Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. December 03. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Áttörés történt a bolygókutatásban?

Áttörés történt a bolygókutatásban?

Egy szerdán közzétett tanulmány szerint először sikerült csillagászoknak elemezni egy Föld típusú bolygó légkörét. A GJ 1214b jelű planéta 42 fényév távolságra van, és átmérője a Föld két és félszerese.

A bostoni Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ professzora, Jacob Bean, a tanulmány szerzője azt mondta, hogy igazi áttörés történt az exobolygók kutatásában, főleg a kőzetbolygók, illetve a Föld-szerű planéták esetében. A GJ 1214b-t tavaly fedezték fel kicsi és bágyadt csillagára gyakorolt tömegvonzása, illetve a csillag ezáltal keletkező rezgése alapján.

Az adatok arra utalnak, hogy víz van a GJ 1214b-n, de mivel közel van csillagához, a víz sűrű pára formájában van jelen a légkörben. Az Európai Űrügynökség chilei nagy távcsövét használó kutatók szerint a bolygó légköre főleg hidrogénből áll. Bean megfogalmazása szerint a GJ 1214b egy mini-Neptunusz, kőzetmaggal, és hidrogénnel teli légkörrel.

„Természetesen nem tudjuk pontosan megállapítani, hogy miből áll a légköre, de mégis nagy áttörés, amit elértünk, mert ez az első lépés afelé, hogy finomítsuk az ilyen távoli világok esetében a részleteket” – mondta Bean, aki szerint a most kapott adatok alapján aligha valószínű, hogy élet van a GJ 1214b-n, mert túl forró ahhoz. Az adatok ugyanis azt mutatják, hogy az atmoszférában azonos lehet a nyomás a Földéhez, de a hőmérséklet ebben a térségben 500 fok körüli.

A vizsgált bolygó 38 óránként kerüli meg csillagát, amelytől alig kétmillió kilométer távolságra van. A kutatók szerint ennek ellenére különleges a GJ 1214b, mert ennyire Föld típusú bolygót még nem fedeztek fel az eddig talált több mint 500 exobolygó között. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.