Városlista
2019. december 15, vasárnap - Valér

Blog | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

2016. Július 04. 11:27, hétfő

Harcsahorgászat- 1. rész- Nyári harcsapergetés

Harcsahorgászat- 1. rész- Nyári harcsapergetés

A nyári felmelegedésben a táplálékhalak legújabb milliónyi nemzedéke, valamint az időjárás okozta egyéb tényezők és az egymást követő békéshal ívások, fokozott eredményeket hozhatnak a harcsahorgászok számára.

A már felmelegedett vízben ugrásszerűen nő meg a koncentrált táplálékhal rajok száma, így a kora tavaszi harcsapergetéssel szemben egy jó alternatíva lehet számunkra mint kiindulási pont.


Érdemes nappali időszakban végigjárni a potenciálisnak tartott helyeket és figyelni a balinrajok rablásait, mert az éjszaka leple alatt ugyanezen területen fognak koncentrálódni a harcsa rablások is.

Charisma Sinking Crank wobbler

Egy jó takarást, vízbe dőlt fát, víz alatti kövezést éjszaka sem hagynak el túl messze a táplálékhalak, ezért egy nappali felderítő horgászat után, éjszaka már tudatosan tudjuk figyelmünket ezen helyekre koncentrálni.
Van egy stádium a nyári harcsapergetésben amit úgy gondolom hogy sokan megtapasztaltak már.

Charisma Deep Diving wobbler

Július eleje-közepétől, párhuzamosan az átlaghőmérséklet emelkedésével, egyik pillanatról a másikra, mintha eltűnnének a harcsák a vízből. Egész éjszaka nem hallatják magukat, sem egy rablás, sem egy fordulás. Sokáig kutattam ezt a jelenséget, mire rájöttem az okára. Ez pedig a következő:

Az embertelen hőmérséklet hatására a harcsa emésztési ciklusai megváltoznak, megfordulnak.
Annyira gyors emésztési reakciói lesznek, hogy már nem képes megvárni az éjszakát a táplálkozásra és elkezd napközben táplálkozni. Ez a magyarázat az éjszakai inaktivitásra. A napközbeni harcsapergetés nem sokban különbözik az éjszakaitól, azonban pár apróságra mégis figyelnünk kell. Felsorolás jelleggel leírom:


-halunk nem annyira vehemens és bátor mint éjszaka, ezért a potenciális helyeket több időn keresztül vallassuk.Több csalit is próbáljunk ki.
-az éjszaka használt felszíni wobblerek ebben az esetben nem hoznak eredményt, hiszen fenék közelben történik a táplálkozás. Ezért vízmélységtől függően mérsékelten mélyre törő, vagy mélyre törő típusokat használjunk. Jó eredményt hozhatnak még a magas amplitúdóval és mérsékelt frekvenciával rendelkező crankbait-ek, lesúlyozva.A lesúlyozás ebben az esetben annyit jelent, hogy a wobbler elé 40-50cm távolságban egy 8-20gr közötti előtét ólmot iktatunk be, ezzel növelve az amúgy felszíni csali merülési mélységét.
-fentiek ismeretében kiemelkedő lehetőséget tartogatnak ebben a periódusban a plasztik csalik, gumihalak, twisterek.
-jó alternatíva lehet számunkra a vertikális wobblerek használata, azonban ezzel a módszerrel nagyon sűrűn fordul elő külső akadás, sőt egyéb halak megakasztása is, ezért ezt a sorrend végére hagytam.

Nappali harcsapergetés eredménye

A műcsalis harcsahorgászaton kívül jelentős eredményeket hozhat számunkra a kuttyogatás is, de erről majd következő cikkünkben ejtsünk néhány szót.

Üdvözlettel: Petz Zsolt, botépítő, műcsalikészítő,szakszervizes. www.horgaszszerviz.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Július 18. 13:23, hétfő | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

Harcsahorgászat- 2. rész-Nyári kuttyogatás

Több évszázados múltra tekint vissza az ősi, tradicionális harcsás módszer, a kuttyogatás.

2016. Március 07. 12:19, hétfő | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

Tavaszi keszegezés álló-és/vagy folyóvízen

A hosszúra nyúlt tél után, mindenki tűkön ülve várja a pezsdülést hozó tavaszt.

2016. Február 24. 13:18, szerda | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

Horgászfelszerelések téli karbantartása, avagy felkészülés a következő szezonra

Mint minden használati cikk, a horgászfelszerelés is igényel időközönkénti karbantartást.