Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 24. 09:25, szombat | PR

A datolya, ami friss és nem ragacsos

A datolya, ami friss és nem ragacsos

Az élet fájának gyümölcse.

Az arab világban hívják így a datolyát, ami érthető is, ha a vitamin és tápanyagtartalmát vesszük alapul, valamint a szervezetre gyakorolt áldásos hatását. Különösen magas fruktóztartalmának köszönhetően már pár szem csillapítja az édesség iránti vágyat, mégis laktató, hiszen rengeteg fehérjét tartalmaz, ami a jóllakottság érzését kelti.

A benne található vitaminok igazán sokszínűek, tartalmaz B-vitaminokat, A- és C- vitaminban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz kálciumot, vasat és magnéziumot. Tartalmaz még hasznos szénhidrátokat, fehérjét és rostokban gazdag. Nagyon jó hatással van a szív és érrendszerre, a magas vérnyomásra, méregtelenítő hatással rendelkezik, beindítja az anyagcserét, káliumtartalma miatt pedig az agyvérzés kockázatát is csökkenti. Magas rosttartalma miatt mind székrekedésre, mind hasmenés esetén kiválóan alkalmazható, csak az utóbbinál érdemes vízbe beáztatni.

Igen ám, de az sem mindegy, hogy honnan szerezzük be a datolyánkat. Mivel sok helyen magozott datolya kapható, sokak számára ismerős lehet az a tulajdonsága, hogy hideg hatására elveszti a színét és összeáll, amiket nagyon nehéz szétválasztani, ezért nem feltétlenül a leggusztusosabb választás.

A Magzsoláról rendelve láthatjuk, hogy az ott található datolya egy maggal rendelkező, cukrozatlan finomság, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ezért több diétába beilleszthető. Sajnos cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén kerülni kell, pedig az étkezési felhasználása elég változatos.

Na de mihez is használhatjuk fel a datolyát? Fogyaszthatjuk magában, nassolni valóként, mazsola helyett, de még finomabb, ha például köretként rizzsel vagy kuszkusszal tálaljuk. Esetleg meg is tölthetjük, a mag helyére érdemes valami ínyencséget tenni, mint például sajtkrém, vagy valami zöldségből készített krém. Sajtokhoz remekül használható, adott esetben egy sajttálnak is igazán csak ékére válhat, mivel nagyon jól kiegészítik egymást.

Tápanyagtartalom 100g termékben (hozzávetőleges adat):
energia: 1790 kJ/275 kcal
fehérje: 2 g
zsír: 0,45 g
szénhidrát:73,5 g
élelmi rost: 7,5 g

Érdekesség: Kutatások bizonyítják, hogy a várandós nőknek, a szülés közeledtével ajánlott napi 6 szem datolyát megenni, mivel az lerövidíti a vajúdást és megkönnyíti a szülést, kedvező hatása van a szülés teljes folyamatára.

Azt hiszem igaza van az arab területeken élő embereknek, mert ahogy láthatjuk a datolya igazán sokszínű étel, mindezeken túl pedig áldásos hatásai miatt is érdemes fogyasztani.

Címkék: datolya, Magzsola

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt