Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Február 26. 17:12, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Válás sérült gyermekkel

Válás sérült gyermekkel

Magyarországon a házasság felbontása kétféleképpen történhet: közös megegyezéssel, vagy ennek hiányában úgynevezett tényfeltárásos eljárással.

Mindkét esetben a felek közös kiskorú gyermekével kapcsolatos kérdések eldöntése a válóper fontos része.

Elsődleges a szülői felügyeleti jog gyakorlójának (régi Csjt. szerint a gyermek elhelyezésének) meghatározása, azaz melyik szülőnél fog életvitelszerűen a gyermek élni. Az új Ptk. lehetőséget ad a szülőknek a közös felügyeletre. Ebben az esetben a gyermek és a különélő szülő közötti kapcsolattartásról nem kell a bíróságnak döntenie és a szülők a válást követően is közösen döntenek a gyermekkel kapcsolatos kérdésekben és a bíróság részére csak a gyermek állandó lakóhelyéül szolgáló lakcímet kell megadni.

Továbbra is él az a szabály, hogy a 14. életévét betöltött gyermek véleménye döntő az elhelyezésének meghatározásakor.

A válás az egészséges gyermekeket is megviseli, azonban sérült gyermek esetében a bíróságok tényfeltárásos eljárás során sokkal részletesebb bizonyítási eljárás folytatnak le, mely kiterjed a gyermek egészségi állapotának részletes vizsgálatára, az ellátásához szükséges egészségügyi beavatkozásokra, fejlesztéséhez szükséges ellátások (egészségügyi, pszichológiai, terápiás, pedagógiai ellátás) igénybevételére és az ehhez szükséges szülői segítség mértékére.

A következetes bírói gyakorlat sérült gyermek esetében is elsődlegesen a gyermek érdekeit figyelembe véve állapítja meg a különélő szülő és a gyermek kapcsolattartását. Ez a mostanra kialakult ún. nevezett bővített kapcsolattartás szabályozását is jelentheti, ami a már hétköznapi kapcsolattartást is lehetővé tesz. Lehetőség van a hetes kapcsolattartásnak is, ami azt jelenti, hogy az egyik héten az egyik szülőnél, másik héten a másiknál van a gyermek. Ezt a megoldást a bíróság csak abban az esetben határozza meg, ha az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján az kifejezetten a gyermek érdekeit szolgálja. A gyermek elhelyezése során mindkét szülő lakóhelyéről környezettanulmány beszerzése az egyik bizonyítási eszköz.

Ha a házastársak a gyermek elhelyezésének kérdésében nem tudnak, megegyezni a bíróság a szülői alkalmasság vizsgálatát pszichológus szakértő bevonásával folytatja le.

A gyermektartásdíj megállapításánál minden esetben a bíróság mindkét fél jövedelmi viszonyait, az általuk eltartandó kiskorú gyermekeket veszi figyelembe. A tartásdíj összegének megállapítása során a különélő szülő jövedelmi viszonyain túl a gyermekkel együtt járó tényleges költségek is feltárásra kerülnek.

A töretlen bírói gyakorlat alapján a tartósan beteg gyermek esetén a tartásdíjat a Csjt. alapján a jövedelem 25 %-ban állapította meg, ha a gyermeket ellátó szülő teherbíró képessége nem teszi lehetővé a gyermek megfelelő szintű ellátását. Mivel az új Ptk. százalékos tartásdíj megállapítását nem teszi lehetővé, a korábbi gyakorlat szerint várhatóan a fix összegű tartásdíj mértéke is meg fogja haladni az egészséges gyermekre fizetendő tartásdíj mértékét.

A magasabb összegű tartásdíjat indokolja, ha a gyermek átlagos költséget meghaladó ellátást igényel. A bíróság minden esetben figyelembe veszi a gyermeket gondozó szülő természetben ellátásának egy egészséges gyermekhez képest jelentős fizikai, időbeli gondozást igénylő ellátását, azt a körülményt, hogy az ilyen szülő az esetek többségében munkaviszonyban elhelyezkedni, jövedelemszerző tevékenységet folytatni nem tud.

Fontos tudni, hogy mind a gyermekkel kapcsolatos tartási kötelezettség elmulasztása, mind a különélő szülővel való kapcsolattartás akadályozása, mind a kiskorú elhelyezésének megváltoztatása bűncselekmény.

Sokan nincsenek tisztában a Kúria 1776/2008. számú polgári elvi határozatával, mely szerint „a gyermekelhelyezés megváltoztatásának van helye, ha a szülő a másik szülőnek a gyermekkel való kapcsolattartását hosszabb időn át, hatósági intézkedések ellenére meghiúsítja, a különélő szülőt alaptalanul a gyermek sérelmére elkövetett bűncselekménnyel vádolja és lejáratásába a gyermeket is bevonja”.

A bírósági gyakorlat a fentiek alapján is elsősorban a gyermek érdekeit veszi figyelme, a gyermek érdeke pedig elsődlegesen az, hogy a szülők válása az ő körülményeiben a legkevesebb negatív változást hozza magával.

Amennyiben a témával kapcsolatban további kérdés merül fel Önben, kérdéseit a www.onlinejogsebesz.hu oldalon bármikor felteheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.