Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2019. Június 03. 14:04, hétfő | Külföld
Forrás: mti.hu

Egy friss felmérés szerint négy párt juthat be biztosan az ukrán parlamentbe

Egy friss felmérés szerint négy párt juthat be biztosan az ukrán parlamentbe

Négy párt jutna be az ukrán parlamentbe, ha most tartanák a választást, és ezek közül is a magasan legtöbb helyet Volodimir Zelenszkij elnök Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártja szerezné meg.

A Szocialnij Monitoring központ és a Jaremenko intézet által május 15-31. között 2100 résztvevővel végzett felmérés eredménye szerint az összes megkérdezett közül a Nép Szolgája pártot 30,8 százalék támogatja. Azok közül pedig, akik biztosra mondták, hogy elmennek szavazni a július 21-re kiírt előre hozott választáson, és már azt is eldöntötték, melyik pártot választják, Zelenszkij pártjára 40,9 százalékuk készül szavazni. A második helyen a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa által irányított, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform - Életért párt áll, amelyet az összes megkérdezett 8,2, a biztos szavazók 11,1 százaléka támogat.
A harmadik helyen Petro Porosenko volt elnök újjáalakult pártja, az Európai Szolidaritás áll 7,9, illetve 10,5 százalékos támogatottsággal, a negyediken pedig a Julija Timosenko vezette Haza (Batykivscsina), amelyre 7, a biztos szavazók közül pedig 9,3 százalék készül szavazni.
Az ötszázalékos bejutási küszöböt jó eséllyel átlépheti még két párt, az Ihor Szmesko volt SZBU-főnök vezette Erő és Becsület - amelyre a felmérés összes résztvevője közül 4,8, a biztos választók köréből pedig 4,9 százalék adná voksát -, és Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter Polgári Álláspont nevű pártja - amelynek jelenleg 3,5, illetve 4,8 százalékos a támogatottsága.
Van még esélye erre a Szvjatoszlav Vakarcsuk, az Okean Elzy rockzenekar énekese pár hete alakult Holosz nevű pártjának is, amelynek jelenleg 2,5, illetve 3,3 százalékos a támogatottsága.
Területileg a Nép Szolgája pártnak a népszerűsége a keleti országrészben a legnagyobb - kivéve a Donyec-medencét -, és gyengébb a nyugati megyékben. Az Ellenzéki Platform - Életért párt a Donyec-medencében kapná most a legtöbb szavazatot, az ország többi részében azonban jóval rosszabbul szerepelne. Porosenko pártja főként a nyugati, kisebb mértékben a déli országrészben erős, Timosenko pártjának pedig támogatottsága az ország nyugati, déli és középső régióiban egyenletes, viszont a keleti országrészben és a Donyec-medencében, kimondottan gyenge.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.