Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 10. 10:48, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Balog: senki sem zavarta meg a zürichi előadásomat

Balog: senki sem zavarta meg a zürichi előadásomat

Cáfolta az emberi erőforrások minisztere, hogy megzavarták volna a Zürichi Egyetemen tartott előadását. Balog Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn azt mondta, a tiltakozók az épületen kívül voltak.

A tárcavezető azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy vasárnap több médium arról írt, a miniszter pénteki, a magyarországi roma integrációról szóló, a svájci Zürichi Egyetemen tartott előadását félbeszakították a magyarországi roma kisebbséget sújtó vélt hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozók.
Balog Zoltán elmondta: nagy érdeklődés kísérte az előadását, amelyet senki sem zavart meg. Ellenkezőleg, amikor a cigány és nem cigány magyarok együttélésével kapcsolatos "pozitív bejelentéseket" tett - mint például, hogy szeptembertől az iskolákban tanítják majd a cigányság történetét és kultúráját -, azt a mintegy kétszázas hallgatóság tapssal fogadta - részletezte a miniszter.
"Ez volt a józan, értelmes többség, aztán hogy volt ott tíz-húsz ember, akik közben kint fasisztáztak, az szerintem őket minősíti" - tette hozzá Balog Zoltán.
Az AFP francia hírszolgálati iroda az ATS svájci hírügynökségre hivatkozva adott hírt szombaton arról, hogy előző este az egyetemen az emberi erőforrások minisztere előadást tartott A romák Magyarországon - probléma vagy lehetőség? címmel. Eközben - mint a hírügynökség írta - az egyetem előtt összegyűlt mintegy harminc "szélsőbaloldali" tüntető, aki tojásokat dobált. Ekkor a rendőrség közbelépett. A hatóság tájékoztatása szerint egy embert őrizetbe vettek és kihallgattak, majd rögtön szabadon engedtek, egy rendőr pedig könnyebb sérülést szenvedett az egyik combján - idézte az ATS a rendőrség egyik szóvivőjét.
Pénteken a miniszter arról számolt be az MTI-nek telefonon arról, hogy zömében szociális integrációs kérdésekről tárgyalt Svájcban, és részben nagy érdeklődést, részben tiltakozást kiváltó előadást tartott a Zürichi Egyetemen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.