Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 27. 09:18, péntek | PR

Amit a faktorálásról tudni érdemes

Amit a faktorálásról tudni érdemes

Pontosan mi is a faktorálás? Meglehetősen sok vállalkozás lenne képes elkerülni a komolyabb likviditási problémákat, ha a döntéshozók tisztában lennének a kérdésre vonatkozó helyes válasszal.

A faktorálás felfogható szolgáltatásként, adásvételi tranzakcióként vagy akár nehéz helyzetben alkalmazható megoldásként is. A legfontosabb jellemzője, hogy valamennyi benne érintett fél számára előnyöket biztosít.

Jellegét tekintve a faktorálás egyszerűen kivitelezhető, bonyolult adminisztrációtól és szövevényes feltételrendszertől mentes szolgáltatásnak számít.

Rövid bejegyzésünkben tisztázzuk a fogalmát, megmutatjuk a gyakorlatban történő megvalósulását, illetve arra is kitérünk, hogy mely vállalkozások számára jelenthet ideális megoldást.

Mit jelent pontosan a faktorálás?

A faktorálás fogalma alatt a kintlévőségek adásvételi folyamatát értjük. A faktorcég megvásárolja a halasztott fizetések miatt likviditási gondokkal küzdő cég kint lévő számláit. Ennek köszönhetően a szolgáltatást igénybe vevő mindössze pár nap leforgása alatt hozzájut a számlák értékének mintegy 80-90%-hoz.

Előnyös megoldás tehát, amely rövid idő alatt segít a nehéz anyagi helyzetben lévő cégeknek kilábalni a bajból. Mindemellett nemcsak vészhelyzet esetén érdemes igénybe venni. Hosszabb távon gondolkodva, és a faktor céggel egy megfelelő együttműködést kialakítva stabil alapokra helyezhető a cégünk pénzügyi működése.

Mi szükséges a faktorálás létrejöttéhez?

Szemben a banki kölcsönökkel, a faktoring szolgáltatás igényléséhez nem szükséges fedezetet biztosítani. A szerződés, illetve a szolgáltatás érvénybe lépése előtt mindössze a vevők kerülnek átvilágításra. A faktorcég érthető módon meg akar bizonyosodni arról, hogy a jelenleg kintlévő számlák később milyen eséllyel kerülnek majd befizetésre.

Amennyiben az átvilágítás pozitív eredménnyel zárul, akkor létre is jöhet a megállapodás. Ennek értelmében a szolgáltatást igénybe vevő vállalkozás egy alacsony mértékű faktor díj mellett értékesíti tehát a kintlévőségeit a faktorcég számára.

A számlák értékének döntő többsége tehát úgy érkezik be rövid időn belül, hogy bármiféle nagyobb kockázat, illetve kötelezettség vállalása egyáltalán nem szükséges.

Mely vállalkozások számára jelent ideális megoldást a faktoring?

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a faktoring szolgáltatás cégmérettől, ágazattól és értékesített terméktől vagy szolgáltatástól függetlenül előnyös lehet bármely vállalat számára.

Természetesen hatványozottan igaz ez azokra a cégekre, ahol a vásárlók jellemzően halasztva fizetnek. A faktorálás igénybevételével jelentősen csökkenthető a késve fizetésekből, illetve az egyes iparágakban jellemző körbe tartozásokból eredő kockázat.

A faktoring tehát egy rendkívül előnyös szolgáltatás, amelyet minél több döntéshozónak kellene megismernie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.