Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Június 24. 12:41, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Feldarabolják Ausztria második legnagyobb építőipari vállalatát

Feldarabolják Ausztria második legnagyobb építőipari vállalatát

Kudarcot vallott a második legnagyobb osztrák építőipari vállalat, az Alpine ausztriai vállalatrészének csődeljárás keretében való megmentése, így várhatóan feldarabolják azt regionális egységekre - derült ki az osztrák sajtójelentésekből hétfőn.

A hét végén folytatott megfeszített tárgyalásokat követően a hajnali órákban bejelentették, hogy nem jártak eredménnyel a társaság átmentéséről folytatott tárgyalások egy úgynevezett átvevő társaságba - amelyben mások mellett a Strabag és a Porr vett volna részt -, mert a vállalkozásnak nincs elegendő likvid pénzeszköze.
A csődeljárás kezdetekor mintegy 5,6 millió euró állt a vállalat rendelkezésére, míg a működés fenntartása egyedül a következő két hétben 40 millió eurót igényelt volna.
Ebben a helyzetben a csődeljárás keretében arra törekszenek, hogy kisebb regionális építőipari cégek vegyék át az Alpine-tól a folyamatban lévő megrendeléseket és a dolgozókat.
Az osztrák ORF közszolgálati rádió a csődbiztos közlése alapján arról számolt be, hogy a csődeljárás nem a konszern teljes 15 ezres dolgozói létszámát érinti, csak a vállalkozás ausztriai részét. Más vállalatrészek, így az Alpine Energie is, egészségesek.
Ausztriában közel ötezer alkalmazott állása kerülhet veszélybe. Az érintett osztrák ágazati szakszervezet szerint a vállalat ezerkétszáz megbízás teljesítését felfüggesztette összesen 800 millió euró értékben.
Az Alpine csődjének súlyát növeli, hogy összesen ezernégyszáz beszállítója van Ausztriában. A kormány ezért intenzíven bekapcsolódott a károk enyhítésébe. A hét végi tárgyalásokon a hitelezők, valamint a csődbiztos és a szakszervezetek mellett Rudolf Hundstorfer munkaügyi és Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter is részt vett. Felmerült az is, hogy befektetésösztönző programot indítanak az építőiparban.
A salzburgi székhelyű, spanyol tulajdonban lévő konszern kedden jelentette be, hogy csődeljáráson kívüli szanálására tett kísérletek kudarcot vallottak, s szerdán kezdeményezte a csődeljárás megindítását.
Osztrák sajtóértesülések szerint az Alpine-nak 400 millió euróra lett volna szüksége, de spanyol tulajdonosának, az FCC konszernnek nem állt rendelkezésére a szükséges összeg, így a cég mintegy ötven banki hitelezője sem finanszírozza tovább az Alpine-t. Az év elején még úgy tűnt, hogy sikerül átsegíteni a céget a nehézségeken. Akkor az FCC 250 millió euróval támogatta meg a céget, a bankok további 150 millió euró adósságleírással járultak hozzá az Alpine megerősítéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.