Városlista
2019. november 20, szerda - Jolán

Hírek

2019. Október 29. 18:56, kedd | PR

A babaváró hitel buktatói: 5 dolog, amire érdemes odafigyelned

A babaváró hitel buktatói: 5 dolog, amire érdemes odafigyelned

Az elmúlt időszakban másról sem olvashatunk, mint a családvédelmi hitelkonstrukció keretében meghirdetett babaváró kamatmentes hitelről.

Mielőtt még hatályba lépett volna a fiatal házaspárok gyermekvállalási ösztönzésére megalkotott lehetőség, már akkor számtalan spekulációval találkozhattunk a hitel részletei kapcsán.

A 20 éves futamidővel rendelkező és 10 millió forint értékű babaváró támogatás népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy a kamatmentesség már az első gyermek megszületésével biztosított, további gyermekek érkezésével pedig még több kedvezményben részesülhetünk. A babaváró hitel azonban nem mindenki számára elérhető, mutatjuk az 5 legalapvetőbb buktatót.

A babaváró hitel feltételei és buktatói

#1 Öt év alatti gyermekvállalás
A babaváró hitel alapvetései között érdemes azonnal figyelembe venni az 5 éven belüli gyermekvállalás feltételét, ezért mindenképp fontos utánajárni, hogy van-e meglévő, a fogamzást gátló betegsége a házaspár bármely tagjának. (A rendelet értelmében gyermeknek számít a 12 hetes magzat, illetve az örökbefogadott gyermek is.)
Következmény: ha 5 év után egy gyermek sem érkezik a családba, akkor a legsúlyosabb szankciókkal kell számolni: a kamattámogatás egy összegben való visszafizetésével, és a hitel további törlesztésével.
Megoldás: ha a gyermekvállalás egészségügyi okok miatt nem jön össze, akkor lehetőség van a méltányossági kérelem benyújtására. Az összeg változatlan pozitív elbírálás esetén is, de a törlesztés 24 havi részletfizetésre módosul.

#2 Futamidő alatti válás

A babaváró támogatás nem kizárólagosan, de elsősorban mindenképp a fiatal házaspárok életét szeretné megkönnyíteni, ezért a házasságkötés alapkövetelménynek számít. A hitel futamideje 20 év, egy házasság pedig jó eséllyel megéli ezt a kort, de mi történik válás esetén?
Következmény: ugyanaz, mint az első esetben. Ha a húsz éves futamidő alatt a hitelt igénybe vevő házaspár elválik, kötelező a kamat egy összegben való visszafizetése, és emellett szükség van a hitelt is visszatörleszteni piaci kamattal megfűszerezve.
Megoldás: a kapcsolat mérlegelése a hitel igénybevétele előtt. Ha a gyermekvállalást és házasságkötést nem az őszinte érzelmek, csak a gyors és nagy összeghez való jutás motiválja, jobb, ha elfelejtjük a babaváró támogatás lehetőségét.

#3 Ahány bank, annyi bírálati keretrendszer

A babaváró támogatás igénylésére szinte majdnem minden banknál lehetőség van, azonban a bírálati keretrendszer minden esetben más. Mit jelent ez pontosan? A bankok más szorzóval határozzák meg a hitelt igénylő pár jövedelmét és osztalékát, így amíg az egyik helyen esély van a 10 millió forint bezsebelésére, addig a másikban nem.
Következmény: ha a bank nem tekinti hitelképesnek a jövedelmünket, abban az esetben a babaváró hitel kérelmét elutasítják.
Megoldás: keressünk egy online elérhető babaváró hitel kalkulátort, ahol az adatok pontos bevitelével lehetőség van kiszámolni a támogatás pozitív elbírálásának esélyét. Ezt a lépést mindenképp érdemes megtenni, a hitel igénylése előtt.

#4 Külföldi vs. magyar lakcím

A házasságkötés és az 5 éves intervallumon belüli gyermekvállalás mellett, a támogatás egyik legmeghatározóbb feltétele, a házaspár mindkét tagjának érvényes magyar lakcíme. A pár minimum egyik tagjának egyébként is rendelkeznie kell a hitel megszerzéséhez három éves és folyamatos hazai TB jogviszonnyal. A külföldre költözésre és a hitel igénylésére egyszerre nincs lehetőség.
Következmény: a hitel futamideje alatt történő magyar lakcím megszüntetése – egyik fél sem rendelkezik vele –, a kamattámogatás azonnali megszüntetését vonja maga után, amit 120 napon belül vissza kell fizetni.
Megoldás: csak akkor érdemes felvenni a hitelt, ha a közös életet kizárólag Magyarország határain belül tervezzük.

#5 Központi Hitelnyilvántartó Listán való szereplés

Azonnali negatív elbírálásban van része annak a házaspárnak, akinek valamely tagja szerepel a Központi Hitelnyilvántartó Listán, azaz BAR listás, tehát rossz adózónak tekinthető. Szerencsére létezik megoldás, de minimum egy év elvesztegetett idővel kell számolni. A támogatás igénylésére pedig csak 2019. július 1. és 2022. december 31. között van lehetőség.
Következmény: azonnal megtagadják a hitelkérelmet.
Megoldás: a meglévő tartozás kifizetése. Amint sikerül lekerülni a KHR listáról, újra lehetőség nyílik a támogatás megszerzésére.
Családsegítés a babaváró támogatással
A babaváró támogatás feltételeinek áttanulmányozása során nemcsak a hátulütőket kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy a hitel igénylése miképpen segítheti a családok életét.
A legfontosabb érv a szabad felhasználhatóság, miszerint akár világkörüli útba is invesztálhatjuk a „potya” 10 millió forintot. Sőt a törlesztés miatt sem kell aggódni: a játékszabályok betartása mellett biztos, hogy fennálló tartozásunk nem fogja meghaladni a havi ötvenezer forintot.
Érdemes tehát sorra venni a babaváró hitel buktatóit, amelyek elsősorban a házasság és a nemzeti identitás szentségére épülnek. A figyelmetlenség évekre felfüggesztheti a támogatás igénylésének folyamatát, amellyel könnyen kicsúszhatunk a támogatási időszakból.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 18. 15:09, hétfő | PR

Shaggy szőnyeg, mint a lakás dekorációs eleme

A shaggy szőnyeg nem csak látványra, de tapintásra is nagyon kellemes, hiszen meleg, puha és bolyhos rostjai kellemesen simogatják a bőrünket.

2019. November 13. 13:22, szerda | PR

Negyedszer MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Negyedszer nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

2019. November 08. 15:26, péntek | PR

Üzemeltess webshopot okosan

Számos oka lehet annak, hogy valaki online árusításba kezd. Webshopot üzemeltetni ma már megszokott dolog, mely számtalan előnnyel jár. Nem véletlen, hogy egyre több online áruház jelenik meg a kínálatban.

2019. November 08. 15:25, péntek | PR

Bútorok költöztetése könnyedén

Költözésnél a bútorok mozgatása és költöztetése talán a legnehezebb feladat. Egyrészt súlyuk miatt, másrészt pedig mert a lapra szerelt bútorokat célszerű szétszerelve szállítani. Ki segíthet ebben?