Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Július 01. 18:06, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Állami érdemrenddel tüntették ki Tóth Tibor magas rangú ENSZ-diplomatát

Állami érdemrenddel tüntették ki Tóth Tibor magas rangú ENSZ-diplomatát

A Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült Tóth Tibor, az Átfogó Atomcsend Szerződés Előkészítő Bizottsága végrehajtó titkára hétfőn a nemzetközi szervezet bécsi székhelyén.

Tóth Tibor a nukleáris, biológiai, vegyi és hagyományos fegyverzetkorlátozás és leszerelés területén végzett, több évtizedes kiemelkedő diplomáciai tevékenységéért vehette át a kitüntetést.
Az érdemrendet Martonyi János külügyminiszter nyújtotta át Áder János köztársasági elnök nevében. Köszöntőjében méltatta az ENSZ-diplomatát, és úgy vélekedett, Tóth Tibor szakmai sikere a fiatal diplomaták számára is példaértékű.
Tóth Tibor a CTBTO végrehajtó titkáraként a legmagasabb rangú magyar diplomata, aki eddig az ENSZ-szervezetek családján belül tisztséget töltött be - mutatott rá méltatásában Csuday Balázs, Magyarország bécsi ENSZ-nagykövete. Úgy vélekedett, a diplomatának a CTBTO élére való megválasztása és 2008-as újraválasztása Tóth Tibor személyes teljesítménye mellett jelképesen Magyarország számára is elismerés volt.
Tóth Tibor 2005 óta tölti be a valamennyi nukleáris robbantást betiltó szerződés életbe lépését előkészítő szervezet vezetői tisztségét. Második hivatali ideje augusztusban ér véget, s a szervezet szabályai szerint másodszor nem választható újra. Köszönő beszédében elmondta: a kitüntetést az általa vezetett szervezet és munkatársai munkája elismerésének is tekinti.
A diplomata 1990 és 1993 között, majd 2003 és 2005 között Magyarország ENSZ-nél akkreditált nagykövete volt a világszervezet genfi székhelyén, 1997 és 2001 között a bécsi ENSZ-szervekhez delegált magyar nagykövetként tevékenykedett. A kémiai fegyverkezés elleni nemzetközi egyezmény magyar főtárgyalója, 1990-ben a Nyitott Égbolt Egyezmény megszületéséhez vezető Nyitott Égbolt Konferencia közös kanadai-magyar szervezésének kezdeményezője volt. 1992 és 2004 között a biológiai fegyverek tilalmáról szóló egyezmény végrehajtásáról és ellenőrzéséről szóló tárgyalások elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.