Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Április 18. 11:08, csütörtök | Helyi

A BSPP és BSPT menetek közötti különbség

A BSPP és BSPT menetek közötti különbség

Több ezer fúvóka típusból választhatnak a kedves vásárlók, amennyiben a Monojet Kft. webáruházának termékkínálata között böngészve keresik a megfelelő menetszabvánnyal rendelkező fúvókát.

Európai szabványméretek szerint készítve

A fúvókákat az Európai menetszabványoknak (MSZ EN 10226, ISO 7-1, EN 10226, DIN 2999, BSPT) megfelelően gyártják, hogy a kontinensen bárhol legyen szükségünk fúvókákra, ne okozzon gondot, hogy a menetcsatlakozása megfelelő-e, vagy a tömítettség kérdése hogyan oldódik meg. Az Egyesült Államokban már nagyobb gondot okozna az európai szabvány szerint készített fúvókák beszerzése, hiszen ott eltérő szabványok szerint készülnek az elemek. Európa országaiban a BSP – British Standard Pipe – menet elnevezéseket használják. A továbbiakban erről lesz szó.

Az európai piacokon többnyire a BSP (British Standard Pipe) menetek használatosak. Ennek a csőmenetnek 55°-os a szöge és kétféle kivitelben találkozhatunk vele: BSPP és BSPT.

Milyen menettel csatlakoztathatók a fúvókák?

Hazánkban is a BSP – British Standard Pipe – meneteit használjuk. Ezen meneteknek általában 55°-os szöge, és kétféle kivitelezése van.

BSPP - British Standard Pipe Parallel, a párhuzamos menetes vagy hengeres fúvókák. A BSPP-s fúvókákat jellemzően tömítőgyűrűvel szerelve tömíthetjük, mert maga a BSPP nem tömítőmenetes. A párhuzamos menetes fúvókákat G jelöléssel szokás ellátni, a csatlakozás méretezése előtt pl.: G1/16, G18. A BSPP-re vonatkozó szabvány jelölése MSZ EN ISO 228.

BSPT - British Standard Pipe Taper, vagy magyarul a kúpos menetes fúvókák. A kúpos menetre jellemző, hogy az átmérője csökken, ahogy a menet halad előre. Meneteit R betűvel is szokták jelölni, a csatlakozás mérete előtt (pl.: R1/8, R1/16). Mivel kúpos a menete, ezért tömítetten zár (felépítésében tartozék a tömítő kötés pl.: teflonszalag - PTFE). Az alkalmazott szabványt a BSPT-re az MSZ EN 10226 jelöléssel tüntetik fel.

A Whitworth menetek geometriája a magyar szabványban rögzítve van, ezt a MSZ 202-es jelölés alatt lehet megtekinteni. A Whitworth menetek emelkedése és átmérője mindig colos. A tájékozódást ezért táblázatok segítik elő. A metrikus rendszer is előfordul, ennél a milliméter (mm) lesz az alap. Napjainkban a Whitworth és a metrikus rendszer egyenrangúvá kezd válni.

A Monojet Kft. termékeinél az alap fúvókák között találhatóak meg a J típusú lapos fúvókák, valamint a D típusú axiális telekúp fúvókák. Mindkettőre jellemző, hogy BSPT menettel rendelkeznek. A menetes tartálymosó CIP fejeket pedig BSPP menettel készítik el, és árulják szerte Európa piacain.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.