Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Július 02. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: orientpress

Először a briteknél lesz háromszemélyes lombikbébi-program

Először a briteknél lesz háromszemélyes lombikbébi-program

Az Egyesült Királyság lehet ez első olyan állam, ami engedélyezi, hogy a lombikbébi programokban három személy DNS-ét használják fel egy baba esetében. Még ebben az évben előterjesztik s két éven belül hatályba léphet. A szakemberek szerint a háromszemélyes lombikbébi programmal kiküszöbölhetik a potenciálisan halált okozó mitokondriális betegségeket, melyek anyáról gyermekre öröklődnek. Az eljárásnak számos ellenzője is akad - áll a BBC cikkében.

Az új eljárás szerint három személy DNS-ét használnák fel a lombikbébi programokban. A harmadik fél a mitokondrium DNS-ét adná át, mely által kiküszöbölhető lenne, hogy a hibás mitokondriumok öröklődjenek és beteg csecsemő szülessen. Az ellenzők szerint etikátlan az eljárás és a mitokondriális betegséggel küzdő szülők döntsenek inkább az örökbefogadás mellett vagy válasszanak petedonort.

A mitokondriumok az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecskék, melyek az anya petéjével a gyermekre öröklődnek. 6500 csecsemőből átlagosan egy örököl hibás mitokondriumot, melytől aztán folyamatos energiaéhségük lesz, és izomgyengeségtől, vakságtól, szívelégtelenségtől szenvednek, és sok esetben bele is halnak a betegségbe. A kutatók úgy vélik, hogy egy petedonor egészséges mitokondriumát felhasználva kiküszöbölhető ez a betegség. Számításaik szerint évente tíz pár eshetne át ilyen eljáráson.

A módszer azt eredményezi, hogy a születendő gyermekek két szülőtől öröklik DNS-ük nagy részét és csak nagyon kis mértékben a harmadik féltől (mivel a mitokondrium is saját DNS-sel rendelkezik). Így három ember génállományával rendelkező babák születhetnének, szüleiktől 20000 gént, a mitokondrium donortól pedig 37 gént kapnak.

Az eljárás ellen felvetése óta sok az ellenvetés. Dr. David King, az Emberi Genetika Riasztóközpont igazgatója szerin ezek a technológiák feleslegesek és nem biztonságosak, valamint a megkérdezettek többsége elutasítja azt.

Dizájner-bébi
Sokan inadekvátnak tartják az eljárásról zajló konzultációt, s úgy vélik, ha ez az eljárás törvényes lesz, könnyen kialakulhat a dizájner babák 'gyártására' épülő piac. Attól is tartanak, hogy a módszerrel további genetikai módosulások is bekövetkezhetnek.

Doug Turnbull professzor, a mitokondrium kutató központ igazgatója úgy nyilatkozott, szerinte ez kiváló hír és lehetőség a mitokondriális betegségben szenvedőknek, mert lehetővé teszi a hibás mitokondriumot hordozó nők számára, hogy ne adják tovább ezt gyermeküknek.

A végleges tervezetet 2014 során vitatja meg az angol parlament.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).