Városlista
2020. július 8, szerda - Ellák

Hírek

2019. Október 29. 18:56, kedd | PR

A babaváró hitel buktatói: 5 dolog, amire érdemes odafigyelned

A babaváró hitel buktatói: 5 dolog, amire érdemes odafigyelned

Az elmúlt időszakban másról sem olvashatunk, mint a családvédelmi hitelkonstrukció keretében meghirdetett babaváró kamatmentes hitelről.

Mielőtt még hatályba lépett volna a fiatal házaspárok gyermekvállalási ösztönzésére megalkotott lehetőség, már akkor számtalan spekulációval találkozhattunk a hitel részletei kapcsán.

A 20 éves futamidővel rendelkező és 10 millió forint értékű babaváró támogatás népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy a kamatmentesség már az első gyermek megszületésével biztosított, további gyermekek érkezésével pedig még több kedvezményben részesülhetünk. A babaváró hitel azonban nem mindenki számára elérhető, mutatjuk az 5 legalapvetőbb buktatót.

A babaváró hitel feltételei és buktatói

#1 Öt év alatti gyermekvállalás
A babaváró hitel alapvetései között érdemes azonnal figyelembe venni az 5 éven belüli gyermekvállalás feltételét, ezért mindenképp fontos utánajárni, hogy van-e meglévő, a fogamzást gátló betegsége a házaspár bármely tagjának. (A rendelet értelmében gyermeknek számít a 12 hetes magzat, illetve az örökbefogadott gyermek is.)
Következmény: ha 5 év után egy gyermek sem érkezik a családba, akkor a legsúlyosabb szankciókkal kell számolni: a kamattámogatás egy összegben való visszafizetésével, és a hitel további törlesztésével.
Megoldás: ha a gyermekvállalás egészségügyi okok miatt nem jön össze, akkor lehetőség van a méltányossági kérelem benyújtására. Az összeg változatlan pozitív elbírálás esetén is, de a törlesztés 24 havi részletfizetésre módosul.

#2 Futamidő alatti válás

A babaváró támogatás nem kizárólagosan, de elsősorban mindenképp a fiatal házaspárok életét szeretné megkönnyíteni, ezért a házasságkötés alapkövetelménynek számít. A hitel futamideje 20 év, egy házasság pedig jó eséllyel megéli ezt a kort, de mi történik válás esetén?
Következmény: ugyanaz, mint az első esetben. Ha a húsz éves futamidő alatt a hitelt igénybe vevő házaspár elválik, kötelező a kamat egy összegben való visszafizetése, és emellett szükség van a hitelt is visszatörleszteni piaci kamattal megfűszerezve.
Megoldás: a kapcsolat mérlegelése a hitel igénybevétele előtt. Ha a gyermekvállalást és házasságkötést nem az őszinte érzelmek, csak a gyors és nagy összeghez való jutás motiválja, jobb, ha elfelejtjük a babaváró támogatás lehetőségét.

#3 Ahány bank, annyi bírálati keretrendszer

A babaváró támogatás igénylésére szinte majdnem minden banknál lehetőség van, azonban a bírálati keretrendszer minden esetben más. Mit jelent ez pontosan? A bankok más szorzóval határozzák meg a hitelt igénylő pár jövedelmét és osztalékát, így amíg az egyik helyen esély van a 10 millió forint bezsebelésére, addig a másikban nem.
Következmény: ha a bank nem tekinti hitelképesnek a jövedelmünket, abban az esetben a babaváró hitel kérelmét elutasítják.
Megoldás: keressünk egy online elérhető babaváró hitel kalkulátort, ahol az adatok pontos bevitelével lehetőség van kiszámolni a támogatás pozitív elbírálásának esélyét. Ezt a lépést mindenképp érdemes megtenni, a hitel igénylése előtt.

#4 Külföldi vs. magyar lakcím

A házasságkötés és az 5 éves intervallumon belüli gyermekvállalás mellett, a támogatás egyik legmeghatározóbb feltétele, a házaspár mindkét tagjának érvényes magyar lakcíme. A pár minimum egyik tagjának egyébként is rendelkeznie kell a hitel megszerzéséhez három éves és folyamatos hazai TB jogviszonnyal. A külföldre költözésre és a hitel igénylésére egyszerre nincs lehetőség.
Következmény: a hitel futamideje alatt történő magyar lakcím megszüntetése – egyik fél sem rendelkezik vele –, a kamattámogatás azonnali megszüntetését vonja maga után, amit 120 napon belül vissza kell fizetni.
Megoldás: csak akkor érdemes felvenni a hitelt, ha a közös életet kizárólag Magyarország határain belül tervezzük.

#5 Központi Hitelnyilvántartó Listán való szereplés

Azonnali negatív elbírálásban van része annak a házaspárnak, akinek valamely tagja szerepel a Központi Hitelnyilvántartó Listán, azaz BAR listás, tehát rossz adózónak tekinthető. Szerencsére létezik megoldás, de minimum egy év elvesztegetett idővel kell számolni. A támogatás igénylésére pedig csak 2019. július 1. és 2022. december 31. között van lehetőség.
Következmény: azonnal megtagadják a hitelkérelmet.
Megoldás: a meglévő tartozás kifizetése. Amint sikerül lekerülni a KHR listáról, újra lehetőség nyílik a támogatás megszerzésére.
Családsegítés a babaváró támogatással
A babaváró támogatás feltételeinek áttanulmányozása során nemcsak a hátulütőket kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy a hitel igénylése miképpen segítheti a családok életét.
A legfontosabb érv a szabad felhasználhatóság, miszerint akár világkörüli útba is invesztálhatjuk a „potya” 10 millió forintot. Sőt a törlesztés miatt sem kell aggódni: a játékszabályok betartása mellett biztos, hogy fennálló tartozásunk nem fogja meghaladni a havi ötvenezer forintot.
Érdemes tehát sorra venni a babaváró hitel buktatóit, amelyek elsősorban a házasság és a nemzeti identitás szentségére épülnek. A figyelmetlenség évekre felfüggesztheti a támogatás igénylésének folyamatát, amellyel könnyen kicsúszhatunk a támogatási időszakból.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 18:37, hétfő | PR

3 húsbavágó érv, amiért a költöztetést rakodással rendeld, profiktól

Csak a vándormadarak költöznek évenként, de van, aki majdnem ilyen gyakorisággal vált új albérletre. Ez persze sok költöztetés rakodással, ami sokba is kerül. Miért rossz ötlet mégis spórolni a profikon?

2020. Július 06. 18:18, hétfő | PR

Zavart okoz a C típusú nyelvvizsga kifejezés, de miért?

Mint minden területnek, a nyelvvizsgáknak is megvan a maga zsargonja. Ehhez tartozik a C típusú nyelvvizsga kifejezés is, de a zsargon idővel változik és ez bizony okozhat félreértéseket.

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.