Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Január 18. 14:34, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Újabb fejlemény a felsőoktatás átalakításában

Újabb fejlemény a felsőoktatás átalakításában

Legalább nyolcezer hátrányos helyzetű diák továbbtanulását segíti egy most induló program, amely négymilliárd forintos keretből támogatja a felsőoktatásba jutásukat - mondta Balog Zoltán emberi-erőforrás miniszter a II. Nemzeti Köznev

A konferencián tartott beszédében a programmal kapcsolatban a tárcavezető kiemelte, ma plusz pontokat kapnak halmozottan hátrányos helyzetű diákok, de jobb lenne, ha olyan helyzetet teremtetnének, hogy maguktól magasabb pontszámot érhessenek el. Hozzátette: a programra február elejétől lehet jelentkezni, és igyekeznek gyorsan elbírálni a pályázatokat.


Megjegyezte, amelyik intézmény legalább 46 tanulót von be a programba, megkapja a maximális támogatást, 50 millió forintot.
Kérdésre válaszolva kiemelte, nem jó a fiataloknak rémisztő adóssággal kezdeni az életet, ezért döntöttek úgy, hogy nem keretszámokkal, hanem minőségi kritériumokkal szabják meg, ki juthat be a felsőoktatásba. A felsőoktatás finanszírozásába mindemellett igyekeznek egyre inkább bekapcsolni a gazdasági szereplőket, erre különösen a mérnökképzésben van lehetőség - közölte.


Ugyancsak kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy jelenleg négy pedagógus-szakszervezettel tárgyal a kormány, közülük három kész a megállapodásra. A kormánynak is fontos, hogy az érdekvédelmi szervezetek rálássanak az oktatás átalakítására - fűzte hozzá.
Arról is beszélt, hogy arra az esetre, ha sztrájkra kerülne sor, a bíróságnak kell meghatároznia az elégséges szolgáltatás feltételeit.
Hangoztatta, ma nagyobb az esély, mint néhány héttel-hónappal korábban, hogy szeptembertől úgy indul el a pedagógus életpálya-modell, hogy abban béremelés is lesz.


A konferenciát az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás keretében szervezték. Az eseményről Balog Zoltán kijelentette, az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy gyakori a félretájékozottság, az információhiány az oktatással kapcsolatban. Az kiállításon több ezer diák találkozhat az oktatás fontos szereplőivel, kaphat lényeges információkat a továbbtanulással kapcsolatos, fontos döntéséhez - fogalmazott.
Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón az oktatás átalakítását illetően hangsúlyozta, eddig nem volt csúszás a határidők tartásában, ezért a kormány nem szolgált rá a bizalmatlanságra a vállalásaival kapcsolatban.
Hangsúlyozta, a kormány azt akarja, hogy Magyarország olyan hely legyen, ahol "érdemes megmaradni", amelyre büszkék lehetnek, és amely virágzik, fejlődik. Ez az elv az alapja a jelenlegi változásoknak, így az oktatásban elindítottaknak is - magyarázta.


Kiemelte, emellett a gazdaságos működtetés is fontos szempont, különösen abban a helyzetben, amelyben 2010-ben kellett megkezdenie a munkáját a kormánynak.


A konferenciát az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás keretében rendezik meg. A börzén, pénteken és szombaton több mint száz kiállító, szinte valamennyi hazai felsőoktatási intézmény, külföldi egyetemek, nyelviskolák, szakképző intézmények, tankönyv- és taneszközgyártók és a legújabb oktatási fejlesztések várják az érdeklődőket. Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 13. alkalommal rendezi meg a hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléjét, a kiállítás ingyenesen látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.