Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 24. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: HírTv

Óvintézkedéseket kért a győri önkormányzat: jön az influenza?

Óvintézkedéseket kért a győri önkormányzat: jön az influenza?

Míg korábban öt, a múlt hét végén már tíz európai ország jelentett regionális, illetve helyi influenzajárványt. Hazánkban legtöbben a fővárosban, Pest és Győr-M-S megyében fordultak orvoshoz - számol be a Hír TV.

A legtöbben a 15 és 34 év közötti korosztályból betegedtek meg eddig, de közel hasonló az influenzával küzdők aránya a 35 és 59 év közötti korosztályban is.

Hétfő délelőtti zsúfoltság az egyik győri orvosi rendelőben. A vizsgálat szerint a betegek többsége nem influenzás, sokkal inkább influenzaszerű tünetekkel jelentkezik a háziorvosánál.

Az orvoshoz fordulók és az influenzaszerű megbetegedések száma is egyaránt emelkedett az előző héthez képest Győr-Moson-Sopron megyében, ennek ellenére még nem beszélhetünk járványról és az influenza-aktivitás továbbra is alacsony. A megyében 12.553 fő fordult orvoshoz, közülük 97 főnél jelentkeztek influenzaszerű tünetek.

Széles Klára járványügyi osztályvezető, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve: "A tömeges terjedést igazából nem nagyon lehet megelőzni, az egyedüli megelőzési lehetőség a védőoltásnak az alkalmazása, ezzel még mindig lehet élni, mert még nem olyan nagyszámú a megbetegedések előfordulása. Az adatok azt mutatják, hogy jelenleg inkább a fiatal felnőtt korosztály érintett, gyerekek körében nem olyan magas a megbetegedés száma, és járványos gócokról sem érkezett még jelentés."

"Ez a két készítmény, ami most elérhető a szezonban, egyik sem élvez tb-támogatást, tehát a betegeknek ki kell fizetni a térítési díjat, 2000 forint körüli mind a kettő" - mutatja Váczi Donát. Mindkét oltóanyag vényköteles, háziorvos írja fel őket. A vakcinákat kevesen keresik, a legtöbben októberben és novemberben oltatták magukat.

Váczi Donát gyógyszerész, Szentlélek Patika, Győr: "Inkább felső légúti panaszokkal és problémákkal jelentkeznek a vásárlók és a betegek, sokkal inkább masszív köhögési tünetekkel, ami erre a szezonra jellemző. Lehet ezeket kezelni különböző köptetőkkel, illetve nagy dózisú C-vitamin mindenképpen fontos ebben az időszakban."

A győri önkormányzat, hogy megelőzze a gyerekek körében az influenza járványszerű elterjedését, óvintézkedésekre kérte az oktatási intézmények vezetőit.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Mindenkinek legyen zsebkendője, amit használat után egyből dobjon el, ha olyan állapotban jön a gyerek, akár szájmaszkot is tegyünk rá, illetve a fokozott személyes higiénére, kézmosásra fektessük a hangsúlyt."

Egy óvodában már kihelyezték a zsebkendőtartókat, ha pedig egy gyermeknél a megbetegedés tüneteit érzékelik, elkülönítik a többiektől, amíg a szülő nem tudja hazavinni. A győri kórházban elmondták, hozzájuk még nem érkezett influenzás beteg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.