Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Július 04. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyiptom: közeledik az ultimátum vége

Egyiptom: közeledik az ultimátum vége

Az egyiptomi helyzet miatt drágult a kőolaj, az amerikai könnyűolaj hordónkénti jegyzése 102 dollárig pattant, ez több mint 2,5 százalékos emelkedés és több mint 1 éves csúcs. A konfliktus miatt ismét előtérbe került a szíriai polgárháború okozta esetleges ellátási bizonytalanság is.

Mohamed Murszi egyiptomi elnök drámai hangú televíziós beszédben utasította el az ellenzék által követelt lemondását mára virradó éjjel, kijelentette, életével is megvédi az elnöki hivatal törvényességét. Murszi közvetve elutasította a hadsereg ultimátumát, és azt mondta, hogy csakis az alkotmánynak megfelelő törvényesség biztosíthatja a polgárháború elkerülését. Közben az egyiptomi hadsereg kitart az ország politikai vezetőihez intézett, és ma délután lejáró ultimátuma mellett. Ezt tartalmazta az a közlemény, amely kora hajnalban jelent meg a hadsereg főparancsnokságának Facebook-oldalán. A főparancsnokság a végső órákról beszélt, és azt hangoztatta, hogy a hadsereg 'kész vérét áldozni' Egyiptom és az ország népe érdekében. Megfigyelők szerint egyre nagyobb a katonai beavatkozás valószínűsége.

Londoni elemzők szerint az egyiptomi kormányellenes megmozdulások nyomán kezd aggályossá válni a stratégiai fontosságú Szuezi-csatorna biztonsága. A Barclays energiapiaci stábja szerint a globális energiahordozó-piac számára nagy kérdés, hogy a demonstrációk okozhatnak-e fennakadásokat a csatorna forgalmában. A globális tengeri kereskedelem 8 százaléka, a nyersolaj-forgalom 4,5 százaléka, a tengeren szállított cseppfolyósított földgáz 14 százaléka áramlik át a Szuezi-csatornán. A csatorna teljes lezárása nagyon nehéz lenne az egyiptomi hadsereg támogatása nélkül, és nincsenek jelek arra, hogy a hadvezetésnek szándékában állna egy ilyen drasztikus lépés, amivel egyébként égetően szükséges devizabevételektől fosztaná meg az egyiptomi gazdaságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt