Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Szeptember 22. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Félreértések és ellentmondások - Mitől bio a bio?

Félreértések és ellentmondások - Mitől bio a bio?

A magyar biotermékekre óriási a kereslet a nemzetközi piacon.

Nincs az a mennyiség, amit nem tudnak eladni. Azonban minden esetben bioterméket rejt a csomagolás? Egyáltalán mitől bio a bio? – a Rádió Orient műsorában Roszik Péter tisztázta a félreértéseket. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője emellett a modern technológiák alkalmazásának fontosságáról, a jogszabályi háttérről és az állami támogatásokról is szót ejtett.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. legfontosabb feladata a biogazdálkodás vizsgálata. A 2009-ben legjobb európai ellenőrző szervnek választott vállalat a biogazdák érdekvédelmi szervezetétől kapta feladatát. A Rádió Orient műsorában Roszik Péter igazgató közérdekként írta le a hiteles dokumentáció igazolását. Az ügyvezető elmondta, biotermék esetén minden hozzáadott elemnek és az előállítás összes szereplőjének meg kell felelnie az előírásoknak.

A biogazdálkodás 1987-ben privát szabályok között jött létre. A fogyasztók nyomására született meg az Európai Unió első biorendelete. Ezt követően jól bevált jogszabályi követelmények alakultak ki. „A szabályzás meghatározta a biotermék fogalmát, emellett kimondta, hogy a termelést ellenőrzési tanúsítási rendszerbe kell végrehajtani” – hangsúlyozta Roszik.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a bio jelző követelményrendszeréről is szót ejtett. „A termékeknek négy alapelvnek, többek között a környezetvédelemnek, a gondosságnak és a méltányosságnak kell megfelelniük. A szabályok pozitív listákon sorolják fel a növénytermelésben és az állattenyésztésben alkalmazható hatóanyagokat.

A biotermék forgalmazóinak tanúsítvánnyal kell rendelkezniük – emelte ki a Rádió Orient vendége és hozzátette, a Biokontroll Hungária Kft. hologrammal védett tanúsítványt állít ki. „A tanúsítványon szerepel, hogy a gazdasági szereplő milyen termékekkel kapcsolatban felel meg az előírásoknak. Emellett a biotermékeken fel kell tüntetni a termékkategóriákat és az ellenőrző szerv nevét is” – írta le a címkék rendszerét az ügyvezető.

A biotermékeken fontos szerepeltetni az alapanyagok származási helyét. Az európai uniós eredet esetén a magyar eredetet is jelölni lehet. Roszik elmondta, a magyar biotermékek a magyar- és a biotermék előírásnak egyaránt megfelelnek. „A magyar élelmiszer biztonsága lényegesen jobb, mint a máshonnan származóké. Így a hazai előnyben részesítése akkor is jó, ha valaki nem tud biot venni” – hangsúlyozta a szakember.

A szervezet minden gazdasági szereplőt évente átfogó ellenőrzésben részesít. A termékelőállítás folyamatának vizsgálatakor a beszerzések és az eladások adatait tekintik át. „A visszatérő, előre be nem jelentett kiszállások miatt 30 százalékkal túlteljesítjük az uniós előírást” – emelte ki Roszik. Az ügyvezető ezután a szankciókról beszélt. „Az enyhe kihágásokat figyelmeztetéssel büntetjük. Ezzel szemben a súlyosabb szabálysértések akár az ökológiai gazdálkodás rendszeréből is kizárhatják a gazdát” – hangsúlyozta.

„A magyar biotermékekre óriási a kereslet a nemzetközi piacon. Nincs az a mennyiség, amit nem tudnak eladni” – jelentette ki Roszik Péter. Az ügyvezető elmondta, a hazai termékek 80 százalékát külföldön értékesítik, csak egy csekély rész marad itthon. A hazai biotermék iránti kereslet bizonyos helyeken lényegesen meghaladja a kínálatot. Ez akár 50 százalékos felárat is okozhat – részletezte a vendég.

A modern technológiák alkalmazása és a környezet megóvása társadalmi érdek. A biogazdák ezért jelentős állami támogatást kapnak. Roszik technológiai példaként a gyümölcsösök illatanyagkapszuláit és a gyomirtó sorközvezető eszközöket emelte ki. Az ügyvezető emellett a kutatási programokról is szólt. „A legnagyobb gondokkal küzdő területekre szervezünk ilyen akciókat. A gazdák így pontosan megosztják az információkat, legális megoldásokat találnak. A rendszer jól működik, ennek ellenére nem ártana egy megfelelő intézményes keret kialakítása” – tette hozzá.

„Száz év múlva nem lesz ember, ha nem figyelünk a környezetbarát gazdálkodásra” – hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége. Hozzátette, így fantasztikus jövője van a biogazdálkodásnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.