Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Február 21. 17:23, hétfő | PR

Dugulás? Nem gond!

Dugulás? Nem gond!

A konyhai és a fürdőszobai dugulások rengeteg bosszúságot okozhatnak, hiszen képesek használhatatlanná tenni a helyiséget.

Szerencsére számos egyszerű praktika áll rendelkezésre, amelyek hatékony megoldást szolgáltathatnak a dugulásokkal szemben.

Mindenekelőtt érdemes eloszlatni egy tévhitet, ami a konyhai és a fürdőszobai dugulásokkal kapcsolatban jelen van a köztudatban. Az általános vélekedéssel ellentétben a konyhai dugulásokért nem a zsírok és olajok felelősek, ahogyan a fürdőszobai dugulásokat sem közvetlenül a hajszálak okozzák. A valódi felelősök a különböző habzó szerek maradványai, amelyek habzást követően vékony ragacsos réteget képesnek a csövek falán. Ez a szennyeződés már alkalmas akár arra is, hogy az ételdarabkákat és a hajszálakat magához ragassza, így képezve egyre nagyobb és masszívabb dugulást.

Mivel a dugulásokért nem zsírok felelősek, így a hagyományos mosószerek és szappanok nem képesek megoldani a problémát. Olyan megoldásra van szükség, ami a habzó készítmények maradványait is képes oldani. E célra akár a forró víz is megfelelhet. Éppen ezért a dugulások megszüntetésének legfőbb eszköze egy hagyományos vízforraló készülék lehet.

Nincs más dolgunk, mint másfél-két liter forró vizet zúdítani a lefolyóba akár többször megismételve a feladatot. Amennyiben nem érünk célt ezzel a megoldással, ne kísérletezzünk a végtelenségig, valószínűleg kissé hatékonyabb megoldásra lesz szükség. Ezt a célt szolgálja az ecet-szódabikarbóna kombináció; helyezzünk hozzávetőlegesen három evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, majd öblítsük le két-három deciliter 20%-os háztartási ecettel. Hagyjuk hatni mintegy fél órán keresztül, majd végezzünk forróvizes öblítést. Számítsunk ara, hogy a lakást kellemetlen szúrós ecetszag lengi be, de szerencsére szellőztetéssel azonnal megszüntethető.
Ha még így sem sikerült megszüntetnünk a problémát, jöhet a bórax nevű szer. Sok üzletben találkozhatunk ezzel az univerzális készítménnyel. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A lefolyótisztítóként forgalmazott bórax nem alkalmas élelmiszeradalékként, de tisztítószerként biztonságosan használható. Egy tölcsér segítségével juttassunk nagyjából két deciliter bóraxot a lefolyóba, majd 15-20 elteltével forró vízzel öblítsük le.

Amennyiben a házi praktikák és a természetes alapanyagok nem bizonyulnak kellően hatékonynak, nem marad más hátra, mint a bolti lefolyótisztítók használata. Sajnos ezek használata jelentős környezeti terheléssel jár, ezért csak abban az esetben alkalmazzuk őket, ha nincs kíméletesebb megoldás!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt