Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. December 14. 12:45, péntek | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti/Index/richpoi.com

Videó- Soproni diákok lettek a robotika világverseny győztesei

Videó- Soproni diákok lettek a robotika világverseny győztesei

A Google és a LEGO szervezésében tartott Moonbots 2012 világversenyt 18 éven aluli diákoknak rendezték, melyre a világ minden tájáról jelentkeztek. A soproni győztes csapat tagjai méltán lehetnek büszkék.

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Moonbots világversenyt, és a 147 csapat közüla soproni Széchenyi István Gimnázium diákjai voltak a legjobbak. A győztesek, Bodnár László, Németh Áron, Sléber Botond, Soós Bálint, Wesely Norbert, illetve csapatkapitányuk, Deák Márton4 napos hawaii utazáson pihenhetik ki a verseny fáradalmait, és a NASA kutatóközpontját is meglátogatják– írja a csapat sajtóközleménye.

A nevezéssel együtt az első fordulóban a versenyzőknek videóesszét kellett készíteni a Holdon hagyott berendezések jövőjével kapcsolatban. AHungaroBots csapattudományos oldalról közelítette meg a témát, amely nagy népszerűségnek örvendett, videójukat a legtöbben tekintették meg a nevezett csapatok közül. Európából csak a soproni fiatalok kerültek be a 30 továbbjutó csapat közé.

A második fordulóban egy Hold-terepasztalt kellett megtervezni és felépíteni részben előre megadott szempontok, de főként a saját fantáziájuk alapján. A terveket 3D modellezőprogrammal készítették el, többek között a NASA Apollo-missziói során, a Holdon hagyott berendezések és űrjárművek méretarányos Lego-másaival. A pálya megépítésekor valósághű megjelenésre törekedtek, a felszínt homok borítja, a tájon egy hegyhát húzódik keresztül, a háttérben az égbolton ledek szimulálják a csillagokat, sőt, még egy Legóból készült Föld-modell is helyet kapott. A pályán kreatív feladatokat kellett teljesíteni egy saját tervezésű és programozású robottal, és mindezt élőben közvetíteni a közönségnek és a nemzetközi zsűrinek.

A döntő feladatot négy küldetés közül lehetett kiválasztani, a magyar csapat viszont egy helyett az összeset választotta, így ugyanazzal a robottal, ugyanannyi helyen, ugyanannyi idő alatt négyszer annyi dolguk volt, ami nagyban megnehezítette a projektet. A robotnak olyan összetett és látványos feladatokat kellett megoldania, mint például felmászni egy 23 fokos emelkedőre, pályaelemeket szállítani és túlélni egy holdi éjszakát.

A döntő megmérettetés a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban volt november 10-én, amit a zsűri tagjai online követtek Kaliforniából és Dániából. A csapat élő közvetítésére több százan voltak kíváncsiak, így az övék lett a legnézettebb a jelentkezett csapatok közül.

„Nagyon nagy kihívás volt résztvenni egy ilyen nagy volumenű nemzetközi versenyben magyarként, 4 hónapnyi megfeszített munka áll a csapat mögött, reméljük, hogy ennek kapcsán többen felfigyelnek ránk” – írta HungaroBots csapat egyik tagja a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.