Városlista
2020. augusztus 15, szombat - Mária

Blog | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

2016. Február 24. 13:18, szerda

Horgászfelszerelések téli karbantartása, avagy felkészülés a következő szezonra

Horgászfelszerelések téli karbantartása, avagy felkészülés a következő szezonra

Mint minden használati cikk, a horgászfelszerelés is igényel időközönkénti karbantartást.

Szeretettel köszöntök minden kedves olvasót. Petz Zsolt vagyok, a győri székhelyű Horgász Szerviz vezetője, tulajdonosa. 20 éve foglalkozom egyedi, kézzel készült horgászfelszerelések készítésével, valamint azoknak javításával, karbantartásával.

Az előttünk álló időszakban amatőr és profi horgászokkal osztom meg szakmai gyakorlatomat írásos anyagok és illusztrációk formájában.
Bízom abban, hogy tanácsaimmal, javaslataimmal hozzájárulhatok horgászatuk sikerességéhez!
A következőkben tematikus áttekintést adok a különböző módszerek nyújtotta lehetőségekről. Technikai leírásokban - a különböző halfajokra történő horgászatok lehetőségein belül - is igyekszem majd megosztani Önökkel minden apró részletet, .
Kérem, tartsanak velem!

Magára igényes horgász a téli időszakban, ha azt éppen horgászat nélkül éli meg, általában az előkék újrakötésével, a felszerelés egyéb részeinek ellenőrzésével, a szükséges vagy évközben elfogyott aprócikkek beszerzésével tölti.

Gondos mozdulatokkal törölgeti át a horgászbotokat, kategorizálja a horgászdoboz tartalmát és lehetőség szerint színesíti is azt. Azonban vannak olyan szükséges beavatkozások is, melyek bár mindenképpen szükségesek, megfelelő technikai ismert nélkül csak felesleges fejfájást okozhatnak nekünk.

Ezt kiküszöbölendő, két lehetőség adódhat számunkra: az első az internet adta, számos olyan oldal, amely szisztematikusan, lépésről-lépésre haladva bemutatja a karbantartási folyamatokat. A második pedig a szakszerviz lehetősége. Vegyük át sorba és nézzük meg hogy pontosan miről is van szó. Sajnos a fogyasztói társadalom eszméje, mint más területre, úgy a horgászati cikkek gyártására is rányomja bélyegét. Senki sem gondolná egy új termék megvásárlásakor, hogy annak konstrukciója beavatkozást igényel, lévén, hogy új termékről van szó.

A valóság azonban ennél szomorúbb. A horgászorsók belső kenőanyag ellátottsága nem megfelelő sem minőségében, sem mennyiségében. A legtöbb esetben (nem is nagyon tudok kivételt) szinte semmilyen kenőanyaggal nem látják el az orsók hajtóművét, ami önmagában hordozza az idő előtti kopás és amortizáció lehetőségét. Amikor fém- a fémmel érintkezve, kenőanyag nélkül kell nyomatékot közvetítsen egy szerkezeti elem, az olyan mechanikai erőhatásnak teszi ki azt (jelen esetben a fogaskerekeket) amely mindenképpen negatívan befolyásolja annak élettartamát és hatásfokát. Nézzünk pár szembetűnő példát.

Talán a bojlisok körében egyik legismertebb modellt vettem górcső alá, a Shimano Big Baitrunnert Long Cast orsó személyében. Nagy, robusztus felépítésű orsó, jó konstrukciós jellemzőkkel.

Igazi erőmű, mégis korrekciót igényel

Az orsó alkatrészeit szerelési sorrendben helyezzük el egymás mellé, így az összeszerelésnél nem követhetünk el hibát.

Az alkatrészek sorrendben történő elhelyezése

A fedőburkolati csavarok eltávolítása után érdekes és váratlan kép tárul szemünk elé.

Hihetetlen, de kong az ürességtől


Ha magunk végezzük a kenőanyag feltöltést, ügyeljünk arra, hogy csak a szükséges helyekre juttassunk kenőanyagot. A tányérkerék, az áthajtó-fogaskerék bőven kaphat, azonban az oszcilláló-tengelyt (csigatengelyt) csak műszerolajjal szabad lekezelni.

Megfelelő minőségű és mennyiségű kenőanyaggal


A féklamellák megfelelő működése szintén nélkülözhetetlen funkciót tölt be, ezért azok átkenése szintén fontos feladat. Lamelláról lévén szó, a kenőanyag kizárólag műszerolaj, de a legfelső lamella tetejét hajtómű zsírral is lekezelhetjük. Ez egyrészt ad egy plusz védelmet mint porvédelem, másrészt a fékgomb találkozási pontjának kenését is biztosítja.

Előtte...

Előtte

Utána...

Utána

Nem csak horgászorsóink, hanem horgászbotjaink is igényelhetnek karbantartást.
A kilazult gyűrűkötések könnyen gyűrűtöréshez, szélsőséges esetben akár bottöréshez is vezethetnek.

Repedt gyűrűkötés

Érdemes szezonkezdés előtt botjaink tagjainak lemosását elvégezni, az esetleges sérülések észlelése érdekében. Ugyanez vonatkozik a gyűrűkre is. Nedves, szappanos szivaccsal tökéletesen tisztára lehet mosni a szilicium-karbid betéteket gyűrűinken, így láthatóvá téve az esetlegesen azokon keletkezett repedéseket, hibákat. A gyűrűbetét legkisebb sérülése is halvesztéshez vezethet, mert a sic-betét a törések széleinél annyira éles, hogy gond nélkül vágja el a legjobb minőségű horgászzsinórt is, ez pedig valóban halvesztéshez vezethet.

Kipattant gyűrűbetét

Érdemes hát inkább megelőzni a bajt és kellő időt és figyelmet fordítani felszereléseink átvizsgálására. Bármilyen észlelt hiba estén, annak javítása, korrekciója érdekében készséggel áll rendelkezésükre a legtöbb márkaszerviz.

Következő cikkünkben a tavaszi keszeghorgászat örömeibe pillantunk be, kérjük önöket, tartsanak velünk akkor is.


Petz Zsolt, Horgász Szerviz,Győr
www.horgaszszerviz.hu
+36/20-4051768

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Július 18. 13:23, hétfő | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

Harcsahorgászat- 2. rész-Nyári kuttyogatás

Több évszázados múltra tekint vissza az ősi, tradicionális harcsás módszer, a kuttyogatás.

2016. Július 04. 11:27, hétfő | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

Harcsahorgászat- 1. rész- Nyári harcsapergetés

A nyári felmelegedésben a táplálékhalak legújabb milliónyi nemzedéke, valamint az időjárás okozta egyéb tényezők és az egymást követő békéshal ívások, fokozott eredményeket hozhatnak a harcsahorgászok számára.

2016. Március 07. 12:19, hétfő | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

Tavaszi keszegezés álló-és/vagy folyóvízen

A hosszúra nyúlt tél után, mindenki tűkön ülve várja a pezsdülést hozó tavaszt.