Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 11. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csak kevés kell a legpusztítóbb gyermekbetegségek leküzdéséhez

Csak kevés kell a legpusztítóbb gyermekbetegségek leküzdéséhez

Az UNICEF új jelentésében a gazdagabb és a szegényebb sorsú gyerekek halandósági rátái között feszülő szakadék csökkentésének lehetőségeiről ír, különös figyelmet fordítva a tüdőgyulladásra és a hasmenéses járványokra, hiszen ezek okozzák a legtöbb halálozást az öt év alatti nehéz körülmények között élők körében.

Az UNICEF új jelentése, amely a Tüdőgyulladás és hasmenés: Küzdelem a legszegényebb gyermekek halálos betegségei ellen címet viseli, arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyobb elkötelezettséggel, figyelemmel és hatékonyabb támogatással számtalan lehetőség nyílik a halálozási rés csökkentésére. „Pontosan tudjuk, hogyan küzdhető le a tüdőgyulladás és a hasmenés, az a két betegség, amely a legkeményebben sújtja a legszegényebbeket” – mondta Antony Lake, az UNICEF főigazgatója. „Az egyszerű intézkedések összpontosításával sikeresen le lehet küzdeni ezt a két akadályt, amely a gyermekhalandóság csökkentésének útjában áll, megteremtve ezzel az esélyt minden gyermek számára a növekedésre és fejlődésre.”

Világszinten a tüdőgyulladás és a hasmenés okolható az öt éven aluli gyermekek egyharmadának a haláláért. Ez évente megközelítőleg több mint 2 millió elvesztett gyermekéletet jelent. A két betegség által okozott halálozások 90 százaléka a szub-szaharai Afrikában és Dél-Ázsiában történik.

Mivel a két kór megelőzése és kezelése sok átfedést mutat, a következő egyszerű lépésekre kellene kiemelten koncentrálni: oltóanyag ellátás javítása, az anyák bátorítása a szoptatásra, szappanhasználat ösztönzése, a tiszta ivóvízhez és megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítása és természetesen biztosítani kell a hasmenéstől szenvedő gyermekek számára a kiszáradás elleni szerek, a bakteriális tüdőgyulladásban szenvedők számára pedig a megfelelő antibiotikumok eljuttatását.

Az UNICEF szóban forgó jelentése röviddel a gyermekhalandóság elleni világméretű kezdeményezés megindulása előtt fog megjelenni. Az Etiópia India és az Egyesült Államok kormánya által összehívott konferenciát 2012. június 14-15-én tartják Washingtonban, amelyen közel 700 vezető személy, nemzetközileg elismert szakértő, illetve a magán- és civilszféra képviselői vesznek majd részt.

A gyermekéletek megmentésére igen nagy az esély, amennyiben a tüdőgyulladás és hasmenés elleni orvosilag igazolt, ugyanakkor költséghatékony intézkedéseket képesek vagyunk a leginkább rászoruló gyermekek irányába összpontosítani. A jelentés szerint a világ 75 legmagasabb gyermekhalandósági rátával rendelkező országában megközelítőleg 2 millió életet lehetne megmenteni pusztán azzal, ha ezen országok teljes öt éven aluli gyermeklakossága megkapná azokat az alapvető egészségügyi ellátásokat, amelyekhez az itt élők legtehetősebbjeinek 20 százaléka már hozzájut.

A jelentés az elmúlt évtizedben tapasztalható számos előrelépést és kihívást is bemutat. A tüdőgyulladás tüneteivel rendelkező gyermekek megfelelő orvosi ellátása esetleges, az érintettek kevesebb, mint egyharmada kap antibiotikumos kezelést. A hasmenés elleni hagyományos, alacsony költségű gyógymód, a szájon át adagolható rehidráló só a rászoruló gyermekek alig egyharmadához jut el a fejlődő világ országaiban. Mindez sajnos a gyermekhalandóság elleni küzdelem kudarcát mutatja. A csecsemőket a legegyszerűbb és leghatékonyabb módon a szoptatással lehet megóvni a betegségektől. Jelenleg a fejlődő országokban a hat hónaposnál kisebb csecsemők mindössze 40 százalékát táplálta édesanyjuk közvetlenül. Ezzel elveszítik a szükséges védelmet a baktériumokkal szemben. A fejlődő országokban a szegényebb rétegek sokkal kisebb eséllyel jutnak hozzá az életmentő beavatkozásokhoz mint a tehetősebbek.

A hasmenést és a tüdőgyulladást megelőző legújabb oltások már elérhetőek. A jelentés szerint a legtöbb alacsony jövedelmű ország már forgalomba helyezte a B típusú Haemophilus Influenza (HIB) elleni oltóanyagot. Bár a tüdőgyulladás elleni kombinált védőoltások egyre inkább hozzáférhetőek a fejlődő országokban is, minél előbb lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy ezeket az alapvető immunizációs programokba is beépítsék.

Az innováció is jelentős javulást hozhat a területen. A cink és amoxicillin tabletták, illetve az ízesített rehidráló só sokkal praktikusabb és gyermekbarátabb megoldást kínál, a távközlési technológia fejlődése (SMS, mobiltelefon) pedig lehetővé teszi az egészségügyi dolgozók számára, hogy könnyebben tudjanak kapcsolatot tartani a távolabbi közösségekkel és azokkal a térségekkel, ahol a gyermekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.