Városlista
2019. február 22, péntek - Gerzson

Hírek

2018. Október 01. 17:56, hétfő | Helyi

Zeneszalon a Krúdyban

Zeneszalon a Krúdyban

Október elsejét, a Zene Világnapját most már hagyományosan élő koncerttel ünnepelték a Krúdyban. A RAS Quartet adott egy közel egy órás koncertet, a két lemezük anyagából.

A koncert után Iván Csabát, az ötletgazdát kérdeztem a sikeres rendezvényről a Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájában.

A Krúdy Szalon ötlete is öntől származott annak idején. A három éve megteremtett testvér milyen megfontolásból született?
Amikor tizenkét éve a Krúdy Szalon tervét felvázoltam, már akkor az volt a koncepció, hogy hozzuk el Győr tehetséges művészeit a diákok közé, hogy mutassák meg munkáikat, beszéljenek sikereikről és kudarcaikról, teremtsük meg egy kötetlen beszélgetés lehetőségét. Egy fiatalember számára nincs ennél inspirálóbb élmény. A Szalon felnőtt, megtanult önállóan járni, jöhetett az új kihívás. Egy nagycsalád mindig szórakoztatóbb. Az iskolavezetés is egyből a terv mellé állt.

A programot milyen elv szerint válogatják?
Minden évben egy rendhagyó koncertet tervezünk, és mindig a zene más területét szeretnénk megmutatni. A hashtag # tehát egy hangszer, egy műfaj elé kerül – hogy a mai info szlenget beszélők is értsék. A komolyzenét egy fiatal fuvolaművész prezentálta. Aztán az ütős hangszerek népes családja következett. Persze azért nem ilyen egyszerű a dolog. A zenészek évekre előre be vannak táblázva, tehát a Zene világnapja túl közel van a tanévkezdéshez. A profikat meg ugye meg kell tudni fizetni. Ők délben még egyébként is alszanak. Maradnak a személyes kapcsolatok. Kollégáimmal ebben jók vagyunk.

Mivel országosan is jegyzett jazz-szakíró, az idei rendezvény nyilván saját ötlet.
Igen, de rendhagyó módon. Rosta Csabát régóta ismerem. Mikor még létezett győri regionális rádió, a kulturális magazinomban, a Kávézóban gyakran volt vendég nálam. Néha az építészet, néha az avantgárd művészet, máskor a zene volt a téma. Így már az első szalonokba is szerettem volna meghívni, de nem sikerült időpontot egyeztetni. Mikor elindult a Zeneszalon, újra megpróbáltuk összehozni. Harmadik nekifutásra sikerült csak a tervet megvalósítani. A koncert sikerét látva örülök, hogy végül megvalósult.

Köszönöm és további sikerekes rendezvényeket kívánok!

Köszönjük szépen!

A RAS Quartet tagjai:

Rosta S. Csaba- építész

Rosta Bendegúz - informatikus

Sebestyén Bálint - balettűvész, a Győri Balett Harangozó-díjas magántáncosa

Sebestyén Patrik - zenész

Ma van a Zene Világnapja

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét a Zene Világnapjának. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.
Életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. A zene, ami az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette.
Most, a Zene világnapján akár aktív művelői, akár passzív élvezői vagyunk ennek az isteni adománynak, gondoljunk azokra, akik énekelnek, muzsikálnak, tanítanak belső igényességük által, természetes emberi vággyal.

A riportot készítette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Forrás: picurradio.com

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 21. 00:00, csütörtök | Helyi

I. Arrabona Állásbörze-2019. március 1. Győr, ETO Park Élményközpont

Nincs munkahelyed, vagy váltanál? Szeretnél több lehetőségről egy helyen tájékozódni? LÁTOGASS EL ÁLLÁSBÖRZÉNKRE, és tedd fel kérdéseid a régió legjelentősebb munkaadóinak. Regisztrálj a helyszínen, és NYERJ LAPTOPOT!

2019. Február 20. 14:54, szerda | Helyi

Tűz ütött ki egy győri óvodában

Az ott tartózkodóknak sikerült még időben elhagyniuk az épületet- számolt be honlapján a Országos Katasztrófavédelemi Igazgatóság.

2019. Február 19. 15:30, kedd | Helyi

Húsvétra elkészül a belvárosi keresztút

A Győr belvárosi szabadtéri keresztút a Győri Egyházmegye, az önkormányzat, valamint elkötelezett helyi vállalkozók összefogásából, kortárs alkotók közreműködésével készül. Az Európában egyedülálló projekt részleteiről kedde

2019. Február 19. 12:30, kedd | Helyi

Hamarabb épülhet a vízi élményparkunk, kiemelt beruházása lett Győrnek

A Modern Városok Program aktualitásairól – köztük a kórház melletti parkolólemezről - is beszélt Borkai Zsolt polgármester a Győrplusz Rádióban. A napokban kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a vízi élménypark megvalósít