Városlista
2020. július 7, kedd - Appolónia

Hírek

2019. Szeptember 27. 09:18, péntek | PR

Amit a faktorálásról tudni érdemes

Amit a faktorálásról tudni érdemes

Pontosan mi is a faktorálás? Meglehetősen sok vállalkozás lenne képes elkerülni a komolyabb likviditási problémákat, ha a döntéshozók tisztában lennének a kérdésre vonatkozó helyes válasszal.

A faktorálás felfogható szolgáltatásként, adásvételi tranzakcióként vagy akár nehéz helyzetben alkalmazható megoldásként is. A legfontosabb jellemzője, hogy valamennyi benne érintett fél számára előnyöket biztosít.

Jellegét tekintve a faktorálás egyszerűen kivitelezhető, bonyolult adminisztrációtól és szövevényes feltételrendszertől mentes szolgáltatásnak számít.

Rövid bejegyzésünkben tisztázzuk a fogalmát, megmutatjuk a gyakorlatban történő megvalósulását, illetve arra is kitérünk, hogy mely vállalkozások számára jelenthet ideális megoldást.

Mit jelent pontosan a faktorálás?

A faktorálás fogalma alatt a kintlévőségek adásvételi folyamatát értjük. A faktorcég megvásárolja a halasztott fizetések miatt likviditási gondokkal küzdő cég kint lévő számláit. Ennek köszönhetően a szolgáltatást igénybe vevő mindössze pár nap leforgása alatt hozzájut a számlák értékének mintegy 80-90%-hoz.

Előnyös megoldás tehát, amely rövid idő alatt segít a nehéz anyagi helyzetben lévő cégeknek kilábalni a bajból. Mindemellett nemcsak vészhelyzet esetén érdemes igénybe venni. Hosszabb távon gondolkodva, és a faktor céggel egy megfelelő együttműködést kialakítva stabil alapokra helyezhető a cégünk pénzügyi működése.

Mi szükséges a faktorálás létrejöttéhez?

Szemben a banki kölcsönökkel, a faktoring szolgáltatás igényléséhez nem szükséges fedezetet biztosítani. A szerződés, illetve a szolgáltatás érvénybe lépése előtt mindössze a vevők kerülnek átvilágításra. A faktorcég érthető módon meg akar bizonyosodni arról, hogy a jelenleg kintlévő számlák később milyen eséllyel kerülnek majd befizetésre.

Amennyiben az átvilágítás pozitív eredménnyel zárul, akkor létre is jöhet a megállapodás. Ennek értelmében a szolgáltatást igénybe vevő vállalkozás egy alacsony mértékű faktor díj mellett értékesíti tehát a kintlévőségeit a faktorcég számára.

A számlák értékének döntő többsége tehát úgy érkezik be rövid időn belül, hogy bármiféle nagyobb kockázat, illetve kötelezettség vállalása egyáltalán nem szükséges.

Mely vállalkozások számára jelent ideális megoldást a faktoring?

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a faktoring szolgáltatás cégmérettől, ágazattól és értékesített terméktől vagy szolgáltatástól függetlenül előnyös lehet bármely vállalat számára.

Természetesen hatványozottan igaz ez azokra a cégekre, ahol a vásárlók jellemzően halasztva fizetnek. A faktorálás igénybevételével jelentősen csökkenthető a késve fizetésekből, illetve az egyes iparágakban jellemző körbe tartozásokból eredő kockázat.

A faktoring tehát egy rendkívül előnyös szolgáltatás, amelyet minél több döntéshozónak kellene megismernie.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 18:37, hétfő | PR

3 húsbavágó érv, amiért a költöztetést rakodással rendeld, profiktól

Csak a vándormadarak költöznek évenként, de van, aki majdnem ilyen gyakorisággal vált új albérletre. Ez persze sok költöztetés rakodással, ami sokba is kerül. Miért rossz ötlet mégis spórolni a profikon?

2020. Július 06. 18:18, hétfő | PR

Zavart okoz a C típusú nyelvvizsga kifejezés, de miért?

Mint minden területnek, a nyelvvizsgáknak is megvan a maga zsargonja. Ehhez tartozik a C típusú nyelvvizsga kifejezés is, de a zsargon idővel változik és ez bizony okozhat félreértéseket.

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.