Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. December 24. 07:25, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Alig maradnak a magánnyugdíjpénztárnál

Alig maradnak a magánnyugdíjpénztárnál

Csütörtök délelőtti összesítés szerint eddig 200 magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozott személyesen arról, hogy nem lép át az állami rendszerbe - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) összesítéséből. Le

Szerda délután Mészáros József ONYF-főigazgató sajtótájékoztatón jelentette be - több ONYF-dolgozót is meglepve -, hogy már megtehető a magán-nyugdíjpénztári tagság megőrzéséről szóló nyilatkozat. Csütörtök délelőtti összesítés szerint addig kereken 200-an mentek el az országosan 36 iroda valamelyikébe. A sort a közép-magyarországi régió vezeti, itt 149-en jártak, a második legforgalmasabb az ONYF fővárosi, Visegrád utcai központi épülete 23 fővel. Legkevesebben, 2-2-en Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön jelentek meg.

Egy megkérdezett pénztártag, aki már szerda délután megtette nyilatkozatát, elmondta: sorban állás nélkül, körülbelül három perc alatt végzett az ügyintézéssel. Személyi igazolvány, az újabb típusnál a lakcímkártya, útlevél vagy kártya alakú jogosítvány és a tajkártya, de legalább a tajszám szükséges. A nyilatkozatot 3 példányban nyomtatják ki: egyet eltesz az ONYF, egyet elküld a pénztárnak, egy marad a pénztártagnál, akinek egy másolt példányt a munkáltatójának kell odaadnia.

Január 31-éig kell nyilatkozniuk azoknak, akik maradni akarnak a magánpénztárakban. Ha ezt teszik, megtakarításuk ott marad, viszont munkáltatójuk utánuk fizetett 24 százalékos járuléka ezentúl az állami kasszába megy, miközben azért állami nyugdíjjogosultságot nem szereznek. Az átjelentkezést csak személyesen lehet intézni a onyf.hu oldalon felsorolt 36 igazgatóságon. Aki a törvényben felsorolt akadály (például fogyatékosság) miatt nem tud elmenni, annak január 21-éig orvosi igazolással együtt elküldött levélben kell kérnie, hogy személyesen keressék fel őt. Aki más okból nem tudja január végéig megtenni a nyilatkozatot, az még februárban is megteheti, de a késést indokló igazolást kell bemutatnia. Külképviseleten nyilatkozhat az, aki bizonyítani tudja, milyen jogcímen (ott dolgozik vagy tanul) jár el ott. (da)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.