Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Augusztus 02. 14:40, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

A tavalyinál háromszor több felajánlás a magyarok kenyeréhez a Felvidéken

A tavalyinál háromszor több felajánlás a magyarok kenyeréhez a Felvidéken

A tavalyinál háromszor több felvidéki gazda jelentkezett idén a magyarok kenyere elnevezésű jótékonysági akcióhoz - tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját csütörtökön Őry Péter, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke, az akció szlovákiai koordinátora.

A felvidéki gazdák idei felajánlásait már összegyűjtötték az MKP székházában, a jövő hét folyamán juttatják el azokat Pécsre. A baranyai megyeszékhelyen tavaly a nemzet kenyere néven indított akcióban idén 54 felvidéki gazda vett részt, összesen mintegy fél tonna búza gyűlt össze. (A kezdeményezés eredeti elnevezését az MTI információi szerint névegyezés miatt kellett megváltoztatni.)
"A felajánlások a Csallóköztől az Ung-vidékig minden régióból érkeztek, számuk az idén több mint háromszor annyi volt, mint tavaly" - ismertette a júniusban meghirdetett gyűjtés eredményeit a szlovákiai koordinátor. Hozzátette: sokkal több gabonát is összegyűjthettek volna, mert rendszerint többmázsás felajánlások érkeztek, ám logisztikai megfontolásokból arra kérték a gazdákat, hogy inkább kisebb mennyiségeket ajánljanak fel.
A koordinátor elmondta: a magyarok kenyere Felvidék-szerte mindenütt jó fogadtatásra talált, az akciónak egyre nagyobb a visszhangja. Megjegyezte: meggyőződése, ez abban is meglátszik majd, hogy az adományozókon kívül is sokan ellátogatnak Pécsre augusztus 20-án.
A pécsi polgármesteri hivatal szerdai bejelentése szerint idén összességében két és félszer több - 24 tonna - búzát ajánlottak fel a magyarok kenyeréhez a Kárpát-medencében, és az első gabonaszállítmány pénteken érkezik Pécsre.
Az összegyűjtött gabonát egy pécsi cég szállítja, egy másik süti meg a magyarok kenyerét és a 8000 cipót, az őrlést Szigetváron és Mohácson végzik.
A búza nagy részéből a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány házaiban lakó gyerekeknek sütnek kenyeret. A 8000 kis cipóhoz adomány fejében lehet hozzájutni augusztus 20-án Pécsen a Szent István téren. A befolyt összegből a Pécsi Jótékony Nőegylet a "Nekem nincs ebédem" program keretében rászoruló gyerekek számára biztosítja az iskolai étkeztetést. Budapesten Erdő Péter bíboros a magyarok lisztjéből Pécsen sütött kenyeret áldja meg augusztus 20-án.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.