Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 06. 05:41, szerda | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti

Dróncsapás végzett az al-Kaida második számú vezetőjével Pakisztánban

Dróncsapás végzett az al-Kaida második számú vezetőjével Pakisztánban

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dróncsapása végzett Pakisztánban az al-Kaida terrorszervezet második számú vezetőjével, a líbiai születésű Abu Jahja al-Líbivel - közölték kedden Washingtonban amerikai hivatalos források, köztük a Fehér Ház.

A Líbivel végző, pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott támadás hétfőn történt, az északnyugat-pakisztáni, törzsek uralta területen. A csapásnak 15 halottja volt. Médiaforrások ugyan már korábban jelezték, hogy egyikük az al-Kaida hierarchiájában a vezért, Ajman az-Zavahírit követő személy lehet, de ezzel kapcsolatban hivatalos megerősítés most először hangzott el.
Líbi a terrorszervezet legfelső szintű műveleti parancsnoka volt és ő tartotta a kapcsolatot az al-Kaida más országokban működő csoportjaival. Amerikai értékelés szerint a második számú vezető elvesztése érzékeny csapás az al-Kaida számára, mert a szervezeten belül tapasztalatok tekintetében senki sem léphet a nyomába. A terrorista egyebek között azzal vívott ki tiszteletet a hívei körében, hogy 2005-ben megszökött egy afganisztáni amerikai bázison működő börtönből.
Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője szerint a líbiai terrorista az al-Kaida "vezérigazgatója" volt. Líbi "kulcsszerepet játszott a Nyugat elleni akciók tervezésében" - jelentette ki egy másik, a terrorista halálhírét megerősítő amerikai hivatalos személy.
Az egyiptomi születésű, orvosi végzettségű Zavahíri azután került a terrorszervezet élére, hogy tavaly májusban az amerikai haditengerészet kommandósai végeztek az alapító vezérrel, Oszama bin Ladennel. Az al-Kaida azóta több mint egy tucatnyi vezetőjét veszítette el.
Az Egyesült Államok a májusi chicagói NATO-csúcs óta gyakrabban hajt végre dróntámadásokat iszlamista lázadók ellen Pakisztánban - két hét alatt már hat ilyen volt -, miközben Iszlámábád továbbra is követeli tőle, hogy állítsa le az ilyen akciókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt