Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 20. 13:29, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Áder János találkozója Toomas Hendrik Ilves észt elnökkel

Áder János találkozója Toomas Hendrik Ilves észt elnökkel

Az Európai Uniónak többletforrásokat kell biztosítani a természeti katasztrófák elleni felkészülésre - ez volt az egyik témája Áder János köztársasági elnök és Toomas Hendrik Ilves észt államfő csütörtöki tallinni tárgyalásának.

A magyar államfő a találkozót követő közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy barátként és nyelvrokonként érkezett Tallinnba, és gratulál az észteknek az utóbbi években elért gazdasági fejlődésükhöz.
Áder János csütörtökön kezdte meg kétnapos észtországi látogatását. A tallinni elnöki hivatal, a Kadriorg-palota előtt katonai tiszteletadással fogadták a magyar köztársasági elnököt. Áder János először négyszemközt tárgyalt észt kollégájával, majd a tárgyalóküldöttségek bevonásával áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat.
Áder János a sajtótájékoztatón egyebek között szólt arról, hogy az Európai Uniónak többletforrásokat kell biztosítani, hogy a tagországok megfelelő módon fel tudjanak készülni a természeti katasztrófák kivédésére és egy olyan katasztrófaalap létrehozására is szükség van, amelyből, ha mégis bekövetkezik a baj, az érintett országok gyors és hatékony segítséget tudnak kapni. A magyar köztársasági elnök elmondta, hogy a megbeszélésen észt kollégája is támogatta kezdeményezését.
Toomas Hendrik Ilve hangsúlyozta, mindig nagy örömmel tölti el, ha egy finnugor nép vezetőjével találkozhat, s Áder Jánost jó barátjának nevezte. Az észt államfő elismerően szólt a költségvetési hiány leszorítására tett magyarországi lépésekről is.
Áder János és Toomas Hendrik Ilves legutóbb tavaly szeptemberben tárgyalt egymással Budapesten, majd a Siófokon megrendezett VI. Finnugor Világkongresszus alkalmából is találkoztak.
Áder János csütörtök délután koszorút helyez el Tallinnban a Vabaduse téri Szabadságharc emlékműnél, majd találkozik Andrus Ansip észt miniszterelnökkel. Ezután felkeresi az észt fővárosban működő Magyar Intézetet.
Áder János pénteken Észtország második legnagyobb városába, Tartuba utazik, ahol találkozik a Tartui Egyetem magyar tanszékének tanáraival, valamint az egyetem rektorával. A látogatásra Áder Jánost elkísérte felesége, Herczegh Anita is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.