Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Február 07. 08:35, csütörtök | Belföld

Újabb magyar szenzáció: sikeres volt a sziámi ikrek budapesti műtétje

Újabb magyar szenzáció: sikeres volt a sziámi ikrek budapesti műtétje

A két és fél éves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális, magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetésén - közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

Megtörtént a fejüknél összenőtt sziámi ikrek plasztikai sebészeti műtéte Budapesten. A két és fél éves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális, magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével.


Az operációt január 25-én végezték el a Semmelweis Egyetemen, ahol a műtétek előzetes vizsgálatai is folytak.

Az ikrek jól vannak a terveknek megfelelően lezajlott sikeres beültetés után.

A bőr- és lágyrésztágítási folyamat a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelenti, amely az úgynevezett expanderimplantátumok beültetéséből, majd azok 4-5 hónapig tartó fokozatos tágításából áll.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa - az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása - 2018-ban történt dr. Hudák István vezetésével Bangladesben.

A dr. Csókay András által koordinált harmadik fázis, a nyáron esedékes végső szétválasztó műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása,
és a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a most zajló szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel. Ennek a beavatkozásnak a helyszínéről még nem döntöttek.

A fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásával a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 2010. óta folyamatosan zajló plasztikai és helyreállító sebészeti misszióira való tekintettel bízták meg a magyar orvosokat a bangladesiek.

Forrás: inostart.hu

Kép: MTI/EPA/Abir Abdullah

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.