Városlista
2020. augusztus 15, szombat - Mária

Blog | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

2016. Március 07. 12:19, hétfő

Tavaszi keszegezés álló-és/vagy folyóvízen

Tavaszi keszegezés álló-és/vagy folyóvízen

A hosszúra nyúlt tél után, mindenki tűkön ülve várja a pezsdülést hozó tavaszt.

Szeretettel köszöntök minden kedves olvasót. Petz Zsolt vagyok, a győri székhelyű Horgász Szerviz vezetője, tulajdonosa. 20 éve foglalkozom egyedi, kézzel készült horgászfelszerelések készítésével, valamint azoknak javításával, karbantartásával. Az előttünk álló időszakban szakmai gyakorlatom igyekszem megosztani önökkel, írásos anyagok és illusztrációk formájában, bízva abban, hogy tanácsaimmal, javaslataimmal hozzájárulhatok horgászatuk sikerességéhez. A következőkben tematikusan áttekintjük majd a különböző módszerek nyújtotta lehetőségeket, melyben technikai leírással is igyekszem majd megosztani önökkel minden apró részletet, a különböző halfajokra történő horgászatok lehetőségein belül. Kérem, tartsanak velem.

A természet megújulásának látványa és a vele történő harmonikus szimbiózis, mindig örömmel és reményekkel tölti el a horgász szívet. Olvadás után, az első tavaszi napsütésben nincs is annál felemelőbb érzés, mint horgászbotot ragadva, a téli dekoncentráltságunk falait áttörve, kivonulni a természetbe.

Látkép

Ragadozó halaink tilalmi idejének ismeretében, jó alternatíva lehet számunkra egy kellemes folyóvízi keszegezés, úsztatva, feederrel, vagy akár egy egyszerű spiccbottal is. Mivel vizeink, a téli álmuk végén járva szerves anyag koncentrációjuk javát felélték már, minimális tápanyagot juttatva is a vízbe, jó eredményeket érhetünk el. A tavaszi, még hideg vízben a keszegfélék általában a törésvonalakon, gödrök környékén, vagy bedőlt fák közelében tartózkodnak a legszívesebben. Jómagam ebben a periódusban fákat, vízbe nőtt bokor maradványokat szoktam meghorgászni.

Keszeges pálya


Felhős etetéssel, minimális ízfokozót használva, 1-2 közepesen kemény gombóccal etetem meg a helyet, ügyelve arra, hogy az etetőanyagba kevert felhősítő anyag, nagy területen tudja kifejteni hatását. Mivel ezt csak a felhősítő anyag megválasztásával tudom irányítani, ezért essen egy mondat erről is. Számomra a horgászboltokban kapható felhősítők kevésbé működtek az évek során, ezért egy alternatív, mondhatjuk tradicionális megoldáshoz folyamodtam. Az etetőanyagba nagyon tisztára szitált agyagport és tejport keverek 50-50%-os elosztásban. Az eredmény magáért beszél, bárkinek tudom ajánlani. Lassan áramló, vagy álló vízen olyan mértékű felhőt képez, ami hosszú időn keresztül képes egy helyben tartani a keszegféléket. A porokkal dúsított etetőanyagba nagy adag ragasztott csontit keverek, mert ez a magas fehérje és szénhidrát tartalmával, fontos alapját képezi, hozzájárul a keszegfélék, télen elveszített kondíciójának visszanyeréséhez.
Etetőanyagok kínálatából a Timár Mix anyagokat használom, mert minőségüket, ár-értéküket tekintve úgy gondolom, magasan kilógnak az üzletek által kínált etetőanyagok kínálata közül.

