogy rögtön el is olvadjon a lehulló hó. Ez úgy -5 fokig hatékony eljárás, ha hidegebb az idő, a szóróanyag hatékonysága jelentősen romlik.

A hóeltakarítási munkának meghatározott rendje van, hiszen egyszerre, egy időben nem indulhat a város valamennyi utcájában egy-egy gép. Először a tömegközlekedési útvonalakon haladnak a gépek, a lefagyásnak, csúszásveszélynek leginkább kitett hidak, felüljárók élveznek elsőbbséget, majd a nagy forgalmú utak következnek. Ezeken az utakon nagy teljesítményű járművek juttatják ki a szóróanyagot, illetve ha a lehullott hó vastagsága eléri 5-7 centimétert, ezzel együtt megkezdik a hótolást is.

A lakótelepeken, a peremkerületek forgalmasabb útjain is intenzív munka zajlik, ezek jó részét is nagygépekkel takarítják. Fontos feladat még a lakóutak járhatóságának biztosítása. Itt a járhatóság biztosításán van a hangsúly: a teljes hóeltakarítás a gépek a szűk mozgástere, a parkoló autók miatt szinte lehetetlen. Ha nagyobb mennyiségű hó esik, a szolgáltató a hó eltolásával biztosítja, hogy megfelelően felkészített járművel, óvatos, a körülményeknek megfelelő vezetéssel járhatóvá váljanak ezek az utak, a közlekedők képesek legyenek elérni a főbb útszakaszokat.

A gépi munkák mellett kézzel is takarítják a havat, elsősorban a buszmegállók megközelíthetőségét biztosítják, és nagyobb forgalmú gyalogos utak síkosságmentesítése a másik fontos feladat.

A hóeltakarítást 35 géppel és szükség szerint 100-130 munkatárs mozgósításával végzik. A feladatok ellátásába, különösen a peremkerületekben alvállalkozókat is bevonnak, ők szerződéses kötelezettség szerint dolgoznak a meghatározott útvonalakon.

A főutak egy jelentős részének takarítása – a városon átvezető szakaszokat is beleértve – az Állami Közútkezelő feladata. Ezek az úgynevezett „számozott főutak”. Például az Állami Közútkezelő takarítja a havat az 1-es főúton végig, beleértve a Szent István úti részt. De ilyen a Baross híd is, vagy az ugyancsak kritikus helynek számító, az 1-es főutat a 83-as főúttal összekötő 821-es, Bakonyi út néven ismert út is hasonló, melyen viszonylag meredek felüljáró nehezíti a közlekedést. Az Állami Közútkezelő gondozza a Baross út kifelé vezető teljes szakaszát, a 81-es (bizonyos szakaszon Fehérvári út) utat, a 82-es (bizonyos szakaszon Szent Imre út) utat és a Ménfőcsanak és Gyirmót között futó 83-as utat, valamint a Hegyalja út egy szakaszát. Győr északi részén a Bácsai út, és a 813-es elkerülő, a nemrég épült, úgynevezett Audi út is többek között hozzájuk tartozik.

A gyalogosok biztonságos közlekedésének érdekében a lakóknak, intézményeknek is el kell végezniük bizonyos feladatokat. Ezt helyi önkormányzati rendelet szabályozza, amely szerint: a magántulajdonú lakóingatlanok vagy üzlethelyiségek, intézmények előtt a járda takarítása a tulajdonos illetve a bérlő feladata, ezeken a területeken nekik kell a síkosságmentesítést elvégezniük.

A téli körülmények között mindig nehezebb a közlekedés a szokásosnál. Ezért most is fontos hangsúlyozni, hogy a közlekedők megfelelően felkészített és téli gumival felszerelt járművel induljanak útnak. A speciális körülmények között hosszabb menetidővel kell számolni, ezért célszerű hamarabb elindulni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.