Városlista
2019. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2019. Április 15. 13:07, hétfő | PR

Felújítandó lakás - érdemes vagy sem 2019-ben?

Felújítandó lakás - érdemes vagy sem 2019-ben?

Számos nehéz kérdés merülhet fel, ha szeretnénk új ingatlanhoz jutni. Érdemes-e hitelt felvenni? Tökéletes állapotú házba fektessünk, vagy vegyünk egy olyat, amit olcsóbban megkaphatunk, de még rá kell költenük?

Az anyagi helyzetünk a kiindulópont

Fontos a realitások talaján maradni, és nem úgy állni az ingatlan vételhez - és az esetleges hitelfelvételhez -, hogy ‘úgyis egyszer veszünk lakást az életben’.
Egy rosszul felmért kölcsön évekre elúsztathat minket anyagilag. Nagy szerencse, hogy ma már nem verhetjük magunkat adósságokba, mert az adósságfék megszabja, mekkora törlesztőrészletet vállalhatunk be.
Ha hosszú évekre előre stabilnak érezzük az anyagi helyzetünket, most (még) érdemes lehet a hitelfelvétel mellett dönteni, mert egyelőre jók a THM-ek (teljes hiteldíj mutatók).
A fix törlesztőjű hitel a legjobb megoldás, mivel kamatemelkedést jeleznek előre a szakemberek. Ez a havi részletek növekedését hozza magával.
Az is valószínűsíthető, hogy nem éri meg sokat várni a vétellel, mert - bármilyen hihetetlen - még mindig tudnak emelkedni az árak. Tavalyhoz képest például 2019 elejére a panellakások ára Budapesten 5 millióval, vidéken 3-4 millióval emelkedett.

Használt vagy új?

Az ingatlanárak emelkedésével eltolódott a vevők érdeklődése a kisebb lakások irányába. A közelmúltban jellemzően nőtt az érdeklődés a használt ingatlanok iránt, de a többség mégis inkább új lakást venne.
Ennek az egyik fő oka, hogy mind nehezebb és nehezebb ‘küldetés’ megfelelő felújító brigádot találni. Hogy építkezésekre, felújítási munkákra - a nagy vevői kereslet és a szakemberhiány miatt - egyre inkább képzetlen munkaerőt toboroznak, azzal a jelenséggel nap mint nap találkozni.

A legtöbb vásárló inkább tökéletes állapotú ingatlanba fektet: 2019 januárjában a vevők mindössze 7-11 százaléka költött felújítandó házra vagy lakásra.Vannak reménytelen állapotú ‘felújítandók’

Nekünk is így érdemes tennünk, ha nem rendelkezünk olyan kapcsolatokkal, melyek révén könnyedén elintéződhet a felújítás. Emellett fontos tényező, mennyi felszabadítható időnk van, mivel egy átépítés jelenlétet és sokszor közbelépést igényel a vevő részéről.
Jó tudni: a gyakorlatban mindig tovább tart a renoválás, és mindig kb. 30 százalékkal többe kerül, mint azt előzetesen terveztük. Ezt érdemes figyelembe venni, ha esetleg hitelből fedezzük ezeket a kiadásokat.
Különösen akkor fogunk mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha nem a megfelelő szakemberekkel, alapanyagokkal dolgoztatunk.
A felújítandó, netán romos ingatlanoknál alapvető fontosságú az is, hogy vétel előtt építőmérnökkel, építésszel vizsgáltassuk meg a helyszínt. Ha ugyanis egy komolyabb rejtett hiba a tulajdonosváltás után derül ki, a lakás értéke akár a tizedére is csökkenhet.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye

2019. Június 06. 18:58, csütörtök | PR

Fűnyírási kisokos - avagy így válasszunk fűnyírót a kertünkbe

A fűnyírás szezonja már elkezdődött, a nagyobb esőzések után megállíthatatlanul nő a gyep. Ennyi idő alatt kiderülhetett már, hogy szükségünk van-e egy új fűnyíróra, vagy elég szervizelni a régit.

2019. Június 06. 18:57, csütörtök | PR

Milyen notebookot vegyünk otthonra?

Mindegy, hogy laptopnak vagy notebooknak hívjuk, mindkettő ugyanúgy a hordozható számítógépet jelenti. A kérdés az, hogy tudjuk-e, hogy milyen típusúra van szükségünk otthoni használat esetén.

2019. Június 05. 09:14, szerda | PR

Innovatív takarítás

Ma már a takarítás sem olyan, mint régen. Jól tudja ezt Magyarország piacvezető takarítással foglalkozó cége a Jánosik és Társai Kft.