A Timár Mix magas minőségű etetőanyaga


Legyen szó úsztatásról, feederbotos horgászatról vagy spiccbotozásról, a kora tavaszi időszakban törekedjünk arra, hogy csalinkat a lehető legkisebb méretű horgon és legfinomabb előkével kínáljuk fel. Folyóvízi feederezésnél ebben a periódusban a szokásosnál hosszabb, 60-80cm-es horogelőkét használok, biztosítva ezzel a csalim még természetesebb mozgását, lebegését. Az előkezsinór és horog megválasztása kulcsfontosságú tényező, ezért azoknak minőségére ajánlott oda figyelni. 0.16-0.18-as közti főzsinórt ajánlok terepviszonyoktól függően, 0.08-es, 0.10-es előkezsinórral kombinálva.

A vékony előke eredménye

Tenyérben


Ennél lejjebb az előkezsinór méretével nem szoktam menni, mert a vízben megbúvó tereptárgyak, akadók miatt sok esetben erőteljesebben, dinamikusabban kell fárasztani. Emellett pedig nem ritka a keszegek etetésén megjelent ponty vagy márna sem, ami köztudottan már más kategóriát képvisel.

Keszeg etetésre tévedt márna


Számomra a Fox Micro Plus előkezsinórok váltak be leginkább, minimális fluorocarbon tartalmukkal is igazán magas szakítószilárdsággal rendelkeznek.

Magas minőségű előkezsinór a Fox-tól

Horog tekintetében minden esetben a hosszabb szárú modelleket részesítem előnyben, leginkább a Japán Gamakatsu cég kínálatából. A Gamakatsu 1060N mondhatni már egy mindenki által elismert és használt modell, én is ezt a horgok preferálom leginkább. Vékony húsú, tökéletesen kidolgozott és tűhegyes. Nem hajlamos a kinyúlásra és méretéhez képest nagy halak is megfoghatóak vele.

Jól megszokott japán minőség


Úsztatáshoz, spiccbotozáshoz általában karcsú, 0,8-1.2gr közti úszót használok, több ponton sörétezve, jelzőólommal is ellátva amit az előkén, a horog felett 2-3cm-el helyezek el. Így az úszó legkisebb rányúlást is tökéletesen képes közvetíteni, bár belátom a mikro sörétólom felrakása néha nem bonyodalom nélküli. Horog csalik közül elsősorban a tűzőszúnyog és a pinki az ami a legtöbb kapást eredményezheti, bár a bodorkák, kárászok nagy szeretettel fogadják a félbevágott konzervkukorica vagy áztatott búza csalit is.

Kárász az etetésen

Bodorka


Egy eredményesen áthorgászott nap után, megelégedettséggel tölt el mindenkit, hogy a tavasznak már érzékelhető, értékelhető jelei vannak. A keszeghorgászat szépségein túl, a városi zűrzavar forgatagából kiszakadva erőt és reménységet adhatnak ezek a csodálatos megtapasztalások. Ahogy a mondás tartja: a horgász, folyamatos tenni akarása miatt hosszú életű. Nincs ideje meghalni, mert bármit is tesz, lélekben már a következő bevetésre készül.
Köszönöm, hogy velem tartottak!


Következő cikkünkben a tavaszi pontyhorgászat örömeibe pillantunk be, kérjük önöket, tartsanak velünk akkor is.
Petz Zsolt, Horgász Szerviz,Győr
www.horgaszszerviz.hu
+36/20-4051768

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Július 18. 13:23, hétfő | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

Harcsahorgászat- 2. rész-Nyári kuttyogatás

Több évszázados múltra tekint vissza az ősi, tradicionális harcsás módszer, a kuttyogatás.

2016. Július 04. 11:27, hétfő | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

Harcsahorgászat- 1. rész- Nyári harcsapergetés

A nyári felmelegedésben a táplálékhalak legújabb milliónyi nemzedéke, valamint az időjárás okozta egyéb tényezők és az egymást követő békéshal ívások, fokozott eredményeket hozhatnak a harcsahorgászok számára.

2016. Február 24. 13:18, szerda | Petz Zsolt, a Horgász-szerviz

Horgászfelszerelések téli karbantartása, avagy felkészülés a következő szezonra

Mint minden használati cikk, a horgászfelszerelés is igényel időközönkénti karbantartást.