Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Július 27. 10:19, csütörtök | Életmód

Vajon hogyan teremthetjük meg életünk főbb területei között a balanszt?

Vajon hogyan teremthetjük meg életünk főbb területei között a balanszt?

Melyek azok a területek ahol a leglényegesebb az egyensúly?

Bodrogi Réka írása:

Egyensúly...Számomra az első ilyen terület az önmagammal való viszony. Mit is értek ez alatt? Számomra akkor van meg az egyensúly ezen a területen, amikor testileg lelkileg harmóniát élek meg.

Amikor megadom a megfelelő lelki és testi táplálékot is a szervezetemnek, hogy jól működjön a motor, vagyis jó benzint teszek a kocsiba. Ide tartozik nálam az erő órája (célok írása, meditáció, olvasás), sikerfüzet, hálanapló minőségi idő önmagammal (önfejlesztés) , a szeretteimmel, testmozgás (egészséges mértékű és nem túlzásba vitt jóleső sportolás), egészséges táplálkozás stb. Ezek mind mind tudnak segíteni abban, hogy ha le is térünk az útról, a megfelelő eszközöket használva visszataláljunk oda, ahol haladhatunk tovább szépen az életünkben.

Azért írok erről, mert kicsit az elmúlt időszakban kibillentem az egyensúlyi állapotból és most, hogy lecsengett a vizsga stressz, tudok erre jobban koncentrálni, befelé figyelni. Most pont ott tartok, hogy újra építem önmagam, hiszen van, hogy a rohanó világunkban kicsit elveszítjük a belső kiegyensúlyozottságunk, nem látjuk tisztán az irányt. Ez szerintem bárkivel bármikor előfordul. Nincs mit szégyellni rajta. A lényeg azon van, hogy ismerjük fel és tegyünk a változás érdekében. És ez a kulcs a tudatosság útján. Mert amikor a káosz után szép lassan rendet teszünk belül, kívül is minden a helyére fog kerülni.

A második ilyen terület, ami szintén meghatározó a párkapcsolatban, családban lévő egyensúly. Itt nyilván kettőn áll a vásár, és mindenkinek szükséges bele tenni a megfelelő munkát, hiszen csak úgy működőképes a dolog. Kicsit kitérek a párkapcsolatra, ugyanis ebben több tapasztalatot szereztem már. A párkapcsolati dolgok abszolút nem egyszerűek, hiszen a másik egy tükör számunkra, mindig minden körülmények között, amibe sokszor nagyon fáj belenézni. De a párunk a legnagyobb tanítónk az életben (később majd a gyerek is), hiszen azáltal, hogy éles tükröt tart, folyamatosan sarkall a fejlődésre. Nekem ebből a szempontból nagyon szerencsém van, ugyanis a páromtól rengeteget tanultam a lassan 10 év alatt, amióta együtt vagyunk. Folyamatosan sarkall arra, hogy kihozzam magamból a legtöbbet.

Természetesen vannak „fenntek” és „lenntek” de ez így van jól, az egyensúlyhoz szükség van az ellenpólusok megtapasztalására. Amíg mindkét fél tesz a kapcsolatért, a másikért, tud örülni az apró gesztusoknak, képes örömet okozni, és jól tudja érezni magát a másik társaságában, addig van értelme a közös útnak. Ha pedig csak feszültséget érzünk a másik társaságában, akkor ott bizony le kell menni mélyre és feloldani a blokkokat, akár szakember segítségét igénybe véve.

Ha pedig a lelki terápia sem segít, akkor bizony el kell engedni egymást. Az élet olyan, mint egy hullámvasút. Azokon az időszakokon, amikor kicsit (vagy nagyon) nehezebb (mert hát egyénileg is lehetnek nehézségeink illetve párban is), az igazán nagy kihívás közösen egymás kezét fogva, egymást felsegítve átjutni. Mindig szoktam mondani, hogy ahol szeretet van, ott út is. És a szeretet ereje óriási és csodákra képes.

Számomra a harmadik ilyen terület ahol az egyensúly elengedhetetlen: az a munka, hivatás területe. Erről csak annyit írnék, hogy ha azt csinálod, amit szeretsz, ha hallgatsz arra, ami belülről hív, akkor bármit elérhetsz és könnyebben megleled az életedben az egyensúlyt. Én már látom az irányt, tudom, mit szeretnék, mi az, ami feltölt, viszont a hogyan még nem teljesen tiszta. Tudom, hogy ha elég tudatos vagyok és nyitott szívű, akkor előbb utóbb jön a belső intuíció által adott válasz.

Számomra ezen a 3 területen a legfontosabb az egyensúly. Ennek megteremtése folyamatos tudatos munkával jár. Az ember, ha dolgozik is magán sokszor olyan pofonokat kap, hogy a fal adja a másikat....De pont ezért és pont ekkor nem szabad feladni. Menni kell tovább, küzdeni a céljainkért, álmainkért. Ha életünknek ezen a három területén bele tesszük a megfelelő munkát, akkor elérhető a boldogság. A boldogságot nem pénzben, hanem emberi értékekben mérik. Ebből kifolyólag fontos az anyagi biztonság is, ám ha az életnek ezen a 3 területén stabil valaki, akkor az anyagi biztonság szinte garantált.

Rengeteg munka önmagunk lelki fejlesztése, és van, hogy néha én is úgy érzem, kevesebbet tudok, mint korábban, amikor nem foglalkoztam ezekkel az összefüggésekkel. Néha úgy érzem sokkal nehezebb, mint ha nem tudnám, minek mi a következménye mégis érzem, hogy jobb tudni, hogy mit nem tudunk még, mintha nem tudjuk, hogy mit nem tudunk, és csak tengünk lengünk a világban.

"Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem egyben a külső és belső környezettel kialakult testi, lelki egyensúly, ami ugyanakkor az ember testi-szellemi és társadalmi jólétét jelenti. Ennek az állapotnak a fenntartása csak aktív egészségtudatos magatartással lehetséges, amiért a romló környezeti feltételek miatt egyre többet kell tenni."Tompa Anna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.