Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Május 31. 11:28, csütörtök | PR

Adatszolgáltatás az energiahatékonysági törvény szerint

Adatszolgáltatás az energiahatékonysági törvény szerint

Most következik az év legjelentősebb időszaka az energetikai szakreferensek és a nagyvállalatok számára.

Mint az utóbbi években mindig, május 15 és június 30 közötti időszakban számukra számos adatszolgáltatással kapcsolatos tevékenységet, illetve energetikai jelentéstételhez kapcsolódó kötelességet határoz meg az energiahatékonysági törvény.


Energetikai szakreferens


Az energetikai szakreferensre vonatkozó rendelet (122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet 7/A. § (2) bekezdés e) pont) ide vonatkozó része szerint, köteles éves jelentést készíteni az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet részére havi jelentései alapján. Ennek elkészülési határideje május 15., és ezt a köteles gazdálkodó szervezetnek legkésőbb május 31-ig a honlapján fel kell tüntetnie. Ez tartalmazza az évben elért energiamegtakarítási jelentéseket, valamint az elkezdett és befejezett energiahatékonysági fejlesztéseket.


Nagyvállalatok regisztrációja


A nagyvállalatok számára az energiahatékonysági törvény előírja az éves regisztrációt a MEKH felé, amit minden év június 30-ig kell teljesítenie. Amennyiben ez elmarad, nem teljesítik vagy elfelejtik regisztrálni a nagyvállalatot, akkor a Hivatal 2 szankciót alkalmazhat. Az egyi, hogy írásban felszólítja a nagyvállalatot a regisztrációra egy új, a Hivatal által kitűzött időpontig, vagy ha erre nem kerül sor, és úgy érzi, hogy további felszólítás nem vezetne eredményre, akkor bírságot szabhat ki, melynek a legfelső határa egymillió forint lehet.


Éves adatszolgáltatás


További kötelezettséget is előír az energiahatékonysági törvény a nagyvállalatok számára, amit a jogszabály 22/C § (1) bekezdése szabályoz. Eszerint a nagyvállalatok és az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet adatokat kell szolgáltasson a Hivatal felé az éves eseményekről és eredményekről, mint például az energiafelhasználás mértéke, annak változása, azokról az intézkedésekről, amelyek energiahatékonysági tekintetben megvalósultak, a fejlesztésekről és az ezekből származó megtakarításokról.
Az első adatszolgáltatást a nagyvállalatok részéről 2017.06.30-ig, míg az annak nem minősülő energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezeteknek 2018.06.30-ig meg kell történnie.


Mikor történjen meg?


Lehetőleg minél korábban, hogy véletlenül se csússzunk ki a határidőből és ha valamit esetleg pótolni kell, legyen rá időnk. Ha pedig az energetikai szakreferens szeretné a saját munkáját megkönnyíteni, akkor érdemes a havi jelentéseknek már ezeket tartalmaznia, így nem igényel nagy munkát a leadási határidő előtt.
Kérdés esetén forduljon bártan az LG Energia Kft. munkatársaihoz, hiszen a vállalat energetikai auditáló szervezetként került bejegyzésre, így megfelelnek minden törvényi feltételnek ahhoz, hogy energetikai szakreferensi szolgáltatást végezhessenek ügyfeleiknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.