Városlista
2020. október 25, vasárnap - Bianka

Hírek

2020. Szeptember 30. 10:27, szerda | PR

Dugattyús – vagy csavarkompresszor? Előnyök és hátrányok

Dugattyús – vagy csavarkompresszor? Előnyök és hátrányok

A kompresszorválasztás szakemberek számára kétségkívül egyszerű feladat. De mi a helyzet akkor, ha hobbi felhasználásra szeretnénk megtalálni az ideális fajtát?

Milyen előnyei vannak a dugattyús kompresszoroknak? Hogyan működnek azok? Mikor éri meg inkább a csavarkompresszor mellett letenni a voksot? Cikkünkben azoknak igyekszünk segíteni, akik kevésbé mozognak otthonosan a területen, és szeretnének már némi információ birtokában nézelődni a piaci kínálatban.

A dugattyús kompresszorok általában kis-és középipari felhasználásra ajánlottak. A btkkft.hu szerint az otthoni alkalmazás esetében is megéri ezek közül válogatni. A csavarkompresszorok akkor bizonyulnak ideálisnak, ha a sűrített levegő iránt folyamatos igény mutatkozik, és ebből kifolyólag magas minőségi elvárásaink vannak az eszközzel kapcsolatban.

Hogyan működik a dugattyús kompresszor?

Egy-vagy két dugattyús megoldások közül választhatunk, melyek biztosítják a levegő összesűrítését. Mivel a henger és a dugattyú között hő termelődik, ezért a hűtésre, vagyis a súrlódás csökkentésére olaj kerül felhasználásra. Az ékszíjhajtású kompresszoroknál a villanymotor a kompresszorral egybe van építve. De mégis hogyan keletkezik maga a sűrített levegő?

A környezet levegője egy szűrőn megy keresztül, majd bekerül a sűrítőtérbe, ahol a dugattyú gondoskodik annak összenyomásáról. A megfelelő nyomás érték elérésekor a nyomáskapcsoló leállítja a rendszert. Ez az érték rendszerint 8 bar, de természetesen az eszköz felhasználási területétől és kialakításától függően ennél nagyobb is lehet. A készülék bár áram alatt van, de újra csak akkor kapcsol be, ha csökken a légtartályban a nyomás. Érdemes tudni, hogy az ipari felhasználásra szánt eszközöknél két lépésben történik a levegő sűrítése. A gyógyászati célra felhasznált olajmentes kompresszorok speciális bevonattal rendelkeznek, így az olaj használata elhagyható a teljes higiénia érdekében.

Elmondható tehát, hogy a dugattyús kompresszorok költséghatékony megoldásnak számítanak. Leginkább akkor alkalmasak a használatra, ha szakaszosan van szükség a sűrített levegőre, egyébként a fokozott felhevüléssel számolhatnánk.

Mit tudnak a csavarkompresszorok?

Esetükben az eszköz felépítése is más - miként nevükből is következik. Szintén a levegőszűrőn jut a sűrítőtérbe a környezeti levegő, ahol azonban két orsó gondoskodik a sűrítésről. Az olajjal keveredett levegő a szeparációs szűrőn át tisztul meg, és innen kerül az olajtól mentes levegő a légtartályba, az olaj pedig az olajtartályba egy szűrőn át. Itt is belép a folyamatba a nyomáskapcsoló, mely leállítja a folyamatot. A kompresszor lehűti magát, vagyis üresjáratban van. Amennyiben csökken a nyomás a tartályban, akkor újraindul a folyamat, és ismételten elkezdődik a levegő sűrítése.

Nyilvánvaló tehát, hogy ez a rendszer főként ipari felhasználásra javasolt. A szeparációs szűrő szerepe nélkülözhetetlen, hiszen ez garantálja, hogy akár 100%-ban kiszűrhető legyen az olaj a levegőből. A prémium kategóriás csavarkompresszorok hosszú távon is kifogástalanul működnek, és szervizelésre sincs szükség esetükben túl gyakran. Érdemes azonban tudni, hogy a csavarkompresszor komplex felépítése miatt a karbantartás is költségesebb lehet. Akkor válasszuk tehát ezt a megoldást, ha sűrített levegő iránti igényeink ezt kellően megalapozzák. Az online felületeken a szolgáltatók részletes információkkal várják az érdeklődőket akár márkák, akár működés és technikai paraméterek kapcsán.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 08. 10:17, csütörtök | PR

Volt, van és lesz is: ez a gépkocsivezetői állás

Sokan vannak gondban, mikor álláskeresésre kerül a sor, de a jogosítvánnyal rendelkezők ritkán kerülnek ilyen helyzetbe. Megmutatjuk, miért biztos választás a gépkocsivezetői állás bármilyen idők is jönnek.

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.