Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Augusztus 14. 10:02, hétfő | PR

A fogkő eltávolítás 5 legfontosabb előnye

A fogkő eltávolítás 5 legfontosabb előnye

A fogkő eltávolítás olyan alapvető szájhigiéniai beavatkozás, amelyre érdemes legalább félévente sort keríteni. S hogy miért olyan fontos ez?

A fogakon megjelenő sárgás lerakódások nem pusztán esztétikai problémát okoznak, hanem számos fogászati megbetegedésnek is előfutárai lehetnek. A lerakódott lepedékből és nyálból képződő fogkő az íny gyulladását okozhatja, de a fogak nem megfelelő tisztíthatósága és az elszaporodott baktériumok miatt fogszuvasodáshoz is vezethet.

Mivel otthoni körülmények között lehetetlen eltávolítani, így mindenképpen érdemes szakemberre bízni a kezelést. Lássuk, milyen előnyökkel jár az, ha rendszeresen odafigyelünk a fogkő maradéktalan eltávolítására!

1. Fogkő eltávolítás a lehető legkisebb fájdalommal

Kevés fogászati kezelésről mondható el teljes mértékben, hogy fájdalommentes, de a fogkő eltávolítása során a kellemetlenség minimálisra csökkenthető gyümölcs ízű, érzéstelenítő zselék segítségével, és a fogkőeltávolító gép megfelelő beállításával. Sokak számára ez döntő szempont, hiszen legtöbben nem kedvelik még a fogorvosi rendelő közelségét sem.

A későbbi fogászati problémák megelőzése miatt is fontos a fogkő eltávolítása, ezzel ugyanis ténylegesen megkímélhetjük magunkat egy esetleges későbbi fogtöméstől, vagy gyökérkezeléstől, ráadásul egészséges íny mellett a fogkőleszedés egyszerűbb és kisebb kellemetlenséget okoz a páciensnek.

2. Megelőzhető a fogínygyulladás

Sokan tapasztalják azt fogmosáskor, hogy vérzik az ínyük. Ez sajnos biztos jele annak, hogy fogkövesedéssel és gyulladásokkal van dolgunk. Az íny a normál fogmosás során nem vérezhet, így ha ez mégis előfordul, az nem jó jel. A lilás-vöröses íny egyértelműen arra hívja fel a figyelmet, hogy probléma van a szájhigiéniát illetően. Fontos tudni, hogy az íny gyulladása egy idő után akár komoly fogágybetegséget is okozhat, és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. Nem egyszerűbb tehát megelőzni a bajt, és egy körülbelül 20-30 perces eljárással eltávolíttatni a fogkövet?

3. Esztétikus fogsor

A fogakon jelen levő sárgás lerakódások bizony rányomják bélyegüket a megjelenésre. Az esztétikai probléma által érintettek gyakran nem mernek önfeledten mosolyogni és magabiztosságukra is hatással van ez. Az ultrahangos készülékkel történő fogkő eltávolítás után a fogak felszínén lévő egyenetlenségek, felrakódások és elszíneződések is megszüntethetőek a homokfúvó használatával. A végeredmény pedig nem más, mint a szín és megjelenés szempontjából is egészséges fogsor.

4. Harc a kellemetlen lehelet ellen

Társas kapcsolatainkban rendkívül sok kínos percet képes okozni az, ha kellemetlen a leheletünk. Ugyan emésztőszervi panaszok is állhatnak a háttérben, de nem ritka, hogy a fogkő tehető felelőssé a panaszért. A fogkő eltávolítás után hatékonyabbá tehető a fogmosás és a mindennapi szájápolás, aminek következtében búcsút mondhatunk a rossz leheletnek.

5. Rendszeres kontroll

Mivel legalább félévente célszerű a fogkő eltávolítás, így egyúttal elintézhetjük az ekkortájt aktuálissá váló fogászati kontrollt is. Ha időben elcsípi a szakember a kezdődő fogszuvasodást, akkor komolyabb következmény nélkül megúszható az, és töméssel helyreállítható a probléma. A megelőzés rendkívül fontos akkor is, ha fogászati betegségekről van szó. Természetesen nem mehetünk el a mindennapi szájhigiénia mellett sem, hiszen ezzel tehetünk a legtöbbet a fogkő megjelenése ellen.

Nem kell feltétlenül a manapság nagyon divatos elektromos fogkefék után nyúlni. Ha a hagyományos fogkefével a megfelelő ideig és módon történik a fogmosás, akkor ez is elegendőnek bizonyul. Érdemes visszaszorítani az édességek fogyasztását, és odafigyelni a napi többszöri fogmosásra. A magas fluorid-tartalmú fogkrémek remek választásnak bizonyulnak, de a fogselyem sem hiányozhat az otthoni eszköztárból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt