Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2012. Október 15. 08:48, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A Proton rakéta kiköszörülte az orosz űriparon esett csorbát

A Proton rakéta kiköszörülte az orosz űriparon esett csorbát

Az augusztusi kudarcot követően az orosz Proton hordozórakéta vasárnap kiköszörülte az orosz űriparon esett csorbát, miután sikerrel juttatott Föld körüli pályájára egy amerikai műholdat.

A Proton-M az Intelsat 23 távközlési műholddal moszkvai idő szerint 12 óra 37 perckor startolt a kazahsztáni Bajkonurról. Kilenc és fél órával később a Briz-M gyorsító fokozat a tervezett pályára juttatva a műholdat, levált arról.
A Proton űrrakétát idén már a nyolcadik alkalommal lőtték fel. A rakétatípus - elkészülte óta - a 380. alkalommal startolt el a Földről.
Az Intelsat 23 egy több mint 2 és fél tonnás indítási súlyú, úgynevezett hibrid kommunikációs műhold, amelynek hatóköre kiterjed majd Észak-és Dél-Amerikára, a Karib-tenger térségére, Nyugat-Európára, Afrikára és néhány csendes-óceáni, illetve atlanti-óceáni szigetre is. Működését 15 évre tervezik.
Augusztus hatodikán nem sikerült a Föld körüli célpályára állítani egy orosz és egy indonéz műholdat az orosz Proton-M típusú hordozórakétával. Emiatt a műholdakat nem lehet rendeltetésüknek megfelelően használni. A fiaskó után nem sokkal Vlagyimir Nyesztyerov, a Hrunyicsev űrrakéta tervező és gyártó tudományos központ vezetője lemondott posztjáról.
Vlagyimir Popovkin, a Roszkozmosz vezetője augusztus közepén elismerte, hogy a sikertelen fellövést a gyorsító fokozat hibája okozta, ugyanis eltömődött benne az üzemanyag-vezeték. Az orosz űrkutatási hivatal ezért ellenőrzésre visszarendelte az összes Briz-M gyorsító egységet.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 13. 06:07, hétfő | Külföld

Befejeződött az első orosz koronavírus-vakcina tesztelése

Sikeresen befejezte az Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem a Covid-19 vakcinájának önkénteseken való tesztelését

2020. Július 13. 05:00, hétfő | Külföld

Több mint egy hete nincs új fertőzés egy németországi tartományban

Rekordot állított fel a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia az új típusú koronavírus (SARS-COV-2) elleni védekezésben,

2020. Július 12. 11:49, vasárnap | Külföld

Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban

Ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban

2020. Július 12. 09:47, vasárnap | Külföld

Több mint 12,5 millióan fertőződtek meg világszerte

A világon 12 684 409 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 564 506, a gyógyultaké pedig 6 981 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint.