Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Február 19. 06:30, hétfő | Helyi

Vasárnap Idegenvezetők Világnapja

Vasárnap Idegenvezetők Világnapja

2018. február 25-én lesz az Idegenvezetők Világnapja. Ennek kapcsán Csobayné Pintér Éva idegenvezetővel beszélgettem.

Milyen múltra tekint vissza az Idegenvezetők Világnapja?
Az Idegenvezetők Világnapja (International Tourist Guide Day) nevéhez hűen az idegenvezetők tiszteletére létrejött nemzetközi ünnepnap.
A gondolat egyébként, hogy legyen egy olyan nap, amikor az idegenvezetők
nem csak külföldi turistáknak, hanem a hazai érdeklődőknek is tartanak ingyenes
városnéző programokat 1985-ig vezethető vissza. Az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesületének (WFTGA) első találkozóján vetődött fel ennek az ötlete. Elsőként 5 évvel később, 1990-ben rendezték meg a világnapot 15 ország részvételével, de évről-évre egyre több ország idegenvezetői csatlakoztak az ünnepséghez.
Azóta pedig egy többnapos rendezvénnyé nőtte ki magát Budapesten és számos város is szervez programokat ebből az alkalomból. Az esemény február utolsó vasárnapján illetve hétvégéjén kerül megrendezésre.

Milyen az idegenvezetői szakma presztízse, megbecsültsége manapság?
Az idegenvezetők érdekeit képviselő szervezeteknek komoly feladata van ezzel, hiszen ez egy olyan munka, amit látszólag könnyűnek, a turisztikai szolgáltatásokból kihagyhatónak, nem szakemberek által is elvégezhetőnek ítélnek meg sokan. Turisztikailag frekventált európai nagyvárosok nagyon szigorú előírásokat szabnak az idegenvezetői munka végzésére vonatkozóan. Ez részben a képzett munkaerő érdekét védi, de a vendégek érdekeit is szolgálja, hogy kompetens szakemberek fogadják őket egy-egy városban és a helyi ismereteket hozzátegyék az általánosan fellelhető látnivaló ismertetésekhez. Magyarországon is kormányrendelet szabályozza az idegenvezetői tevékenységet, de ezt sokan sokféleképpen próbálják értelmezni. Az idegenvezetőknek személyiségükkel, munkájukkal folyamatosan igazolni kell, hogy plusz értéket adnak egy-egy program, kirándulás élményéhez. Érdemes ennek költségét is bekalkulálni a programokba.

Mi történik az Idegenvezetők Világnapján?
Az ünnepnap sikeréhez minden tagország a maga módján járul hozzá, néhol múzeumok, történelmi helyszínek látogathatók díjmentesen, másutt pedig városnéző programokon lehet kedvezményes áron vagy ingyenesen részt venni.

Sok sikert és sok érdeklődőt kívánok a 4. Staféta-Sétához is!
Köszönjük szépen!


Érdemes lesz figyelni oldalunkat, hamarosan újabb bejegyzéssel, riporttal jelentkezünk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.