Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Május 23. 10:30, kedd | Életmód

Velence nyáron is kiváló úti cél, de nem árt ismerni néhány praktikus lehetőséget!

Velence nyáron is kiváló úti cél, de nem árt ismerni néhány praktikus lehetőséget!

Így lesz a velencei nyaralás felejthetetlen..

Gurulás helyett szárnyalj!

Nyáron – különösen a nyári szünet időszakában – a Velencébe vezető autópályák már az ország határai előtt is nagyon zsúfoltak. A városba nem lehet autóval bejutni, illetve számolni kell azzal is, hogy a kijelölt parkolóházak drágák és többnyire csak kora reggel találunk szabad helyet. Jó hír, hogy a Budapest Airportról könnyedén elérhető a lagúnák városa, alig több, mint egy óra alatt. További pozitívum, hogy vannak olyan repülőjáratok, amelyek Velence központi repterére, a Marco Polora érkeznek, ahonnan busszal vagy az utazás sokkal élvezetesebb módjával, hajóval már csak néhány perc a vízen lebegő város.

Debütálj, mint egy filmsztár!

Hogy a transzferhez milyen hajót választunk, az csak a pénztárcánk vastagságától függ. A tömegközlekedés részeként funkcionáló vaporettók olcsóbbak, ebből eredően pedig népszerűek is, így ha tehetjük, akkor mindenképpen a kora reggeli órákban induljunk el! De bérelhetünk vízi taxit is, mellyel úgy érkezhetünk meg a városba, akár a filmsztárok. A csodálatos faborítású motoros jachtok nagyon stílusosak: az út a reptértől a Szent Márk térig 110 euró hajónként, ugyanakkor akár tíz ember is utazhat így együtt.

Éjszakára is maradj a városban!

Ha szeretnénk ténylegesen megismerni Velencét, akkor az egynapos városnézés ötletét felejtsük el. A városban található magánlakások bérlése közel sem olyan drága, mint elsőre gondolnánk. Éjszakánként 25 ezer forintért már a csatornákra - és a gondolákra – néző, saját kis otthont is bérelhetünk magunknak, ahol mi döntjük el, mikor indulunk városnézésre. A hajnalban szinte kihalt Velence sokkal többet is megérne ennél az összegnél. Alternatívaként szóba jöhetnek a közeli nyaralóvárosok szállodai szobái és apartmanjai is.

Sötét titkok nyomában!

Szintén érdekes lehetőség éjszaka barangolni a szűk utcácskákon és eldugott tereken. Ilyenkor Velence egy egészen más arcát mutatja. Olyannak láthatjuk a várost, amilyennek leghírhedtebb szülötte, Casanova is gyakran látta. Érdemes befizetni valamilyen vezetett túrára, ezek közül a legérdekesebb a híres nőcsábász kedvenc helyeit-épületeit bemutató program és az éjszakai szellemvadászat . Utóbbi sötétedés után indul a Rialtotól és a csodaszép város sötét oldalába ad betekintést, halálesetekkel, bűncselekményekkel és szellemjelenésekkel, az eredeti helyszíneken. A borzongás kedvelőinek kihagyhatatlan lehetőség.

Sorbanállás nélkül Velencében?

Ha napközben szeretnénk várost nézni, akkor felderíthetjük az ún. skip the line túrákat, melyekkel – ahogy nevük is mutatja – kikerülhetjük a legfontosabb látványosságok előtt kígyózó végeláthatatlan sorokat. Egy ilyen túra fejenként 6-8 ezer forinttól indul, de ezért az összegért felkészült idegenvezetőt is kapunk, aki olyan helyekre is elvezeti a csoportot, ahová a szokásos túrákon nem léphetünk be.

Egy falat tapas velencei módra

Ha sokan ülnek a felkapott pizzériákban, akkor ne keseredjünk el. Velence gasztronómiája jócskán túlmutat a bolognai spagettin és a pizza quatro formaggin. A ételek alapja a környező területeken termő zöldségek és a frissen fogott tenger gyümölcsei, jelszó az egyszerűség. Keressünk egy félre eső kis trattoriát és kóstoljuk meg a pasta e fagiolit, (babos-tésztás krémleves) vagy a grillezett halat rizzsel. Szintén legendás a bigoli in salsa, (spagetti szardellamártással) és a cichetti, azaz a velencei tapas. Ezt a halpiacon készítik többnyire a tenger gyümölcseiből, tésztába bugyolálva, vagy anélkül forró olajban kisütve, és csupán 2-3 euróért kínálják papírzacskókban.

Színes szigettúrák Velencéből

Ha túl vagyunk a városnézésen, akkor látogassunk el a környéken található három kis szigetre, Muranora, Buranora és Torcellora. Burano a csipkekészítés- míg Murano az üvegdíszek és ékszerek fellegvára. Ha szeretnénk magunkat meglepni valamivel, akkor Velence helyett ezeken a szigeteken nézzünk körül, mivel az árak alacsonyabbak, a választék pedig jóval szélesebb. Torcellón a csodálatos Bizánci templomok képezik a fő látványosságot és meseszép panorámát is kapunk Velencéről. A három sziget akár egy fél napos hajótúrával is bejárható, 6-7 ezer forintért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.