Városlista
2019. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2019. Április 18. 11:08, csütörtök | Helyi

A BSPP és BSPT menetek közötti különbség

A BSPP és BSPT menetek közötti különbség

Több ezer fúvóka típusból választhatnak a kedves vásárlók, amennyiben a Monojet Kft. webáruházának termékkínálata között böngészve keresik a megfelelő menetszabvánnyal rendelkező fúvókát.

Európai szabványméretek szerint készítve

A fúvókákat az Európai menetszabványoknak (MSZ EN 10226, ISO 7-1, EN 10226, DIN 2999, BSPT) megfelelően gyártják, hogy a kontinensen bárhol legyen szükségünk fúvókákra, ne okozzon gondot, hogy a menetcsatlakozása megfelelő-e, vagy a tömítettség kérdése hogyan oldódik meg. Az Egyesült Államokban már nagyobb gondot okozna az európai szabvány szerint készített fúvókák beszerzése, hiszen ott eltérő szabványok szerint készülnek az elemek. Európa országaiban a BSP – British Standard Pipe – menet elnevezéseket használják. A továbbiakban erről lesz szó.

Az európai piacokon többnyire a BSP (British Standard Pipe) menetek használatosak. Ennek a csőmenetnek 55°-os a szöge és kétféle kivitelben találkozhatunk vele: BSPP és BSPT.

Milyen menettel csatlakoztathatók a fúvókák?

Hazánkban is a BSP – British Standard Pipe – meneteit használjuk. Ezen meneteknek általában 55°-os szöge, és kétféle kivitelezése van.

BSPP - British Standard Pipe Parallel, a párhuzamos menetes vagy hengeres fúvókák. A BSPP-s fúvókákat jellemzően tömítőgyűrűvel szerelve tömíthetjük, mert maga a BSPP nem tömítőmenetes. A párhuzamos menetes fúvókákat G jelöléssel szokás ellátni, a csatlakozás méretezése előtt pl.: G1/16, G18. A BSPP-re vonatkozó szabvány jelölése MSZ EN ISO 228.

BSPT - British Standard Pipe Taper, vagy magyarul a kúpos menetes fúvókák. A kúpos menetre jellemző, hogy az átmérője csökken, ahogy a menet halad előre. Meneteit R betűvel is szokták jelölni, a csatlakozás mérete előtt (pl.: R1/8, R1/16). Mivel kúpos a menete, ezért tömítetten zár (felépítésében tartozék a tömítő kötés pl.: teflonszalag - PTFE). Az alkalmazott szabványt a BSPT-re az MSZ EN 10226 jelöléssel tüntetik fel.

A Whitworth menetek geometriája a magyar szabványban rögzítve van, ezt a MSZ 202-es jelölés alatt lehet megtekinteni. A Whitworth menetek emelkedése és átmérője mindig colos. A tájékozódást ezért táblázatok segítik elő. A metrikus rendszer is előfordul, ennél a milliméter (mm) lesz az alap. Napjainkban a Whitworth és a metrikus rendszer egyenrangúvá kezd válni.

A Monojet Kft. termékeinél az alap fúvókák között találhatóak meg a J típusú lapos fúvókák, valamint a D típusú axiális telekúp fúvókák. Mindkettőre jellemző, hogy BSPT menettel rendelkeznek. A menetes tartálymosó CIP fejeket pedig BSPP menettel készítik el, és árulják szerte Európa piacain.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 17. 13:35, szerda | Helyi

Frissítve: új hírek az esetről- Kiszakadt a vízkapu csöve Győrben, miután rátolatott egy autó

Rátolatott egy kocsi a vízkapu csövére Győr sétálóutcáján, a Baross úton. Küldte portálunknak egy arra járó olvasónk.

2019. Július 17. 13:10, szerda | Helyi

Kombájn és egy gabonatábla lángol Győrnél

Háromhektáros területen ég a tarló és a lábon álló gabona Győr külterületén, Somosmajornál.

2019. Július 16. 16:25, kedd | Helyi

A Győri Balett művészei nyáron Olaszországban is remekeltek

Herkovics Eszter Adria és Luigi Iannone a Győri Balett művészei a napokban Olaszországban léptek fel, Ricardo Nunez tiszteletére rendezett eseményen.

2019. Július 16. 12:38, kedd | Helyi

Barokk ceremónia a Radó-szigeten

27. alkalommal rendezik meg idén a Barokk Esküvőt Győrben, augusztus 9 - 11-ig. A sajtótájékoztatót szerdán tartották a Zichy-palotában.