Városlista
2020. november 30, hétfő - András, Andor

Hírek

2020. November 08. 19:42, vasárnap | PR

A környezetvédelem az otthoni vízhasználat során is fontos

A környezetvédelem az otthoni vízhasználat során is fontos

Neked természetes, hogy megnyitod otthon a csapot, amiből azonnal melegvíz folyik?

Ha családi házban laksz, előfordulhat, hogy ez számodra nem ilyen egyszerű, hiszen a víznek előbb valamilyen módon fel kell melegednie, de minden bizonnyal jóval könnyebb helyzetben vagy őseidnél. Könnyen hozzáférhető a melegvíz, de egyáltalán nem mindegy, mivel és hogyan állítjuk elő otthonunkban azt, ahogyan az sem, hogy mennyire hatékonyan használjuk végül fel.

Minden háztartás, még az egy főből álló is jelentős mennyiségű melegvizet használ el naponta. A családtagok számának növekedésével egyre nő az elhasznált víz mennyisége is, sőt, gyakran hajlamosak vagyunk pazarolni is, hiszen ma már nem számít luxus terméknek a melegvíz.

Egy átlagos család akár 40-70 liter melegvizet is elhasznál csupán egyetlen nap alatt, ami hatalmas mennyiségnek számít. Ezt a mennyiséget nem észszerű használat indokolja, gyakran jóval több melegvizet folyatunk el a szükségesnél. Különösen igaz ez, ha gyermekek is élnek háztartásunkban.

Mit lehet tenni, ha környezettudatosabb életre vágysz?

Nos, először is javasolt odafigyelni a fürdés során elfolyatott vízre. Kádfürdő esetén nem érdemes tele engedni azt, tusolásnál pedig törekedni kell arra, hogy a lehető leggyorsabban végezzünk a tisztálkodással. Gyermekeink figyelmét is érdemes felhívni azokra az okokra, amiért oda kell figyelnie a víz használatára.

Természetesen nem lehet túlzásokba esni, és nem jó, ha kényelmes életünk rovására megy a víz mennyiségének tudatos csökkentése. Más módon is tehetünk lépéseket környezetünk védelméért.

Például érdemes beszerezni egy energiahatékony vízmelegítőt, melynek ára elsőre talán ijesztő lehet, de mindenképpen hasznos beruházás az elérhető energiamegtakarítás miatt.

A méret is számít. Nagyon fontos, hogy családunk igényeihez leginkább illő méretben válasszuk meg a vízmelegítőt, hiszen a felesleges mennyiségű víz felmelegítése energia pazarlással jár.

A jól szigetelt tartály a felhasználási ponthoz a lehető legközelebb helyezkedjen el, így tudjuk tovább csökkenteni a energia felhasználásunkat.

2020-ban már elengedhetetlen, hogy alternatív energiaforrásokban is gondolkodjunk háztartásunkban. Magyarország éghajlati adottságai például kiváló terepet biztosítanak a nap energiájának felhasználására, például házunk melegvíz készletének biztosítására.

Tévhit, hogy csak háztetőre és csak déli fekvésben lehetséges a napelemek, napkollektorok elhelyezése, ahogyan az sem igaz, hogy hosszú évtizedek alatt térül meg az erre szánt befektetésünk.

Napenergiával nagyon jó hatásfokkal állítható elő melegvíz, amivel évente több mint 50%-ot is spórolhatunk az előállítási költségen.

Mindehhez ráadásul mindössze néhány négyzetméter napkollektorra van szükségünk, hiszen egy családi ház esetén 2-4 db elemmel már kielégíthető a családi igény.

További beruházásként szükséges egy viszonylag nagy méretű melegvíztárolóról is gondoskodni, így a nappal előállított melegvíz minden gond nélkül felhasználható akár az éjszakai vagy reggeli órákban is.

Látható tehát, hogy egészen kis odafigyeléssel hatalmas eredmény érhető el, és jelentősen csökkenthetjük háztartásunk környezetre gyakorolt káros hatásait.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 27. 07:09, péntek | PR

Canon – csúcsminőség a nyomtatópatronok világában

Ha technikai kütyükről van szó, a világ meghatározó országai közé tartozik Japán.

2020. November 25. 15:46, szerda | PR

Fertőtlenítő takarítás specialistája

Stabilizált ózonos vizet előállító berendezést, valamint egyéb elektromos fertőtlenítő eszközöket szereztek be -

2020. November 24. 18:51, kedd | PR

Online számlázás: mire érdemes odafigyelni?

2021. január 1-jétől minden hazai és külföldi magánszemély, illetve vállalkozás számára kiállított számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak.

2020. November 23. 18:02, hétfő | PR

French press – kávé a javából

Ha szeretsz kávézni, biztosan nyitott vagy az új ízekre, a különleges megoldásokra. Ezek közül kiemelkedik a french press, amely a feje tetejére állít mindent, amit eddig tudtál a kávéfőzésről.