Városlista
2019. november 21, csütörtök - Olivér

Hírek

2019. Szeptember 27. 09:18, péntek | PR

Amit a faktorálásról tudni érdemes

Amit a faktorálásról tudni érdemes

Pontosan mi is a faktorálás? Meglehetősen sok vállalkozás lenne képes elkerülni a komolyabb likviditási problémákat, ha a döntéshozók tisztában lennének a kérdésre vonatkozó helyes válasszal.

A faktorálás felfogható szolgáltatásként, adásvételi tranzakcióként vagy akár nehéz helyzetben alkalmazható megoldásként is. A legfontosabb jellemzője, hogy valamennyi benne érintett fél számára előnyöket biztosít.

Jellegét tekintve a faktorálás egyszerűen kivitelezhető, bonyolult adminisztrációtól és szövevényes feltételrendszertől mentes szolgáltatásnak számít.

Rövid bejegyzésünkben tisztázzuk a fogalmát, megmutatjuk a gyakorlatban történő megvalósulását, illetve arra is kitérünk, hogy mely vállalkozások számára jelenthet ideális megoldást.

Mit jelent pontosan a faktorálás?

A faktorálás fogalma alatt a kintlévőségek adásvételi folyamatát értjük. A faktorcég megvásárolja a halasztott fizetések miatt likviditási gondokkal küzdő cég kint lévő számláit. Ennek köszönhetően a szolgáltatást igénybe vevő mindössze pár nap leforgása alatt hozzájut a számlák értékének mintegy 80-90%-hoz.

Előnyös megoldás tehát, amely rövid idő alatt segít a nehéz anyagi helyzetben lévő cégeknek kilábalni a bajból. Mindemellett nemcsak vészhelyzet esetén érdemes igénybe venni. Hosszabb távon gondolkodva, és a faktor céggel egy megfelelő együttműködést kialakítva stabil alapokra helyezhető a cégünk pénzügyi működése.

Mi szükséges a faktorálás létrejöttéhez?

Szemben a banki kölcsönökkel, a faktoring szolgáltatás igényléséhez nem szükséges fedezetet biztosítani. A szerződés, illetve a szolgáltatás érvénybe lépése előtt mindössze a vevők kerülnek átvilágításra. A faktorcég érthető módon meg akar bizonyosodni arról, hogy a jelenleg kintlévő számlák később milyen eséllyel kerülnek majd befizetésre.

Amennyiben az átvilágítás pozitív eredménnyel zárul, akkor létre is jöhet a megállapodás. Ennek értelmében a szolgáltatást igénybe vevő vállalkozás egy alacsony mértékű faktor díj mellett értékesíti tehát a kintlévőségeit a faktorcég számára.

A számlák értékének döntő többsége tehát úgy érkezik be rövid időn belül, hogy bármiféle nagyobb kockázat, illetve kötelezettség vállalása egyáltalán nem szükséges.

Mely vállalkozások számára jelent ideális megoldást a faktoring?

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a faktoring szolgáltatás cégmérettől, ágazattól és értékesített terméktől vagy szolgáltatástól függetlenül előnyös lehet bármely vállalat számára.

Természetesen hatványozottan igaz ez azokra a cégekre, ahol a vásárlók jellemzően halasztva fizetnek. A faktorálás igénybevételével jelentősen csökkenthető a késve fizetésekből, illetve az egyes iparágakban jellemző körbe tartozásokból eredő kockázat.

A faktoring tehát egy rendkívül előnyös szolgáltatás, amelyet minél több döntéshozónak kellene megismernie.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 18. 15:09, hétfő | PR

Shaggy szőnyeg, mint a lakás dekorációs eleme

A shaggy szőnyeg nem csak látványra, de tapintásra is nagyon kellemes, hiszen meleg, puha és bolyhos rostjai kellemesen simogatják a bőrünket.

2019. November 13. 13:22, szerda | PR

Negyedszer MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Negyedszer nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

2019. November 08. 15:26, péntek | PR

Üzemeltess webshopot okosan

Számos oka lehet annak, hogy valaki online árusításba kezd. Webshopot üzemeltetni ma már megszokott dolog, mely számtalan előnnyel jár. Nem véletlen, hogy egyre több online áruház jelenik meg a kínálatban.

2019. November 08. 15:25, péntek | PR

Bútorok költöztetése könnyedén

Költözésnél a bútorok mozgatása és költöztetése talán a legnehezebb feladat. Egyrészt súlyuk miatt, másrészt pedig mert a lapra szerelt bútorokat célszerű szétszerelve szállítani. Ki segíthet ebben?